Beograđanaka na radu u nemačkom pozorištu

Izvor: Politika, 01.Okt.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđanaka na radu u nemačkom pozorištu

Od 2014. Kruna Savić biće stalni član „Hessisches Staatstheater” u Vizbadenu a u međuvremenu u pozorištu „Šaušpilhaus” u Diseldorfu igra u predstavi Olivera Frljića

Rođena je u Beogradu, odrasla u Nemačkoj gde je završila muzičku Humbolt gimnaziju. Potom se vratila u rodni grad gde je upisala glumu na Akademiji umetnosti želeći da je studira na maternjem jeziku i negde u sebi zatvori krug identiteta i osećanja pripadnosti. Zove se Kruna Savić (24) i od 2014. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biće stalni član „Hessisches Staatstheater” u Vizbadenu.

– U Nemačku sam se vratila 2012. želeći da se okušam u jednom od najboljih evropskih pozorišta. Dobila sam nekoliko uloga u malim privatnim pozorištima i odlazila na audicije. U Nemačkoj svi idu  na audicije. Problem je, doduše, što se do informacije o njihovom održavanju teško dolazi. Meni se, pre leta, posrećilo i položila sam audiciju u Vizbadenu. To pozorište spada u A kategoriju, finansira ga država, ima pet scena i međunarodni pozorišni festival. Ali, najbitnije je da ću biti u prilici da igram na velikoj sceni sa nemačkim glumcima i rediteljima. A pošto se u Nemačkoj godišnje održava znatno veći broj premijera nego u Srbiji, biće to prilika da dobro ispečem zanat – kaže glumica ne zaboravljajući da naglasi da će da zadrži vezu sa Beogradom.

– Očekujem neku vrstu paralelnog života između Nemačke i Srbije. I privatno i poslovno – ističe Kruna koja je 19. septembra zaigrala na sceni pozorišta „Šaušpilhaus” iz Diseldorfau predstavi „Blek boks šule” koju je režirao Oliver Frljić.

–Jedna glumica i rediteljka iz ansambla „Šaušpilhausa” iz Diseldorfa rekla mi je da se održava ta audicija. Pred komisijom sam polagala audiciju i oni su mi rekli da se radi o kontroverznom umetniku koji na vrlo specifičan način radi vrlo provokativne predstave. Potom su mi rekli da je reč o Oliveru Frljiću. I pitali me da li sam upoznata sa njegovim radom – priča naša sagovornica.

Nekoliko dana kasnije javili su joj da je „ušla”u predstavu. Ostalih četvoro glumaca su članovi ansambla „Šaušpilhausa”.

Ne skrivajući zadovoljstvo što je dobila priliku da radi sa Frljićem, priznaje da je rad sa njim istovremeno bio i teško iskušenje.

–Sve ono čemu su me učili na Akademiji morala sam da zaboravim. Na probama se mnogo razgovara, raspravlja, istražuje i predlaže, kako bi se svi učesnici usaglasili oko zajedničkog cilja. Frljić se ne zadovoljava time da glumac u toku stvaranja predstave bude samo glumac, on traži da aktivno, iskustvom i stavovima učestvujete u oblikovanju i stvaranju predstave. Samim tim, vi nakon premijere niste znatiželjni da čujete reakcije samo kao glumac, već i kao deo autorskog tima – priznaje mlada glumica.

U pozorištu u Vizbadenu, gde počinje da radi od iduće sezone, ostaće dve godine, koliko je određeno ugovorom, a potom, kaže, ide dalje.

– Uđete u tu mašinu i šetate po Nemačkoj, menjaju vas od pozorišta do pozorišta. Ali, divno je što kao mlad čovek možete da radite – zaključuje Kruna Savić.

S. Čikarić

-----------------------------------------------------------

Predstava koja kritikuje obrazovni sistem

Predstava „Blek boks šule”, autorski je projekat Olivera Frljića i ansambla predstave. Kritičari su ocenili da se u njoj na provokativan i duhovit način kritikuje ustaljeni, rigidni obrazovni sistem.

–„Problem škola” nije ništa novo, nije mali broj umetnika koji su se time bavili i u književnosti, muzici, filmu. Da, škola mora da postoji, ali mi u predstavi postavljamo pitanje kakva škola je deci i mladima potrebna i kakva škola im može biti od koristi. Uostalom, isti program koji se primenjuje ne može da bude jednako dobar za sve. Osim toga, ti programi su puni neistina. Uzmite uostalom, prekrajanje istorije kod nas. U svakoj bivšoj republici se uči drugačija istorija. Koliko će to jednog dana koristiti deci koja danas greju školske klupe, veliko je pitanje – smatra Kruna Savić.

-----------------------------------------------------------

Igrala u domaćim serijama

Tokom studija Kruna Savić je igrala u TV serijama „Jesen stiže, dunjo moja”, „Vojna akademija” i učestvovala na letnjem festivalu KPGT-a „Junak našeg doba”. Diplomirala je 2011. godine u klasi Mirjane Karanović sa predstavom „Ben” za koju je tekst napisala njena sestra, dramaturg Beka Savić.

objavljeno: 02.10.2013

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Beograđanka na radu u nemačkom pozorištu

Izvor: Politika, 02.Okt.2013, 11:51

Od 2014. Kruna Savić biće stalni član „Hessisches Staatstheater” u Vizbadenu a u međuvremenu u pozorištu „Šaušpilhaus” u Diseldorfu igra u predstavi Olivera Frljića..Rođena je u Beogradu, odrasla u Nemačkoj gde je završila muzičku Humbolt gimnaziju. Potom se vratila u rodni grad gde...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.