Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avion na solarni pogon kreće na put oko sveta

Radi promovisanja alternativnih izvora energije, letelica švajcarskih konstruktora trebalo bi u subotu da se otisne na četvoromesečno putovanje

Avion na solarni pogon „Solar impuls 2” obavio je treći uspešan probni let u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uoči planiranog puta oko sveta u cilju promovisanja alternativnih vrsta energije.

Organizatori leta se nadaju da će se „Solar impuls 2” već u subotu otisnuti na put oko sveta, ali upozoravaju da će to zavisiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od vremenskih prilika.

Probni let iz Abu Dabija, koji je trajao sat vremena, treći je za ovaj avion, ali i prvi za jednog od njegovih konstruktora, Švajcarca Bertrana Pikara.

Projekat je rezultat 13-godišnjeg istraživanja i testiranja koje su obavili Pikar i Andre Boršberg, švajcarski piloti čija je ideja da konstruišu solarni avion prvobitno naišla na podsmeh u avio-industriji. „Solar impuls 2” ima raspon krila 72 metra, veći je od „boinga 747-8”, ali je, uprkos tome, težak poput putničkog automobila od 2,3 tone. Na gornjoj strani krila nalazi se 17.248 solarnih ćelija koje preko dana pune litijumske baterije, a one potom omogućavaju da propeleri aviona rade i tokom noći. Solarne ćelije napajaju četiri električna motora koji letelici omogućavaju da razvije brzinu od 140 kilometara na čas.

Letelica je naslednik „Solar impulsa” koji je tokom četiri godine od konstruisanja postavio nekoliko svetskih rekorda: prvi noćni let solarnog vazduhoplova, koji je trajao 26 sati, 10 minuta i 19 sekundi, zatim prvi let između kontinenata – od Madrida do Maroka, ali i od zapadne do istočne obale SAD.

U okviru planiranog leta oko sveta, avion će leteti od Abu Dabija do Maskata pre nego što preleti Arapsko more i stigne u Indiju. Potom će se uputiti u Mjanmar, Kinu, Havaje i Njujork. Sletanja su planirana i na zapadu SAD i jugu Evrope ili severu Afrike, u zavisnosti od vremenskih uslova. U Abu Dabi bi ponovo trebalo da sleti u julu.

Tanjug

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.