Američki „Hafington post” širi se po Evropi

Izvor: Politika, 26.Jul.2012, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki „Hafington post” širi se po Evropi

Ostvario saradnju sa „Mondom” i „Paisom”, na jesen bi trebalo da se pojavi i italijansko izdanje

Najpopularniji američki informativni sajt „Hafington post” prešao je okean i pokrenuo britansko, špansko i francusko izdanje da bi nedavno najavio dalje osvajanje ostatka Starog kontinenta.

Veoma čitani agregator (sakupljač) vesti koji skraćuje, prerađuje i priređuje informacije dnevnih listova i magazina, ali ima i sopstvene vesti, pojaviće se u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Italiji a nešto kasnije i u Nemačkoj. Ukoliko sve bude po planu, urednički poduhvat bogate Amerikanke grčkog porekla Arijane Hafington zaživeće i u Japanu kao i u rastućim ekonomijama i tržištima informacija – Brazilu i Indiji.

Glavna urednica Arijana Hafington kazala je u nedavnom intervjuu za britanski list „Obzerver” da se „Hafpost” uspešno širi i da samo u Ujedinjenom Kraljevstvu svakog meseca ima pet miliona posetilaca. Pokretač i nekadašnja vlasnica, Hafingtonova je prošle godine prodala sajt za 315 miliona dolara zadržavši ključna mesta u kompaniji.

U Evropi je ostvarila saradnju sa liderima štampanog novinarstva – u Parizu sa „Mondom” a u Madridu sa „Paisom”. Prema američko-španskom sporazumu, vlasnici „Paisa” imaju 50 odsto u vlasništvu španske verzije portala. Novinari „Hafington posta” smestili su se u istu zgradu gde je i redakcija jednog od najuglednijih listova na Iberijskom poluostrvu, ali i šire.

Kod kuće je Arijani Hafington (62), koja je sa 30 godina došla u Ameriku, mnogo teže da pridobije naklonost tradicionalnih medija. Optužuju je da preuzima njihove tekstove a da ih ne potpiše. Prednjači „Njujork tajms”. On je urednicu „Hafposta” nazvao kraljicom agregatora, pri čemu se pod agregatorima vesti na svetskoj mreži podrazumevaju sajtovi sa skraćenim verzijama tekstova iz novina. Pobunili su se i „Volstrit džornal” i medijski magnat Rupert Mardok jer portali poput ovog odvlače čitaoce i oglašivače od pravih izvora informacija. 

Osim toga, „Hafington post” su tužili i mnogobrojni saradnici jer im kompanija nikada nije isplatila honorare za tekstove. Arijana Hafington je kazala da njen sajt prevazilazi ustaljenu podelu na konzervativne i liberalne medije koja je jasno opredelila novine i televizije za jednu ili drugu stranu političkog spektra. Međutim, republikanski političari tvrde da sajt napada samo desničare dok je blagonaklon prema levičarskim idejama u društvu. Arijana Hafington je bila udata za republikanskog kongresmena Majkla Hafingtona i dugo je važila za konzervativnu autorku. Međutim, vremenom je promenila stavove. Stala je na crtu republikancu Arnoldu Švarcenegeru 2003. na izborima za guvernera Kalifornije, ali se povukla iz trke. Na predsedničkim izborima 2008. podržala je liberalnog kandidata Baraka Obamu, istina, ogradivši se kasnije da je on u velikoj meri razočaranje.

I pored svih kritika, sajt sa njenim prezimenom odlično posluje i raste. Samo u SAD ima redakciju od 500 novinara i urednika. Oni su prvi američki digitalni medij komercijalnog karaktera koji je dobio Pulicerovu nagradu, najviše priznanje za novinarstvo.

J. S.

objavljeno: 26.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.