Izvor: Politika, 13.Jan.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Američka prevara” osvojila tri „Zlatna globusa”

Film Dejvida O. Rasela proglašen za najbolju komediju dok je „12 godina ropstva” nagrađen za najbolju dramu

Film „Američka prevara”, o prevarama u SAD tokom sedamdesetih godina prošlog veka, trijumfovao je na 71. dodeli nagrada „Zlatni globus” u Los Anđelesu. Ovom filmu u režiji Dejvida O. Rasela, Udruženje stranih novinara akreditovanih u Holivudu dodelilo je priznanje za najbolju komediju 2013, dok je za najbolju dramu proglašeno delo „12 godina ropstva” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Stiva Makvina, zasnovano na istinitoj priči slobodnog crnca Solomona Nortupa koji je prodat u roblje.

Kako se i pretpostavljalo, „Američka prevara” trijumfovala je u glumačkim kategorijama: Ejmi Adams slavila je u kategoriji glavna ženska uloga u komediji ili mjuziklu dok je za najbolju žensku epizodu nagrađena Dženifer Lorens koja je pre godinu dana osvojila i „Zlatni globus” i Oskara za glavnu ulogu u melodrami „U dobru i u zlu”. Ovim priznanjem Lorensova je učvrstila svoje pozicije za predstojeću dodelu Oskara. Kritičari smatraju da joj je nagrada Američke filmske akademije sigurna i ove godine. Time bi se ova 24-godišnja glumica pridružila maloj ekipi glumaca koji su godinu za godinom držali govore na dodeli Oskara. To se, među glumcima, poslednji put dogodilo pre dve decenije: Tom Henks je 1994. nagrađen za glavnu ulogu u „Filadelfiji”, a naredne za čuvenu rolu Foresta Gampa u istoimenom filmu.

Za glavnu ulogu u drami „Poslovni klub Dalas” – lik muškarca obolelog od side za koju je smršao 23 kilograma – Metju Mekonahi je osvojio „Zlatni globus”, a za epizodu u ovom filmu nagrađen je Džared Lito. Među glumicama slavila je Kejt Blančet za rolu u drami „Plavi jasmin”, dok je Leonardo Dikaprio osvojio „Globus” za glavnu ulogu u komediji „Vuk sa Volstrita” Martina Skorsezea, u kojoj tumači brokera prevaranta.

Filmu „Glavitacija” pripala je jedna nagrada, i to Alfonsu Kuaronu za najbolju režiju, dok je reditelj i scenarista Spajk Džonzi nagrađen za scenario filma „Ona”. Za najbolju pesmu – „Ordinary Love” iz filma o životu i delu Nelsona Mandele, nagrađeni su članovi grupe „Ju-Tu” (U2): Bono, Edž, Adam Klejton, Leri Majlen džunior.

Za najbolji strani film proglašena je italijanska „Velika lepota” Paola Sorentinija, a za najbolje animirano delo – „Zaleđeno kraljevstvo” koje se uveliko prikazuje u domaćim bioskopima. A bez nagrada su ostale ekipe filmova „Inside Llewyn Davis” braće Koen i „Nebraska” Aleksandra Pejna.

Priznanje „Sesil B. Demil”, za izvanredan doprinos industriji zabave, Udruženje novinara dodelilo je glumcu, scenaristi i reditelju Vudiju Alenu (78), koji je po običaju izostao i sa ove dodele. Umesto Alena nagradu je primila jedna od njegovih omiljenih glumica Dajan Kiton.

Tokom dodele nagrada, voditeljke ceremonije Tina Fej i Ejmi Feler trudile su se da se što više šale na račun nominovanih, a prednjačile su u „prozivanju” glumaca Meril Strip, Meta Dejmona i Džordž Klunija.

Felerova se „muvala” sa Bonom iz „Ju-Tua” do te mere da je prečula kada je dobila nagradu za svoju ulogu u „Parks and Recreation”, Tina Fej se šalila na račun Klunija i njegovog izbora partnerki, a publiku je najviše zasmejala opisom filma „Gravitacija”: „Džordž Kluni bi radije lebdeo u svemiru i umro nego proveo još jedan minut sa ženom svojih godina.”

Po tradiciji, „Zlatni globusi” ukazuju na to ko bi mogao da se raduje Oskarima, čije će nominacije biće objavljene u četvrtak. Filmovi „12 godina ropstva” i „Američka prevara” sigurno će biti nominovani za najbolje filmove i tada će se direktno i sukobiti, za razliku od „Globusa”, gde su se takmičili u dve odvojenim kategorijama.

I. A.

objavljeno: 13.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.