Izvor: B92, 13.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka mornarica dobila nosač aviona Ronald Regan

Norfolk -- Najnoviji nosač aviona američke mornarice nazvan "Ronald Regan" svečano je predstavila bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Nensi Regan. Nosač aviona koji je dugačak 330 metara, prvi je američki brod koji nosi ime jednog živog predsednika. Uz naredbu "Ukrcajte se na bord i oživite ga" Reganova je juče poslala pripadnike američke mornarice na najnoviji vojni brod.

Nekadašnji američki predsednik Ronald Regan (92) koji je oboleo od Alchajmerove bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije prisustvovao ceremoniji na pristaništu američke mornarice u Norfolku, ali su ga okupljeni pozdravili velikim aplauzom. Današnja mornarica u mnogo čemu predstavlja spomenik Reganove vizije, rekao je potpredsednik Dik Čejni stotinama gledalaca koji su, pod jasno plavim nebom, aplaudirali sa odobravanjem. "On je došao na mesto predsednika sa jasnim razumevanjem o tome šta je potrebno našoj mornarici kako bi zaštitila narod SAD", kazao je Čejni prisutnima.

Brod "Regan" koji je predviđen da služi mornarici više od 50 godina, biće stacioniran u San Dijegu, predstavljaće dom za 6.000 pripadnika američke mornarice i moći će da ponese više od 80 aviona. Brod poseduje dva nuklearna reaktora i može da putuje brzinom većom od 30 čvorova. "Iskreno rečeno, ne postoji bolji naziv za nosač aviona nego što je Ronald Regan", rekao je kapetan broda komandant Bil Gudvin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.