Alkohol ubio više od tri miliona ljudi

Izvor: Mondo, 21.Sep.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol ubio više od tri miliona ljudi

Alarmantni podaci Svetske zdravstvene organizacije!

Zbog prekomernog korišćenja alkohola tokom 2016. godine umrlo je više od tri miliona ljudi, što znači da je na 20 smrtnih slučajeva u svetu, jedan bio povezan sa štetnim dejstvom alkohola, saopštila SZO.

Kako se navodi u saopštenju Svetske zdravstvene organizacije, u više od tri četvrtine ukupnog broja smrtnih slučajeva uzrokovanih time, bili su muškarci.

Osim toga, naglašeno je da uprkos dokazima >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o rizicima po zdravlje koje nosi, prognoze ukazuju na to da će globalna konzumacija alkohola u narednih deset godina još više porasti.

"Vreme je da preduzmemo korake da sprečimo ozbiljnu pretnju po razvoj zdravog društva. Previše ljudi i njihovih porodica i zajednica pati od posledica zloupotrebe alkohola", poručio je u izveštaju generalni direktor SZO Teodoros Adanom Gebrehesus.

Izveštaj nosi naziv "Globalni izveštaj o status alkohola i zdravlja u 2018".

U globalu je, kako se navodi, procenjeno da oko 237 miliona muškaraca i 46 miliona žena pati od alkoholizma.

Najveći broj tih slučajeva je zabeležen u Evropi i Americi, a poremećaji uzrokovani konzumacijom alkohola su češći u razvijenijim zemljama.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.