ACAT glas Stivena Hokinga dostupan svima

Izvor: Mondo, 23.Avg.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ACAT "glas" Stivena Hokinga dostupan svima

Softver ACAT uz čiju pomoć čuveni britanski astrofizičar Stiven Hoking može da govori, od sada je dostupan svima.

Foto: YouTube

ACAT (Assistive Contexte Aware Toolkit) je složen sistem za kompjuter i video kameru koji snima mimiku lica i to reprodukuje u reči. Softver će sada moći da se instalira na lični računar koji ima Windows i veb kameru.

Naučnici veruju da će ACAT uz dodatni razvoj, moći da koriste za pomoć u govoru osobe sa hendikepom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Hoking, koji boluje od amiotrofne lateralne skleroze i govori uz pomoć računara, nedavno je šaljivo rekao da ne želi da menja glas koji liči na glas robota, koji potiče iz sintisajzera prvobitno dizajniranog za servis telefonskog imenika.

"Taj glas je veoma jasan, iako je pomalo robotski. Postao je moj zaštitini glas i ne bih ga menjao za prirodniji glas s britanskim akcentom", rekao je Hoking.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.