5 jeftinih začina koji tope kilograme

Izvor: 24sata, 15.Avg.2014, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5 jeftinih začina koji tope kilograme

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvorni uticaj na organizam. Povoljno deluju na imunitet i podstiču cirkulaciju tela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma

U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo i najjednostavnija jela.

Bez obzira je li reč o slanom obroku ili ukusnom desertu, ove nam biljke pomažu u održavanju zdravog i vitalnog tela.

Povoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << uticaj na cirkulaciju, imunitet, jetru i probavne organe beleže mnoge od njih koje spravljanje hrane čine zamamno mirisnim procesom. No, neki od začina nam takođe pomažu i pri topljenju kilograma.

1. Cimet

Jedna kašičica cimeta dnevno snižava količinu šećera u krvi i podstiče lakšu probavu ugljenih hidrata. Takođe snižava LDL (loš holesterol) od sedam do 27 posto i holesterol u celosti između 12 i 26 posto. Njegova dodatna prednost je smanjivanje mogućnosti pojave metaboličkog poremećaja uočenog u slučaju pred-dijabetesa. Ali s ovim začinom toplog mirisa ne treba preterivati. Sastojak u njemu sadržan, kumarin, u prevelikim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

2. Cayenne paprika

Ova vrsta papričice u sebi sadrži komponentu capasaicin koja joj daje pikantnu aromu te je čini prvim prirodnim sastojkom koji može podstaći nervni sastav da podigne telesnu temperaturu. Ukoliko niste ljubitelj začinjenog ukusa, ovaj korisni sastojak možete konzumirati i u obliku tableta.

3. Crni biber

Ove samlevene crne kuglice poboljšavaju probavu i potiču apsorpciju hranjivih sastojaka. Najbolji je sveže samleven.

4. Semenke gorušice

Kao i svi ostali začini na ovoj listi, semenke od kojih se proizvodi senf ubrzavaju sagorevanje hrane. Samo nekoliko sati nakon konzumacije obroka metabolizam se ubrzava za 20 do 25 posto, što znači da u obroku od 750 kalorija sagoreva njih 45.

5. Đumbir

Osim naglašenih dijuretičkih osobina, ovaj neugledni gomoljasti koren je prozvan tonikom za celi probavni sastav. Pojačava probavu i preradu hrane u želucu te deluje kao jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

5 jeftinih začina koji tope kilograme, a makar jedan imate u kuhinji

Izvor: 24sata, 15.Avg.2014

Osim što jelima daju onu sasvim posebnu notu i specifičan miris, začini imaju blagotvorni uticaj na organizam. Povoljno deluju na imunitet i podstiču cirkulaciju tela, a neki od njih pomažu prilikom topljenja kilograma..U svakodnevnoj ishrani sve češće koristimo mirisne začine kojima oplemenjujemo...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.