„Zemljak”: Rekao sam generalu ko je ubio Dadu Vujasinović

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zemljak”: Rekao sam generalu ko je ubio Dadu Vujasinović

Bilo je vreme rata, nikakvi pisani tragovi o tome ne postoje. Čak sam i sve što sam beležio u to vreme uništio iz bezbednosnih razloga

Tragom navoda iz jedne od beležnica haškog optuženika Ratka Mladića, „Politika” je u Bijeljini pronašla čoveka koga bivši vojni komandant bosanskih Srba u svojim zapisima označava kao „Zemljak” i „Krajišnik”, a koji je Mladiću preneo saznanja ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović.

Taj „Zemljak” anonimno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je pristao da razgovara sa ekipom „Politike”. Potvrdio je autentičnost zapisa iz Mladićevog dnevnika. Posebno je potvrdio podatke kojeje još 25. oktobra 1994. godine, u Banji Dvorovi, mestu koje se nalazi pored Bijeljine, preneo Mladiću, što je ovaj i upisao u svoj dnevnik. „Zemljak” (iako ga Mladić tako zapisuje njih dvojica nisu iz istog dela Bosne i Hercegovine) u to vreme je radio u bezbednosnim strukturama Republike Srpske i Mladić se s njim sastajao nekoliko puta.

– Sećam se da smo tog dana razgovarali i o smrti kćerke Ratka Mladića za koju je on tvrdio da je ubijena. Tokom tog sastanka, Mladić je i zaplakao – kaže anonimni sagovornik „Politike”.

Otkud Vam saznanje ko je ubica novinarke Dade Vujasinović?

Sećam se da smo dobili operativni podatak da su nju ubili Goran Vuković Majmun i Duško Malović. Ništa više o tome ne znam.

Da li se sećate odakle Vam taj podatak?

Ne. Mnogo vremena je prošlo otkad se to desilo.

Koji policajac je doneo tu informaciju? Ili se sećate čoveka koji je policiji odao takav operativni podatak?

Ne. Ne mogu da se setim.

Da li postoji neki pisani trag te informacije?

Ne. Bilo je vreme rata, nikakvi pisani tragovi o tome ne postoje. Čak sam i sve što sam beležio u to vreme uništio iz bezbednosnih razloga.

Da li ste obaveštavali svoje nadređene o tom podatku?

Osim Mladiću, nisam nikome rekao.

Zašto?

Ako javim, ubio sam sebe. Bila su opasna vremena. Imali smo mi i šokantne operativne podatke o motivima za ubistvoŽeljka Ražnatovića Arkana. Obavestio sam o tome načelnika Državne bezbednosti. On mi je rekao da napravim službenu belešku. Odgovorio sam mu da je on sam napiše ako hoće.

Da li ste o podatku koji se odnosi na Dadu Vujasinović obavestili Miću Stanišića, tadašnjeg ministra policije Republike Srpske?

Ne. Nisam ga obavestio.

Ako smo vas mi našli, mogli su i istražni organi iz Srbije. Ima u Srbiji dosta zvaničnih lica koja su pre „Politike” pročitali dnevnike Ratka Mladića?

Niko me ništa nije pitao.

Podsetimo, Goran Vuković Majmun i Dušan Malović likvidirani su u centru Beograda 12. decembra 1994. dok su ulazili u kola. Policija je prilikom uviđaja prebrojala 30 čaura kalibra devet milimetara. Pucalo se iz dva oružja, zapisano je u beležnici inspektora SUP Beograd. Malović je od zadobijenih povreda preminuo u bolnici dan kasnije. Vuković je na mestu ostao mrtav.

Vuković je bio poznat kao ubica Ljube Zemunca, ali i kao vođa „voždovačkog klana” koji je u to vreme važio za najjači u Beogradu. Vuković je, govorilo se u čaršiji, prvi javno obelodanio da neki ljudi iz policije rade s drogom, što bi se moglo smatrati i uzrokom njegove likvidacije. Posle njegove smrti,za veoma kratko vreme poubijani su brojni pripadnici „voždovačkog klana”. Dada Vujasinović je u jednom tekstu citirala Gorana Vukovića Majmuna koji je Arkana opisao kao veštog i sposobnog ubicu.

Nakon što je naš list obavestio javnost o podacima iz dnevnika Ratka Mladića,koji se odnose na smrt Dade Vujasinović, policija je pokrenula istragu. Izvor našeg lista iz MUP-a Srbije kazao je da su inspektori zaduženi za rad na ovom slučaju počeli s proverom podataka.

–Tek je počela provera. Nadamo se da će istraga dati rezultate. Otežavajuća okolnost je ta što su mogući počinioci ubistva mrtvi, a dodatno otežava i protok vremena. Od ubistva je prošlo 16 godina – kazao je izvor iz vrha MUP-a.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu 9. aprila 1994. godine. Utvrđeno je da je smrt nastupila dan ranije, a tadašnja zvanična verzija glasila je da je novinarka pucala sebi kroz levu dojku i raznela taj deo tela do pazuha, što je dovelo do iskrvavljenja.

U slučaju Dade Vujasinović čekalo se bezmalo 15 godina da bi se januara prošle godine ovo delo okvalifikovalo kao ubistvo. Tokom 15 godina nekoliko istraga je pokušalo da rasvetli kako je stradala ugledna novinarka revije „Duga”, ali je svaki od istražnih postupaka obustavljan. Tokom tog perioda urađen je niz protivrečnih medicinskih i balističkih analiza, a preokret je izazvan nalazom i mišljenjem balističara Vlade Kostića,maja 2008, koji je ustanovio „da je smrt Dade najverovatnije uzrokovana delovanjem druge osobe, te da je verovatno reč o ubistvu”.

Uz konstataciju da je Dada Vujasinović najverovatnije ubijena, Kostić je istakao činjenicu da su u njenom telu pronađena dva filcana čepa, što jasno ukazuje da je ona najverovatnije pogođena s dva sačmena snopa. Pored toga, veštak se osvrnuo i na položaj puške iz koje je pucano. Prema njegovom mišljenju, da je u pitanju samoubistvo „oružje ne bi bilo pronađeno neposredno pored, odnosno ispod tela, nego nešto dalje”.

Okružno tužilaštvo u Beogradu je u januaru prošle godine podnelo policiji zahtev da istraži ubistvo i pronađe počinioca, ali tek kada je sud ocenio kao suvišan zahtev tužilaštva da se odrade još neke provere. Dalja odgovornost za sudbinu ovog predmeta prebačena je na policiju. Upućeni u ovaj predmet iz beogradskog Okružnog tužilaštva još jula 2007. tvrdili su da postoje brojni elementi koji idu u prilog tome da se ovo delo okvalifikuje kao ubistvo.

Ovaj predmet „u životu” je održala porodica Vujasinović, kao i njihov pravni zastupnik Branislav Tapušković. Tokom godina podnosili su brojne nove zahteve i prijave i nikada nisu odustali od toga da se dokaže da nije samoubistvo, već ubistvo.

Advokat Tapušković je, posle prekvalifikacije u ubistvo, naglasio da treba pronaći policajca koji je sklonio dokaze, ali pre svega da se otkrije čija je krv pored Dadine pronađena u njenom stanu. Veštaci koje su angažovali njeni roditelji otkrili su da je pored nulte krvne grupe,koja je pripadala žrtvi,pronađena i krv A grupe.

„Ovaj podatak može da uputi samo na izvršioca”, kazao je tada Tapušković.

Tokom policijskog uviđaja nisu uzeti otisci s puške iz koje je pucano. Fotografije koje su napravili policijski inspektori su bile crno-bele, što je neuobičajeno, jer se na njima teško razaznaje gde je krv, a gde nije.

Mrtvu Dadu Vujasinović pronašli su Bratislav Grubačić, koji je u to vreme s njom bio u emotivnoj vezi, njen kum fotoreporter „Duge” Zoran Tatar i Branislav Bajat, njen dugogodišnji prijatelj. Grubačić je ispričao da je Dada dva puta pre toga pokušala samoubistvo. U drugom pokušaju popila je bočicu tableta za spavanje i zbog toga je otišla na kliniku „Laza Lazarević”. Ove navode dr Zorka Popović svojevremeno je demantovala, tvrdeći da je Dada Vujasinović došla kod nje iz sasvim drugih medicinskih razloga, a ne psihijatrijskih.

Karijeru Dade Vujasinović obeležile su rizične teme. Pisala je o ratnim profiterima, zvučnim imenima mafije i bavila se istraživanjem mnogih nerazjašnjenih ubistava devedesetih godina u Beogradu.

Ekipa „Politike”

objavljeno: 14/06/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potvrda Mladićevog anonimnog Zemljaka: Rekao sam ko je ubio Dadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2010, 11:26

BEOGRAD -..Anonimni Zemljak iz beležnice generala Ratka Mladića je Politici potvrdio da je haškom optuženiku svojevremeno zaista rekao ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović...Beogradski list je, tragom navoda iz jedne od Mladićevih beležnica, u Bijeljini pronašao čoveka koga bivši vojni komandant...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.