Zahtev za dopunu istrage smrti gardista

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za dopunu istrage smrti gardista

Porodice gardista, stradalih u Topčideru 2004. godine, podnele zahtev Višem tužilaštvu u Beogradu da se istraže navodi pisama koja su stigla na njihove adrese, u kojima se za smrt vojnika optužuje Ratko Mladić.

Punomoćnici porodica gardista koji su stradali u Topčideru Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, podneli su Višem tužilaštvu u Beogradu zahtev da se istraže navodi pisama koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su stigla na adrese njihovih roditelja, a u kojima se za smrt vojnika optužuje haški optuženik Ratko Mladić.

Jedan od punomoćnika porodica Predrag Savić rekao je Tanjugu da je tužilaštvu podnet zahtev za dopunu istrage radi provere istinitosti navoda tih pisama, jer, kako je naveo, može biti i da je reč o neslanoj šali kako bi se istraga skrenula sa pravog smera.

"Pre oko tri meseca na adrese roditelja dvojice gardista stigla su identična pisma u kojima se navodi da su njihova deca ubijena zbog Ratka Mladića, koji je, navodno, u to vreme boravio u kasarni na Topčideru", rekao je Savić.

Pisma su napisana pisaćom mašinom, potpisana sa "bivše obezbeđenje haškog optuženika", a poslata su sa adrese jednog državnog organa iz Beograda, rekao je advokat Savić.

U njima je opisano šta se, navodno, dešavalo 5. oktobra 2004, u objektu "Karaš" u topčiredskoj kasarni gde su nastradali gardisti. Navodno, Jakovljević i Milovanović su, dok su bili na straži, videli Mladića.

Posle tog događaja, Mladić je prebačen u valjevsku kasarnu. Onaj ko je poslao pismo u njemu je takođe nabrojao ko je sve od visokih državnih zvaničnika Republike Srpske i Srbije znao šta se dogodilo.

"Čitajući pismo, zaključili smo da se očigledno radi o nekome ko dobro poznaje vojnu terminologiju, ali i tehnologiju", naveo je Savić, dodajući da je pisano ekavicom, ijekavicom i ikavicom.

Porodice su zatražile da se utvrdi identitet autora, da se uzmu otisci i DNK, kao i koliko su relevantne činjenice koje se u njima navode.

Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su pod još nerazjašnjenim okolnostima. Vojska je odmah izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim izvršio samoubistvo.

Vojna komisija kasnije je utvrdila da je Jakovljević ubio Milovanovića i izvršio samoubistvo. U nalazima nezavisne komisije, koju je formirala država, navodi se da su Jakovljević i Milovanović ubijeni.

Posle veštačenja stručnjaka američkog Ef-Bi-Aja (FBI) i zaključka da je gardiste ubila treća osoba, tužilaštvo je pokrenula pretkrivični postupak za dvostruko ubistvo protiv NN lica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.