Svedok se prisetio da je čuo za streljanja Muslima

Izvor: Akter, 09.Apr.2015, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok se prisetio da je čuo za streljanja Muslima

Svedok odbrane Nebojša Jeremić tvrdio je danas, na suđenju Ratku Mladiću, da nije znao ništa o masovnim ubistvima Muslimana posle pada Srebrenice u leto 1995, ali je zatim, na pitanja tužilaca, potvrdio da je za te zločine čuo

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana u danima pošto je, 11. jula 1995, VRS zauzela tu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << enklavu koja je bila pod zaštitom UN

Jeremić, koji je bio vojni policajac u Zvorničkoj brigadi VRS, izjavio je prvo da u julu 1995. nije znao za pogubljenja stotina srebreničkih Muslimana u selima Orahovac i Pilica.

Tužiteljka Margaret Hasan (Hašan) svedoku je, potom, predočila da je, na ranijem procesu u Hagu, potvrdio da je za streljanje zarobljenika u Orahovcu čuo od kolege koji je tamo bio.

"Ali, da on nije pucao, da je ostavio pušku i da nije hteo da učestvuje, tako mi je rekao", prisetio se u sudnici Jeremić, dodajući, ipak, da se "ne seća" kada mu je to tačno kolega rekao. "Možda tri meseca posle, možda pola godine".

Po optužnici protiv generala Mladića i ranijim presudama, VRS je u Orahovcu, 14. jula 1995. godine, streljala oko 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

Na sličan način, Jeremić je potvrdio i da je saznao za ubistvo oko 500 zarobljenika u selu Pilica, 16. jula 1995.

O tome su, kako je izjavio, "mnogi pričali" u zvorničkoj kasarni, gde je službovao pri komandi brigade.

Upitan da li mu je iko naredio da sprovede istragu o tome, Jeremić je odgovorio: "Nikad to niko nije zvanično tražio".

Svedok je kategorčno negirao da zna išta o sudbini četvorice muškaraca iz Srebrenice, koji su bili dovedeni u tu kasarnu pošto su 16. jula 1995. preživeli streljanje oko 1.000 zarobljenih na vojnoj farmi Branjevo.

Iako je učestvovao u njihovom ispitivanju, Jeremić je tvrdio da ne zna šta se s preživelima desilo pošto su iz Zvonika bili upućeni u logor Batković kod Bijeljine.

Sugerišući suprotno, tužiteljka Hasan pozvala je svedoka da, radi porodica četvorice Muslimana kojima se na putu ka Batkoviću izgubio svaki trag, otkrije šta se s njima zbilo.

"Nemam pojma šta se zbilo tamo, može li da mi neko veruje ovde", glasio je odgovor Jeremića.

Pri kraju današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie) požalio se da ne može da pročita dokument zato što je "nažalost, zaboravio naočare".

Optuženi Mladić, na to je sudiji, iz udaljenog kutka sudnice, ispruženom rukom, uz osmeh, ponudio svoje naočare.

"Hvala na ljubaznoj ponudi, ali ne znam da li vaše i moje naočare daju istu sliku. To ćemo tek videti", uzvratio je sudija Ori.

Haški proces generalu Mladiću biće nastavljen 20. aprila posle pauze zbog pravoslavnog Uskrsa.

Optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.