Suđenje Mladiću, možda, krajem marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2011, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Mladiću, možda, krajem marta

HAG -

Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, moglo bi pred Haškim tribunalom početi krajem marta iduće godine, najavio je večeras predsedavajući sudija Alfons Ori (Alphons Orie).

Sudija Ori rekao je, tokom rasprave o stanju u postupku, da pretresno veće "očekuje" da će početak suđenja, uvodnim rečima optužbe i odbrane, zakazati za 27. mart 2012. "To je plan i ti termini nisu konačno određeni", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je sudija.

Po tom planu, prethodnog dana, na pretprocesnoj konferenciji, bili bi utvrđeni poslednji detalji suđenja.

Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šlemova UN za taoce.

General Mladić izjavio je ranije danas pred tribunalom da nije kriv po dodatnom navodu optužnice za streljanje Muslimana kod Šekovića u leto 1995.

Krajem oktobra, tužilaštvo je optužnicu protiv Mladića dopunilo navodom da su snage Vojske Republike Srpske pod njegovom komandom 23. jula 1995. streljale više od 30 Muslimana u selu Bišina kod Šekovića. Neke od žrtava prethodno su bile zatvorene u logoru Sušica u opštini Vlasenica, a sve su bile iz Srebrenice.

Taj navod uveden je u pet tačaka optužnice koje Mladiću na teret stavljaju genocid, istrebljenje, progon i ubistva Muslimana iz Srebrenice. Ostali navodi optužnice protiv Mladića ostali su isti. On je u 11 tačaka optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

Mladić je u junu i julu dva puta odbio da se izjasni o krivici o tačkama optužnice, posle čega je sudija Ori, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne oseća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao begunac do 26. maja 2011., kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Tribunalu je izručen 31. maja.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.