Slučaj generala Tolimira: Saradnik Mladića? Doživotna!

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2012, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj generala Tolimira: Saradnik Mladića? Doživotna!

13.12.2012. - Unapred presuđeno

Haški tribunal je osudio zamenika komandanta Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira  na doživotnu robiju. On je proglašen krivim za navodni genocid, zločine protiv čovečnosti u odnosu na muslimane u Srebrenici i Žepi 1995.godine, kada je navodno bilo ubijeno, prema najčešćoj verziji, 8 hiljada ljudi.

To da će presuda biti takva kakva jeste, bilo je jasno još u početku, obzirom da generala Tolimira posmatraju kao „desnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ruku, oči i uši“ komandanta Ratka Mladića. To je savršeno bilo jasno i samom generalu Zdravku Tolimiru. Tokom sudskog procesa on je vrlo često skretao pažnju na to da se Haški tribunal upravlja principom „pretpostavljene krivice“.

„Tužilaštvo utvrđuje, da je Tolimir bio jedan od najbližih savetnika generala Mladića, pretpostavljajući krivičnu odgovornost generala Mladića, koja se u ovom slučaju nije dokazivala.Činjenica da sam ja bio pomoćnik Mladića, ne može da bude osnova za izvođenje zaključaka o mojoj odgovornosti.“- izjavio je general, koji se u Hagu pred Tribunalom sam branio.

Postoje pitanja i u vezi sa spiskom svedoka, koje je predstavilo tužilaštvo. Na primer, oficir Vojske Republike Srpske Momir Nikolić je priznao krivicu. On sam je poznat po tome što je još do Tolimira, na postupku u slučaju srpskog generala Krstića, od strane advokata bio uhvaćen u laži. Radi se o tome da je Nikolić ranije priznao da je rukovodio navodnim masovnim ubistvom hiljade i nešto muslimana, a ipak potom, tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je lagao. Ipak, za saradnju sa Tribunalom, smanjili su mu kaznu za 7 godina.

Tokom procesa general Tolimir je negirao svoje učešće u ubistvima, tvrdeći da nije bio na tim mestima, da nije znao za „navodne planove za ubistvo ratnih zarobljenika“, a takođe prema vojnoj hijerarhiji nije imao prava da daje naređenja mnogim oficirima koji su osuđeni pred Tribunalom u Hagu i sudom u Sarajevu, kao organizatori tih zločina.

Osim svega rečenog, u Hagu je general Tolimir govorio o nekoliko činjenica koje mogu veoma da pokvare sliku o Srbima kao narodu koji je navodno vršio genocid nad nedužnim muslimanskim civilima. Na primer, on je rekao, da je vojska Republike Srpske blokirala humanitarne konvoje za snage UN u istočnim enklavama, jer su ih koristili za krijumčarenje oružja, a da je prava humanitarna pomoć odlazila u ruke vojske muslimana.

Takođe govorio je i o tome da su Srebrenica i Žepa, iako proglašene demilitarizonaim zonama, ipak bile korišćene u vojne svrhe od strane muslimana, a da su u tome pomagale međunarodne snage.

Presuda Tolimiru veoma je indikativna u kontekstu prethodnih presuda Haškog tribunala - smatra naučni savetnik Instituta savremene istorije u Beogradu:

Problem sa tom presudom je što je presuda Gotovini relativizovala komandnu odgovornost. Znači, ako prihvatimo komandnu odgovornost, svakako je Tolimir kriv. Međutim, komandna odgovornost se prihvata u slučaju srpske vojske, ali ne i u slučaju hrvatske ili „kosovske oslobodilačke vojske“. Sigurno su krivi i Haradinaj i Gotovina, a komandant je odgovoran za ponašanje svoje vojske. Problem je u tome što je Srebrenica već označena kao genocid i kolektivni zločinački poduhvat za razliku od „Oluje“. Ova presuda je proizvod već donete presude o prirodi zločina u Srebrenici.

Ostaje samo da se doda da je presuda Tolimiru donesena po principu „Saradnik? Doživotna!“ automatski razbija sve iluzije da će generalu Mladiću pravedno presuditi. Ako je uopšte pravednih presuda i bilo.

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Saopćenje za Javnost: Dokazan je Genocid Pravda je Pobjedila

Izvor: SandzakPress.net, 14.Dec.2012, 19:58

U ime preživjelih žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima pozdravljamo odluku Prvostepenog sudskog vijeća Međunarodng krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kojom je general Vojske Republike Srpske, Zdravko Tolimir proglašen krivim za genocid,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.