Šešelj: Imao sam kontakt sa Karadžićem za vikend!

Izvor: Glas javnosti, 18.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Imao sam kontakt sa Karadžićem za vikend!

Svedok tužilaštva Safet Sejdić izjavio je da je 8. novembra 1993. godine video Vojislava Šešelja na Nišićkoj visoravni u BiH kako u društvu Radovana Karadžića i Ratka Mladića priprema srpsku vojsku za napad.

Pošto je prvo dokumentima dokazao da je, u jeku predizborne kampanje 8, 9. i 10. novembra 1993. bio zauzet intervjuima po Srbiji, zbog čega fizički nije mogao istovremeno da bude i na Nišićkoj visoravni, Šešelj je, pred zanemelim sudijama rekao:

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Preko vikenda sam konsultovao prijatelja Radovana Karadžića i pitao ga gde je on bio na dan bitke. On me je obavestio da je tada bio u Beogradu na intervjuu za televiziju Rojters!

- Ovo je neverovatno! Da li smo vas dobro shvatili? - prekinuo ga je sudija Antoneti.

- Kako ste ga kontaktirali? - umešao se tužilac.

- Uputio sam saradnike da kontaktiraju izvesne ljude koji su u kontaktu sa Karadžićem i zatražio od njih da mi dostave informaciju gde je on bio 9. novembra. Zahvaljujem se prijatelju Karadžiću na ljubaznom odgovoru - sa osmehom je odgovorio optuženi i nastavio: - Pošto nije bilo mogućnosti da od njega uzmem i izjavu jer ne znam ko bi mogao da je overi, naložio sam pravnim savetnicima da potraže eventualne tragove njegovog boravka u Beogradu.

SA ŠEŠELJEM NA TI

Upitan da objasni zašto ni u jednoj od pet izjava od 1996. do 2006. godine nikada nije pomenuo okupljanje srpske vojske na Nišićkoj visoravni, kao ni susret sa Šešeljem u društvu Karadžića i Mladića, Sejdić je odgovarao nepovezano:

- Zato što se nisam setio tebe... Razgovor nije bio o tebi... Nisam znao da ću razgovarati sa tobom, o tebi... Da ću sa tobom biti u sudnici... Na Crnorječkoj visoravni tada te gledao i kao što sam ti naglasio pre tri dana... - bezuspešno je pokušavao da se odbrani svedok.

- Čak mi se devet puta obratio sa per tu - nonšalantno je konstatovao optuženi dr Vojislav Šešelj.

SVEDOK PRETIO ŠEŠELJU

Na predočene izjave očevidaca o tome da je Sejdić dobrovoljno stupio u vojsku RS, ovaj se ražestio i razvikao.

- Gde su ti što vam daju izjave! Zašto oni nisu pohapšeni. Pričalo se da se ne može uhvatiti Karadžić ni Mladić, a vi ste jedini što sve znate o njima. Zašto ih vi ne uhvatite?

- Pre bih svoj život položio, nego što bih ih predao.

- I ja bih vrlo rado dao svoju glavu, al’ bih se tebe rešio za sva vremena - odbrusio je svedok.

Zatim je pokazao fotokopije tekstova iz Borbe i Večernjih novosti od 10. novembra (dan posle bitke), u kojima se navodi da je Karadžić u intervjuu TV Rojters, dan ranije, u Beogradu izjavio „da su Srbi spremni na teritorijalne ustupke“.

- Bez obzira na antagonizam između vas i Šešelja, recite nam da li je tačno da ste lično videli Karadžića i Mladića sa Šešeljom - sumnjičavo je Francuz upitao svedoka.

- Da.

- Kada? Izgleda da su i Šešelj i Karadžić bili na nekom drugom mestu tog dana.

- Koliko znam... da ovaj problem ... - zamucao je svedok

- Dobro, ne znate da odgovorite. Ovaj intervju je mogao da bude i telefonom - konstatovalo je raspravno veće.

- Kako se televizijski intervju daje telefonom?! - umešao se optuženi i objasnio da čak ni helikopterom ne bi mogli da se prevezu, jer su NATO snage uveliko kontrolisale vazdušni prostor iznad BiH.

Sednica je momentalno zatvorena narednih sat vremena, kada je Šešelj najavio da je pokušao slične informacije da dobije i od svog prijatelja Ratka Mladića, ali da će one kasniti dan-dva.

Juče se takođe ispostavilo da Sejdić uopšte nije bio prisilno mobilisan, već da se tokom rata dobrovoljno borio na srpskoj strani. Tužiočev svedok je ostao dosledan izjavi da je bio prisiljen i žučno se protivio dokazima - pisanim izjavama saboraca, učesnika interventnog voda Semizevačkog bataljona u selu Svrake.

Na to je Vojislav Šešelj nanizao iskaze Sejdićevih saboraca, koji su tvrdili da se svedok veoma isticao u borbama i čak ubio desetak muslimana.

- Kada su vas muslimani u Koritima oterali, otišli ste na srpsku stranu i junački se borili. Svi vas hvale! I vaš komšija Miroslav Špirić kaže da ste bili dobrovoljac i na platnom spisku Srba. Slično je izjavio i vaš otac - predočio je Šešelj.

Uz mnogo negodovanja svedoku je tada predočena fotografija drugog bataljona Semizovačke čete, na kojoj se Sejdić prepoznao (prvi sa desne strane) kako među dvadesetak srpskih vojnika u ruci drži automatsku pušku.

- Pitajte vašeg Jovana Čolakovića zašto mi je dao u ruke mitraljez - pobunio se svedok.

- Zato što su vas u jedinici svi voleli. Već sam ih pitao. Sve ste izmislili da biste se opravdali pred vašim muslimanima - završio je Šešelj.

e svaka cast Sesalju,rado ga gledam ali bi bi jos draze biti da rasturi HAG.Ja uoopste nerazum ove nase politicare kad je bilo rata i nasi Karadzic ,Mladic,Ojdanic i tako mlogo mlogo drugi slavili smo bili uz njih a sada su ratni zlocinci i predati ih svetu da im sudi,pa to samo Srbija radi.Hag je pun Srba,a de su Hrvati Muslimani i Siptari,njih nema nigde.Svi se bore za svoje samo nasi politicari rade po nalogu Amerikanaca.Pa kad je nasa vlast predala svetu tako velike ljude,sta onda mi kao mali narod za njih znacimo,potrebnisu im samo nasi glasovi da dodju na vlast a posle zaborave sta su obecali.Pa SPS jos i pregovara sa takvim ljudima.Tu DS elitu treba skinuti svlast i za njih otvoriti novi Goli otok,jer to je sramota sta rade smeje im se ceo svet.

Nado,DS možda i treba skinuti sa vlast,ali tebe prvo treba opismeniti,vidi koliko ti je pismen komentar????Jesi li ga uopšte pročitala pre nego si ga poslala,a da ne spominjem izraze:mlogo,mlogo,svlast,itd.

Изгледа да Првопис није ни твоја јача страна.Твоја је несрећа што ти се образовање отргло од образа. Гледаш трун у туђем оку, а не видиш трупац у своме.

Gospodine-gospodjo,hvala na ukazanim greskama,ali dali ste razmislili da nepostoji samo Beogradski jezik,nego i Srpski i ja mislim da su me svi razumeli.ja sam se bar predstavila a ti pises anoniman,nemam cega da se bojim ni stidim,svako gresi u zivotu pa tako i ja.a ti takav kakav si da napadas bez ikakvih razloga i nisi neki Srbin,danas me napadas za slovo,sutra ces mi traziti glavu.slican si DS jer si sigurno i za njih glasao.mene nije stid sto sam napravila tako malu gresku,nek se drugi stide koji prave vece greske i skacu na i protiv svog naroda.sa postovanjem

gor podrzao obamu i optizio busa da ga je

prevario na izborima.

Daj Boze, da i ovaj veliki srbin stigne ziv iz ruku davolje zmije iz Haga.... zivela Srbija i sve Srpsko

Pa neka onda Seselj pozove Karadzica u Hag da mu tamo svjedoci.

Pa 'ajde ti u Hag pa svedoči. Očigledno je da bi to vrlo rado učinio.

Ne brini se ako ne znaš ništa - naći će ti nešto za šta ćeš svedočiti...

Anonimni stos ti je prost ko pasulj.Ne lupaj kad ne znas da sviras.

Svaka mu cast! Trebalo bi nasi politicari a i narod da dobro razmisle. Sve svoje junake izdajemo, a oni su se borili za domovinu. To smo radili sa Drazom, pa ga sada rehabilitujemo. Doci ce vreme da to uradimo i sa Seseljom i Milosevicem. Karadzic, Mladic i Ojdanic su bili slavljeni a sada ih optuzujemo za ratne zlocine. A sto je NATO pobio nevin narod to je kolateralna steta. Kada je rat svi su za to krivi. Ne mogu samo srbi odgovarati a ostali, koji su i zapoceli cepanje Jugoslavije, da budu branitelji. Sta su oni branili? Nacionalizam? Pa ako je to u redu, a ocigledno Evropa to pravda. onda nam takva demokratija i pravda nisu potrebne. Sigurna sam da ce Seselj raskrinkati svakog svedoka, jer ocigledno lazu. Samo se bojim da ne zavrsi kao Sloba, jer ako vec ne mogu da mu nista dokazu, nece ga zivog pustiti. Kako god da bilo, obi ljudi su branili Srbiju i ostace zapisani u istoriji kao najvece patriote, a oni koji su Srbiju izdali takodje ce uci u istoriju. Ne bila u kozi njihovih potomaka.

Ja se slažem da bi najbolje bilo da Mladić i Karadžić idu u Hag i pomognu Šešelju direktnim svedočenjem, tako da se čovek (Hercegovac) ne muči sa raznim kontaktima. Da je Šešelj u našem bivšem zatvoru, sad bi on majci prrropevao koji su to kontakti! Ovako, evropski zatvori - hoteli!

Sto volim ovakve hrabre, pravosudne face sto mlate gloginje tudjim "privatlukom". Ugase svjetlo, pa onda, uz onaniju, urlicu iz mraka: "Drz'te Hercegovca"! Ti si, izgleda, bio u nekom evropskom zatvoru, van Srbije, pa znas kakvi su, je li? A vidim da si upoznat i s tim kako se mlati po srpskim apsanama. Pa ako jesi, otkud ti pravo da ti pricas o tome ko treba da ide u zatvor? A ako nisi, sto pricas o necem o cemu nemas pojma, mali covjece?

Истина,у једном тренутку сведок оптужбе је изгубио контролу и почео да прети др.Шешељу.Судско веће је реаговало са опоменом да се упристоји,али Шешељ тражи разумевање за њега обзиром какву је тортуру имао од муслиманских власти и да му се ваља вратити у ту средину.Тиме је збунио чланове Већа и самог сведока,који је касније признао да је у његовом воду било и два Хрвата,што доказује да је Војска Српске била мешовита.Проф.др. Војислав Шешељ је толико пута ухватио сведика да зобилази истину да је све било мучно и гледати.Речју, велика је тајна замаха овога борца за истину у вези дешавања на простору бивше Југославије.

Gledao sam sinoc svedocenje, pa taj svedok je skroz izlapeo, pazite kad njegova prica nema nikakve logike, jos i preti , i ako ne volim Seselja, svedoku se videlo na licu da laze ili da su ga neki naterali da prica lazne price, a skroz je razbijen. Takvo svedocenje je sramota za tako zvani ozbiljan sud. Seselj je opet radio svoj posao na profesionalan nacin, bez milosti i dokazao je da sveok LAZE, pogotovo kad je rekao da se slikao sa Sladjanom Okila pri kraju rata znaci krajem 1994 ili 1995,a Sladjan Okil poginuo je u oktobru 1993, kao prica da je svedok video Karadzica, Mladica i Seselja 8-9 novembar 1993, a Seselj je prvi put isao u Bosni 1994, a 8-9 novembar Karadzic se nalazio u Beogradu. Takve male cinjenice i lazi, vidimo ko ovde laz ko prica istinu.

Potrudicu se da otkrijem ko se krije iza ovog anonimusa koji napada Nadu. Cisti brezobrazluk. Vidi se da mu fali kucno vaspitanje, a drzava za to ne mari. On je toliko naivan da misli da kad ne ostavlja svoje ime da ne moze biti otkriven, a ja mu porucujem da cu sve o njemu saznati za 10 minuta. Procesljat cu mu kompjutor da vid koje gore je list, patriota ili zuti, o daljnjim mjerama nebi ovog puta

kada uporedite Vas tekst i tekst u BLIC-u kao da se radi o dva slucaja koji nisu u direktnoj vezi. zasto BLIZ tako izvestava to je valjda znano njihovim gazdama?Vi nastavite da izvestavate na ovaj nacin, na najbolji nacin!

stvarno se cuo? pa sto ne kaze sta mu je karadzic rekao? kako mu je u toj pacovskoj rupi u koju se sakrio?

Seselj ce sigurno "rasturiti" Hag,tako sto ce najverovatnije zaglabati jedno 20 godina robije! Ova provala sa "kontaktiranjem" Karadzica,ce mu sigurno ici u prilog.On je svestan da iz Haga nece izvuci zivu glavu i zato se tako neozbiljno i ponasa. Hag muke muci da bilo kog optuzenog "dovuce" na sud,a posle toga, sudjenje ja samo formalnost. Tako da ce Voja najverovatnije biti proglasen krivim,iako svi mi znamo da je on jedan "jako fin covek koji ni mrava ne bi zgazio"!

sele u srcu zavere protiv slobode. novi fireri su

pocenili inteligenciju Boga. njega oni ne mogu

da nadmudre. i on radi ljuski kroz ljude, a

svi znamo da su svi ljudi djubrad.

u svetu niko ne pise o hagu uposte. to je predtava po

receptu psihijara koji rade za pentagon da bi te

zbunili i nijhovi prijatelji popljackali sta se moze

popljackati od oni koji nisu licno naoruzani. tj.

koji nisu kauboji jer po zakonu koji stiti privatnu

imovinu, kauboj nikada ne ide protiv kauboja.

Posao pacov da se bori s lavom ,da bi se na kraju lav poigrao s njim pa ga jednim udarcem sape raspolovio....hahaha.....Bravo Vojvodo!

Zivot je tako kratak da bi bio sitan,DR.V.Seselj svojim nastupom u dosadasnjem toku sudjenja to i dokazuje, i vec je usao u ISTORIJU.Kakav sud takvo i sudjene, vestaci tuzilastva ucesvovali u pravljenju optuznice protiv DR.V.Seslja ljudi koji rade u sudu,relevantni i "nepristrasni".Optuznica pripemana 5 godina, od tih istih(NE) ljudi stalno se prosiruje, pa i oni sami ne znaju raspored ni za jednu sedmicu unapred. Sud vestaci, svedoci su usli u put bez povraka,sve vise ispadaju smesne i sudije nastojeci da pomognu tuzilastvu kad se zapetljaju u svojim lazima. DR.V.SESELJ ima duha i ne treba bukvalno shvatiti ovaj kontak sa Karadjicem.

Seselj stvarno briljira kao pravnik i cestitam i njemu i njegovom timu koji moze da nadje one koje ni policija ni Hag ne mogu i ovo je stvarno razbijanje Haske lakrdije.Komentari o pravopisnim greskama nisu na mestu i odvlace od teme.U brzini se na kompjuteru naprave cesto greske a neki od nas i ne vide dobro.To nije tema.Zao mi je nasih ljudi,rodoljuba,vojnih lica i komandanata koji su izruceni.Nije mi kao gradjaninu jasno koje su oni ratne zlocine pocinili,koga su to ubili ili naredili genocid prema civilima i zasto se iste konvencije nisu postovale i od strane nasih neprijatelja u ratu,zasto ih ne postuju amerikanci prema zatvorenicima na Kubi?Mi jesmo mali da menjamo svet ali ne moramo da pljujemo po sebi.Ne moramo da prodajemo ratnike za vize.Ne moramo po svaku cenu da putujemo po svetu.DS je odstupila od svog programa pregovorima sa SPS i jos ce rehabilitovati Milosevicevu porodicu a isporucuje ljude koji su u njegovo vreme sprovodili Milosevicevu politiku.To je sve konfuzija i nedoslednost ove stranke zbog cega ona gubi ugled.

Glasam za DS od '98. i nikad nisam podnosio Seselja, ali nadam se da ce razbiti svakog svedeoka koliko moze. Ne gledam redovno sudjenje, ali kad god pogledam shvatim koliko glupi tuzioc dovodi glupe svedoke kod glupog sudije, a Seselj ih jede za dorucak. To su momenti kada uzivam ... samo mi je zao sto on ipak nece izaci odatle (svi znamo presudu i pre pocetka sudjenja) i sto se nece osuditi i oni sa druge strane cinili gore gluposti.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.