POSLANICI OPOZICIJE PITAJU OD BALTIMORA DO KOŠTUNICE

Izvor: Kurir, 15.Mar.2011, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLANICI OPOZICIJE PITAJU OD BALTIMORA DO KOŠTUNICE

BEOGRAD - Poslanici opozicije danas su u parlamentu pokrenuli niz pitanja u vezi sa učešćem Srbije na Samitu SAD - Balkan, ekonomskim merama rekonstruisane vlade, političkom pozadinom ubistva Zorana Đinđića i odnosom države prema porodici haškog optuženika Ratka Mladića.

 Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović upitao je ko je u ime vlade doneo odluku da Srbija zbog prisustva kosovske delegacije, ne učestvuje na ekonomskom samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << SAD - Balkan koji će 23. i 24. marta biti održan u Baltimoru.

Jovanović je upitao kako je moguće da vlada prvo donese odluku da će prisustvovati samitu, a da se posle toga povuče.

"Neprihvatljivo je da Srbija ne učestvuje na samitu SAD - Balkan, a da može da pregovora sa izaslanikom Hašima Tačija u Briselu", kazao je Jovanović i dodao da LDP smatra da je Srbiji mesto na samitu. On je dodao da se o državnoj politici o Kosovu mora raspravljati u parlamentu.

Aligrudić: Šta je to "politička pozadina"

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić je, povodom najave tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da će lider DSS Vojislav Koštunica biti saslušan u procesu ispitivanja političke pozadine ubistva premijera Đinđića, upitao ministarku pravde Snežanu Malović da mu objasni značenje krivičnog dela "politička pozadina".

"Iz štampe i medija ovih dana može se zaključiti da se vodi ili će biti vođen postupak za nekakvo krivično delo koje se zove politička pozadina premijera Đinđića. Pošto ja ne znam kakvo je to krivično delo, molio bih ministarku pravde Snežanu Malović da mi to objasni", rekao je Aligrudić.

Todorović: Mladićevog brata proterali u Makedoniju

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović rekao je danas da se nad porodicom haškog optuženika Ratka Mladića sprovodi tortura i upitao koje su mere preduzimane protiv njegove porodice i ko ih je preduzimao.

On je kao primer naveo da su bratu Mladićeve žene Miroslavu Jeftiću nudili da bira državu u kojoj će da živi i novac da bi izdao Mladića i pretili mu da će mu zapaliti kuću. Prema Todorovićevim rečima, pošto Jeftić nije pristao na ucene, proterali su ga u Makedoniju, dok su drugog brata Vukašina Jeftića pretuki i pretili da će mu oduzeti dete, nakon čega je on završio u psihijatrijskoj bolnici.

Todorović je rekao i da su Mladićevoj supruzi Bosi oduzeli novac iz kuće koji još nisu vratili, da je isplata Mladićeve penzije obustavljena, kao i da su optužili njegovu suprugu za držanje trofejnog oružja Ratka Mladića.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz rekao je da je javnost upoznata sa ciljevima, ali ne i operativnim merama rekonstruisane vlade i upitao premijera kolike će biti prosečne plate i penzije u Srbiji do kraja godine.

Zakon o otvaranju dosijea na prolećnom zasedanju

Srpski pokret obnove (SPO) dobio je potvrdan odgovor od Demokratske stranke da će se Zakon o otvaranju tajnih dosijea naći u skupštinskoj proceduri u redovnom prolećnom zasedanju. Poslanik SPO-a Aleksandar Jugović rekao je novinarima u skupštini da Demokratska stranka ima primedbe tehničke prirode, ali da se zakon koji je predložio SPO suštinski ne može menjati.

"Nama je bitno da građani Srbije saznaju istinu, da oni koji su činili zla odgovaraju i snose krivicu", rekao je Jugović. Jugović je dodao da veruje da će nova Vlada Srbije vrlo brzo pokazati odlučnost i volju da napravi zaokret u odnosu na prošlost. "Kao jedan od prvih koraka neka bude otvaranje tajnih dosijea", rekao je on.ž

Pauza, jer nema ko da  obrazloži predloge zakona

Poslanici opozicije kritikovali danas vladu jer se niko od njenih predstavinika, prvi dan nakon rekonstrukcije, nije pojavio u parlamentu da obrazlaže set finansijskih zakona, zbog čega je početak rasprave odložen za 14 časova.

Opozicija je ocenila da je skupština u blokadi jer vlada nije imala koga da pošalje u parlament, navodeći da premijeru možda ne odgovara dvostruka uloga predsednika vlade i ministra finansija. Na dnevnom redu sednice je razmatranje osam predloženih zakona iz oblasti finansija, između ostalog i izmene zakona o porezima na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koje bi trebalo da obrazlaže ministar finansija i premijer Mirko Cvetković.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je da su za današnju blokadu u radu parlamenta zaslužni vladajuća koalicija i premijer.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković rekla je novinarima da odlaganje početka rasprave govori o tome da vlada nije imala koga da pošalje da brani izmene zakona o porezima i novim zaduživanjima Srbije.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je da današnji nedolazak predstavnika vlade u parlament predstavlja prvi potez iz kojeg se vidi kakav će biti rad juče rekonstruisane vlade.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Stevanović rekao je novinarima da ga nije iznenadilo što premijer i novi ministar finansija Mirko Cvetković nije došao u parlament da brani predložene zakone jer vlada nastavlja staru politiku. "Biće nastavljeno sa političkom, ekonomskom i socijlanom agonijom Srbije. Koristiće se i stari maniri popunjavanja deficita i rupa u budžetu kreditima iz inostranstva", kazao je Stevanović.

Dejanovićeva odbacila primedbe o blokadi rada parlamenta

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović odbacila je primedbe poslanika opozicije da je zbog nedolaska predstavnika Vlade Srbije parlament danas bio u blokadi i to pripisala tehničkim razlozima.

Đukić-Dejanović je novinarima u parlamentu, nakon kritika opozicije da je zbog nedolaska ministara rasprava o setu finansijskih i poreskih zakona prolongirana za četiri sata, rekla da je bilo planirano da se o tim zakonima raspravlja popodne, ali da je neplanirano prepodnevna rasprava završena za kratko vreme.

"Prvo smo završili prethodnu tačku i to je išlo nešto brže nego što smo procenili. Bilo je planirano da referent po tačkama koje su sada na dnevnom redu dođe u popodnevnim satima", objasnila je predsednica parlamenta.

Đukić-Dejanović je navela da od Vlade Srbije ubuduće očekuje homogeno funkcionisanje i da u potpunosti poštuje obaveze prema parlamentu.

"Svi mi koji smo se juče i zvanično i formalno opredelili i dali šansu vladi očekujemo to od ministara, ali je zaista sada na njima da učine sve što mogu da rezultati njihovog rada budu vidljivi i da ih pre svega osete građani Srbije", navela je Đukić-Dejanović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.