Odloženo suđenje Mladićevim jatacima

Izvor: RTS, 03.Nov.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Mladićevim jatacima

Suđenje grupi koja se tereti da je pomagala skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića odloženo za 27. novembar. Na suđenju se nije pojavio svedok, posle čijeg izlaganja bi trebalo da usledi iznošenje završnih reči i presuda.

Pred drugim opštinskim sudom u Beogradu ponovo je odloženo suđenje grupi od 10 optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića. Suđenje je odloženo za 27. novembar zbog nedolaska svedoka iz Republike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Miodraga Stanića, koji je putem zamolnice Drugog opštinskog suda više puta pozivan da svedoči.

Sudija Dejan Dobrosavljević je rekao da sudsko veće nije obavešteno o razlozima nepostupanja po zamolnici suda, kojom je preko međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima od državnih organa RS zatraženo da se obezbedi Stanićevo prisustvo, odnosno svedočenje, kako bi ovaj proces mogao da se okonča.

Stanić je poslednji svedok koga sud treba da sasluša na ovom suđenju, posle čega bi moglo da usledi iznošenje završnih reči optužbe i odbrane, a potom i presuda.

Jovo Đogo, koji je preminuo prošle godine, u optužnici je označen kao organizator operacije skrivanja od 2002. godine, kad je Mladić napustio vojne objekte, pa do kraja 2005. godine.

Optuženi su na teritoriji Beograda pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao, navodi se u optužnici.

Na optuženičkoj klupi, zbog pomoći učiniocu posle izvršenja krivičnog dela, ostali su bivši oficiri VRS Marko Lugonja i Ratko Vučetić, zatim Tatjana Vasković, njena majka i brat Ljiljana i Bojan Vasković, kao i Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar, Predrag Ristić i Borisav Ivanović.

Oni su optuženi da su u "produženom trajanju" pomagali Mladiću, iako su znali da je tužilac Haškog tribunala podigao optužnicu protiv njega, koja ga tereti za 15 krivičnih dela ratnih zločina i genocida.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.