Nisam zadovoljan saradnjom Srbije!

Izvor: S media, 20.Sep.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam zadovoljan saradnjom Srbije!

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je juče da "nije zadovoljan" saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da vlasti u Beogradu "moraju učiniti više". Hapšenje Ratka Mladića glavni prioritet, izjavio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Srbija nastavlja saradnju sa Hagom, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << poručuje zamenik tužioca Bruno Vekarić.

"U pogledu potrage za beguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više", rekao je Bramerc tokom razgovora sa stranim dopisnicima iz Haga.

Napominjući da o ovoj temi njegovi saradnici imaju redovne dvonedeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji, Bramerc je ocenio da je "situacija daleko od savršene".

Uz podsećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju".

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni da su naše preporuke primenjene... Ali naši razgovori su u toku", kazao je Bramerc.

Tužilac je naglasio da u Srbiji "postoji jaz izmedju izražene političke spremnosti" za hapšenje begunaca, toka same potrage i "onoga što je neophodno učiniti" da bi ona bila uspešna.

"Taj jaz se mora zatvoriti", podvukao je Bramerc.

Rekavši da nije na njemu da odredjuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, Bramerc je naglasio da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapsenja" optuženih.

Bramerc je napomenuo da će uoči podnošenja sledećeg pisanog izveštaja Savetu bezbednosti, verovatno sredinom novembra, posetiti Srbiju i ostale zemlje regiona i razmotriti tok saradnje.

Tadić:Hapšenje haških optuženika pretpostavka pomirenja

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras u Njujorku da je potraga za haškim optuženicima jedna od temeljnih tačaka rada Vlade Srbije i njega kao predsednika i dodao da je to pretpostavka pomirenja u regionu.

"Čak i ako od sutra ne bi postojao Haški tribunal mi bismo nastavili traganje za optuženima za ratne zločine, jer je to naša unutrašnja zakonodavna obaveza, moralna obaveza i pretpostavka pomirenja u regionu", rekao je Tadić Tanjugu u Njujorku, gde se održava 65. zasedanje Generalne skupštine UN.

Povodom izjave glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da bi EU trebalo da nastavi politiku uslovljavanja prema Srbiji dok se ne okonča saradnja s Tribunalom, Tadić je kazao da "nikakva politika uslovljavanja ne proizvodi veću aktivnost u Srbiji u traganju za haškim optuženicima".

"To je jedna od temeljnih tačaka ove Vlade i mene kao predsednika Srbije. Ja sam potpuno opredeljen da se proceš saradanje s Haškim tribunalom završi i da se na prostoru jugoistočne Evrope izgradi ambijent koji nas lišava istorijskih konflikata", zaključio je predsednik Srbije.

Vukčević: Hapšenje Mladića je državni posao broj jedan

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i šef Akcionog tima izjavio je danas da je hapšenje haškog begunca generala Ratka Mladića prioritet naše države.

"Hapšenje Mladića je državni posao broj jedan na kome se radi sve vreme", rekao je Vukčević Tanjugu.

Vukčević nije želeo da komentariše ocene glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija još ne radi sve što može da uhvati Mladića, kao i da lideri Evropske unije treba da održe pritisak na Srbiju da uhapsi tog "ključnog haškog begunca".

Vekarić: Nastavljamo saradnju sa Haškim tužilaštvom

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da srpsko tužilaštvo nastavlja saradnju sa Haškim tužilaštvom kako bi završilo ključnu medjunarodnu obavezu - hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Mi zajedno sa Bramercom radimo na ovom predmetu. U svakom slučaju učinićemo sve da završimo našu ključnu medjunarodnu obavezu", izjavio je Vekarić agenciji Beta.

On je kazao da Srbija nastavlja saradnju sa haškim tužilaštvom. "Upravo zajedno radimo na tom ključnom zadatku za Srbiju", dodao je Vekarić.

Puna saradnja sa Haškim tribunalom i hapšenje Ratka Mladića su ključni za dalji proces evropskih integracija Srbije.



Ignjatović: Važno da je Bramerc obavešten o svemu


Šef kancelarije za saradnju Srbije sa Haškimt tribunalom Dušan Ignjatović rekao je danas, povodom izjave glavnog tužioca Serža Bramerca da Srbija ne čini sve da bi uhapsila Ratka Mladića, da je najvažnije to da je on detaljno obavešten o svemu što državne službe rade na lociranju i hapšenju preostale dvojice haških optuženika.

"Ukoliko bi gospodin Bramerc imao neku sugestiju siguran sam da bi ona bila prihvaćena od naših državnih organa koji se staraju da dva preostala begunca što pre budu u Hagu", rekao je Ignjatović Tanjugu.

Ignjatović smatra da je takva Bramercova izjava pomalo "kucanje na otvaranje vrata" i da je ne treba previše dramatizovati.

"Svakako da može više..., ali smatram da je važno da je Bramerc detaljno obavešten šta rade naši državni organi zaduženi za lociranje i hapšenje haških begunaca", kazao je Ignjatović.

Ljajić: Tražimo begunce

Predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da Srbija sa nesmanjenim intenzitetom nastavlja potragu za haškim beguncem Ratkom Mladićem.

On je rekao da je Tribunalu isporučena Jelena Rasić, advokat, zbog, kako je rekao, podmićivanja svedoka da svedoče u korist haškog optuženika Milana Lukića.

"Postupak protiv Rašićeve je okončan prošle sedmice, ona se nije žalila i danas je isporučena Haškom tribunalu", rekao je Ljajić.

On je oceno da je izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o nedovoljnoj saradnji Srbije sa tim sudom iznenađujuća, ali da ona ne treba da otvori dalju javnu polemiku sa glavnim tužiocem, već konstruktivan dijalog na operativnom nivou.

"Spremni smo da čujemo i primenimo sve sugestije i predloge koje bi naše napore na lociranju i hapšenju haških begunaca učinili još efikasnijim", rekao je Ljajić.

(Agencije)
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljamo saradnju sa Haškim tužilaštvom

Izvor: Beta, 20.Sep.2010

BEOGRAD, 20. septembra 2010. (Beta) - Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je u ponedeljak da srpsko tužilaštvo nastavlja saradnju sa Haškim tužilaštvom kako bi završilo ključnu medjunarodnu obavezu - hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića...Glavni tužilac Haškog tribunala...

Nastavak na Beta...

Bramerc: Nisam zadovoljan saradnjom

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2010

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da "nije zadovoljan" saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.