Izvor: Glas javnosti, 25.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne valjamo ni kada smo u pravu

BEOGRAD - Savet ministara EU pre dva dana nije postigao dogovor o slanju misije za utvrđivanje činjenica o saradnji Srbije s Haškim tribunalom, a o toj temi nastaviće raspravu u martu, izjavio je češki ministar spoljnih poslova Karel Švarcenberg, čija zemlja je predsedavajuća EU.

Šef francuske diplomatije Bernar Kušner ocenio je da proces evropskih integracija Srbije dobro napreduje, ali da za dodatni napredak postoji blokada nekih evropskih zemalja, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Ratko Mladić nije uhapšen.

Uprkos svemu

- Predložili smo misiju, ali se nismo dogovorili. Tužilac Bramerc je u suštini zadovoljan saradnjom Srbije s Haškim tribunalom i on će sačiniti novi izveštaj. Jer, ko smo mi da odemo u Beograd i da kontrolišemo? I šta da kontrolišemo? Postoji Međunarodni sud, postoji glavni tužilac, on radi svoj posao i kaže da saradnja dobro napreduje - rekao je Kušner i napomenuo da Mladića u svakom slučaju treba uhapsiti.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da poziv misiji EU da dođe u Srbiju ostaje otvoren.

- Sledeći sastanak će možda doneti pozitivnu odluku, jer mi nemamo šta da krijemo - naglasio je Jeremić.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić rekao je juče da ne vredi „lamentirati nad odlukom Saveta ministara EU“ niti Srbija treba da se uzda da će Holandija promeniti svoj stav.

ZA BRZ PRIJEM SRBIJE

Da evropska politička scena nije homogena, potvrđuju i zalaganja poslanika u Evropskom parlamentu koji podržavaju put Srbije ka Evropi.

Poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) ocenio je tako povodom samita šefova diplomatija Unije da Brisel mora postaviti smernice za brzi prijem Srbije u EU, a ne „samo da postavlja Beogradu kamenje na put“.

- Pojedine zemlje članice, kao što je Holandija, podižu nepotrebne prepreke tvrdeći da Beograd nedovoljno sarađuje sa Hagom - rekao je Melcer i dodao i da je srpska privreda daleko bolja od privrede Rumunije i Bugarske, koje su početkom 2007. i pored svih sumnji i kritika mogle da pristupe Uniji.

Holandija ne menja svoj stav samo iz jednog razloga a to je sto srbija nista ne radi da pokaze svetu ko je glavni krivac za dogadjaje u srebrenici. Kao prvo njihov zadatak je bio da se razoruzaju muslimanske snage u zasticenoj zoni Srebrenice. Ne samo da oni to nisu napravili nego su ih jos i bolje naopruzali i obucili, te im dozvoljavali da izlaze iz zasticene zone, da pale i ubijaju civile u okolini Srebrenice. Proj od 3.500 hiljade ubijenih srba od snaga Orica je ubijeno samo uz dozvolu i pomoc Holandjana. Kad je dosao Mladic sa svojom vojskom i opkolio Srebrenicu oni su se sramo povukli i dozvolili da se dogodi ono sto se dogodilo, sto je bila samo osveta za onih 3.500 pobitih civila. Sad svu gnev i krivnju prebacuju na srbe a sebe izvlace. Svetu treba jasno reci ko je krivac za zlocin u Srebrenici. Zasto se ne snimi film kako bi svet mnogo vise znao, a onda niti Holandjani nece moci da teraju inat. Oni su vec priznali da su krivi jer je zbog toga pala vlada ali to treba svakodnevno i u svakoj prilici ponavljati. Kad god holandjani glasaju protiv ministar Jeremic treba da odrzi historijski cas prisutnima i da to ponavlja dok im ne sedne u mozak na pravo mesto.

nije tacno da je protiv nase zemlje evropska unija ne mogu da verujem da su oni protiv i ako im je ponudjeno da dodju kad su se prosle i pretprosle nedelje smenjivali u izrazima podrske nama za evropski put uopste nisu konsruktivni nisu fleksibilni i nisu transparentni bas sramota a mi tako patimo za eu ma opet nije to istina

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.