Mladićevi pomagači ponovo pred sudom

Izvor: Politika, 11.Sep.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićevi pomagači ponovo pred sudom

Apelacioni sud, u julu, odlučujući po žalbama ukinuo presudu kojom su optuženi oslobođeni

Pomagači haškog optuženika Ratka Mladića, njih deset, ponovo će sesti na optuženičku klupu beogradskog Prvog osnovnog suda 21. decembra, saznaje „Politika“. Ponovljeni postupak protiv optuženih, vodiće sudsko veće Snežane Trifunović.

Suđenje Mladićevim jatacima biće ponovljeno s obzirom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na to da je Apelacioni sud, u julu, odlučujući po žalbama ukinuo presudu Prvog osnovnog suda kojom je četvoro optuženih oslobođeno odgovornosti za ovo delo, a u odnosu na šestoro odbijena optužba. Prvostepena presuda potvrđena je samo Blagoju Govedarici koji je oglašen krivim za krivično delo nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija i osuđen na šest meseci zatvora uslovno na dve godine. Pošto je ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud je predmet vratio Prvom osnovnom sudu i naložio da postupak vodi potpuno izmenjeno veće od onog koje je donelo prvu presudu.

Po nalaženju Apelacionog suda, kako je saopšteno iz ovog suda, prvostepena presuda je, u odnosu na oslobađajući i odbijajući deo, doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Presudom Prvog osnovnog suda, koja je izrečena 10. decembra prošle godine, odgovornosti za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela oslobođeni su Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić, dok je optužba, za isto krivično delo, odbijena u odnosu na Sašu Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjanu Janjušević, Bojanu Vasković, Marka Lugonju i Blagoja Govedaricu.

Optužnicom okrivljenima je stavljeno na teret da su u različitim vremenskim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Ratku Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Svi optuženi, osim generala VRS Marka Lugonje, negirali su tokom suđenja da su skrivali Mladića, braneći se da su „stanove iznajmljivali za kockanje i švaleraciju“ ili odbijajući da priznaju navode optužnice.

M. Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Bramerc u Beogradu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas stiže u radnu posetu Beogradu, prvu posle hapšenja dvojice poslednjih optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Tokom radne posete, danas i sutra, Bramerc će, kako je najavio njegov savetnik Frederik Svinen, razgovarati s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem. Tema Bramercovih razgovora biće nastavak saradnje u vezi sa tekućim suđenjima u Hag, rekao je Svinen.

objavljeno: 12.09.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mladićevi pomagači ponovo pred sudom

Izvor: S media, 12.Sep.2011, 02:05

Apelacioni sud, u julu, odlučujući po žalbama ukinuo presudu kojom su Mladićevi "jataci" oslobođeni optužbi.Novo ročište zakazano za 21. decembar. ..Pomagači haškog optuženika Ratka Mladića, njih deset, ponovo će sesti na optuženičku klupu beogradskog Prvog osnovnog suda 21. decembra,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.