Mladićev balističar negirao krivicu VRS

Izvor: B92, 05.Nov.2015, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićev balističar negirao krivicu VRS

Višednevno svedočenje veštaka odbrane za balistiku Mileta Poparića okončano je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Dok ga je dodatno ispitivao branilac Branko Lukić, Poparić je ponovio glavne nalaze iz izveštaja koji je pripremio o 17 snajperskih napada u Sarajevu, navedenih u optužnici, u kojima je tokom rata u BiH bilo ranjenih i ubijenih civila.

Nasuprot navodima optužnice, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poparić je tvrdio da na civile nisu pucali snajperisti Vojske Republike Srpske, već da su oni bili pogođeni s položaja Armije BiH u centru grada ili u unakrsnoj vatri, neki i od rikošeta.

Ratnog komandanta VRS, generala Mladića (73) optužnica tereti za terorisanje stavnovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem 1992-95.

Unakrsno ispitujući Poparića, tužioci su minulih dana pobijali njegove nalaze, dokazujući navode optužnice da su civili, uključujući decu, u Sarajevu bili izloženi hotimičnoj vatri iz snajpera srpskih snaga.

Poparić je, međutim, ostao pri svom iskazu.

Novog svedoka, odbrana generala Mladića izvešće pred sudija u ponedeljak, 9. novembra.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.