Mladić u samici, uručena mu optužnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jun.2011, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić u samici, uručena mu optužnica

HAG -

Haški optuženik Ratko Mladića koji je posle 16 godina bekstva predat Haškom tribunalu, u pritvoru je sinoć proveo prvu noć. Po dolasku Mladića iz Beograda u Hag, portparolka Haškog tribunala za ratne zločine Nerma Jelačić potvrdila je da mu je uručila optužnicu i objasnila pravila i procedure suda.

Kada se bude pojavio pred sudom, od Mladića >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti zatraženo da i formalno potvrdi svoj identitet i izjasni se po svakoj tački optužnice koja ga tereti. Mladić će, takođe biti upitan da li ima bilo kakve žalbe na smeštaj u zatvoru, navodi američka agencija AP.

Jelačić je kazala da je izolacija standardna za nove pritvorenike u zatvoru u Sheveningenu, gde je Mladić sinoć doveden po sletanju specijalnog aviona vlade Srbije na aerodrom u Roterdamu, prenela je agencija AP.

Mladiću je, takođe, dat spisak advokata koji će mu pomagati u sudskim procedurama u Haškom tribunalu. On će biti pregledan od strane lekara i primiće svaku terapiju koja mu bude potrebna, dodala je Jelačić.

U petak prvi put pred sudijom

Mladić će u petak 3. juna prvi put izveden pred sudiju Haškog tribunala, kako bi se izjasnio o krivici po tačkama optužnice koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima u BiH.

Tribunal je saopštio da će je pojavljivanje Mladića u sudnici zakazano za 10 sati.

Da se izjasni o krivici, Mladića će pozvati jedan od trojice sudija iz pretresnog veća koje bi trebalo da mu sudi. To su Alfons Ori iz Holandije, Kristof Flige iz Nemačke i Bakone Moloto iz Južne Afrike.

Budući da do prvog pojavljivanja neće imati branioca, Tribunal će Mladiću samo za izjašnjavanje o krivici postaviti branioca po službenoj dužnosti. Taj advokat bi trebalo da Mladića poseti u pritvoru uoči prvog pojavljivanja i sa njim porazgovara o optužnici.

Kad se prvi put pojavi pred sudijom, Mladić, po pravilima Tribunala, može zatražiti da se izjašnjavanje o krivici odloži za mesec dana. Sud je u dosadašnjoj praksi uvek usvajao takve zahteve optuženih.

Zajedničko suđenje Mladiću i Karadžiću, možda

"Zajedničko suđenje Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, iako logično u principu, možda ne bi bilo izvodljivo", izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) ranije danas za Njujork tajms .

"Spajanje slučajeva bilo je moguće ranije, ali možda ćemo morati da idemo na pojedinačno suđenje" , rekao je Bramerc, ali i dodao da odluka o tome još nije doneta.

Bramerc je podsetio da je suđenje Karadžiću počelo pre 18 meseci, kao i da se u tom procesu pred sudom pojavilo već 70 svedoka optužbe.

Suđenje Mladiću bi moglo biti usporeno zbog njegovog zdravlja, ocenjuje Njujork tajms.

S druge strane, Bramerc je, u intervjuu za austrijski radio ORF, izjavio da će biti učinjeno sve da se izbegne dugo suđenje generalu Mladiću.

Bramerc je, odgovarajući na pitanje koliko će trajati proces, rekao da to zavisi od nekoliko stvari, uključujući Mladićevo zdravlje, zatim da li će on odrediti tim odbrane ili će se sam braniti.

"Veoma je teško reći koliko dugo će to trajati. Problem neće biti tužilaštvo, mi imamo spremnu obnovljenu optužnicu, već koliko vremena će trebati odbrani da se pripremi", rekao je Bramerc.

Eštonova pozdravila prebacivanje Mladića u Hag

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je prebacivanje Ratka Mladića u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala i istakla da je to važan momenat za pomirenje u regionu i za međunarodnu pravdu.

"Suđenje pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju Mladiću, optuženom za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata, doprineće otkrivanju istine i ispuniti dužnost da se obezbedi pravda za žrtve i njihove porodice", navedeno je sinoć u saopštenju Eštonove.

"Naše misli su sa onima koji su patili i izgubili svoje najmilije tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, naročito u Bosni i Hercegovini", kaže se su u saopštenju.

Mladić u pritvoru Haškog tribunala

Ratni komandant Vojske RS, haški optuženik Ratko Mladić prebačen je sinoć u pritvor Haškog tribunala nakon što je skoro 16 godina bio u bekstvu, saopštio je Tribunal.

"Mladić, kojeg su srpske vlasti uhapsile u četvrtak, 26. maja 2011. prebačen je u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u Hagu", navodi se u saopštenju sinoć dostavljenom Tanjugu i dodaje da će Mladića po dolasku pregledati medicinsko osoblje pritvorske jedinice.

U saopštenju se navodi i da će datum Mladićevog prvog pojavljivanja pred sudom biti naknadno objavljen.

Pritvorska jedinica UN u kojoj se Mladić nalazi, kako je saopšteno, ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika, a "njom se rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane".

Nakon kompletnog medicinskog pregleda koji će izvršiti medicinsko osoblje pritvorske jedinice, Mladićevo zdravlje će biti praćeno u kontinuitetu i biće mu obezbeđen svaki tretman koji bude potreban, saopšteno je iz Tribunala.

Mladić je prebačen specijalnim avionom Vlade Srbije "Falkon 50", sinoć oko 19. 35 na aerodrom u Roterdamu, 20 kilometara od Haga, gde su ga preuzeli predstavnici holandske policije, koji su ga helikopterom prebacili u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.