Mladić saslušan, odbio optužnicu

Izvor: B92, 27.Maj.2011, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić saslušan, odbio optužnicu

Beograd -- Saslušanje Ratka Mladića trajalo oko pola sata. On je odbio da primi optužnicu, a u Specijalnom sudu u Beogradu ostaje sve do izručenja Hagu.

Mladić će ostati u pritvorskoj jedinici Okružnog zatvora u zgradi Specijalnog suda, kako se procenjuje, 7 dana, dok se ne ispuni zakonska procedura i ne reaguje na moguće žalbe.

Prema rečima portparolke Maje Kovačević, sud je dobio uverenje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Mladić zdravstveno sposoban, iako ima niz hroničnih tegoba.

Pretpostavke za izručenje su ispunjene, pošto je sud utvrdio Mladićev identitet, kao i to da je protiv njega potvrđena optužnica u skladu sa Statutom Haškog tribunala, da se on tereti za delo koje je kažnjivo i po domaćem zakonu, kao i da se radi o krivičnom delu iz nadležnosti Haškog tribunala, objasnila je Kovačevićeva.

U Specijalnom sudu u Beogradu oko 13 sati je nastavljeno saslušanje Ratka Mladića, koje je sinoć bilo prekinuto zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Saslušanju su prisustvovali zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić i Mladićev branilac Miloš Šaljić.

Vekarić je za RTS rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, nakon kog će biti saopšteno više detalja.

On je kazao da bi Mladić trebalo da bude prebačen u Haški tribunal najkasnije za sedam dana i da je važno da se postupak ekstradicije sprovede na adekvatan način, u skladu sa zakonima.

"Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve zavisi od njegove odbrane, da li će podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana", rekao je Vekarić.

Prema rečima Vekarića, Mladić posle hapšenja i u pritvoru nije postavljao posebne uslove, on je pod nadzorom lekara, a istražni sudija se trudio da izađe i njemu i njegovoj porodici u susret.

"Postoji jasna želja istražnog sudije da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćno saslušanje je prekinuto jer je (Mladić) trebalo da u određenom momentu popije lek", rekao je Vekarić.

Vekarić je takođe ocenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića.

Supruga i sin posetili Mladića

Prethodno su Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda posetili sin i supruga, Darko i Bosiljka Mladić, koji su se zadržali oko dva sata.

Inače, Mladićeva supruga i sin stigli su jutros nešto posle 09.30 u zgradu Specijalnog suda, gde se nalazi Ratko Mladić. Kako je za B92 rekao Mladićev advokat, to će biti prvi susret Mladića, njegove supruge i sina u prethodnih 10 godina.

Mladić je sinoć oko 19.30 izveden pred istražnog sudiju, ali je saslušanje prekinuto zbog, kako je rekao njegov advokat Miloš Šaljić, teškog psihofizičkog stanja uhapšenog.

Kod istražnog sudije Mladiću će biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odeljenje Višeg suda doneti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Posle toga, Mladić će imati pravo da uloži žalbu, a nakon odluke o žalbi, predlog za izručenje biće dostavljen ministarstvu pravde, koje će dati konačnu reč o izručenju.

Mladić, koga Haški tribunal tereti za genocid i ratne zločine u BiH, uhapšen je u četvrtak ujutro u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.