Izvor: B92, 13.Okt.2010, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić bio u šaci 2006. godine

Beograd -- Šef Akcionog tima za hapšenje preostala dva haška begunca Vladimir Vukčević izjavo je da je 2006. godine postojala najveća šansa za hapšenje Ratka Mladića.

On je dodao da je ta prilika propuštena zbog opstrukcije za koju još nije utvrđeno ko je odgovoran.

"Imali smo Mladića u šaci i bilo je čisto tehničko pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako da se obavi hapšenje" ", izjavio je Vukčević u intervjuu listu "Vreme".

On je rekao da je hapšenje"osujetilo je to što je tadašnji šef BIA Rade Bulatović uhapsio Stanka Ristića, koji je skrivao Mladića" i da je to bio "katastrofalan potez, koji je omogućio Mladiću da pobegne".

Prema njegovim rečima, tada je izvršena opstrukcija od strane "onih koji su to mogli da vrše, i to sa jasnim planom da se omogući da Mladić pobegne, što se i dogodilo".

"Još uvek smo u domenu istraživanja šta se tada tačno desilo. Znamo da nam je Ratko Mladić bio na dohvat ruke, znamo da nam je pobegao, ali ne znamo tačno ko je za to kriv", naveo je Vukčević, koji je i na čelu srpskog tužilaštva za ratne zlocicne.

Od tada je, kako je naveo, bilo više indicija i sumnji, ali nikada više tako čvrstih dokaza o tome gde se Mladić krije.

Vukčević tvrdi da se u radu na svakom koraku sreće sa opstrukcijama, počev od policije, istražnih organa, do sudova, i dodaje da je nekadašnji Vrhovni sud bio sedište "antihaškog lobija".

Tužilac je izrazio bojazan da postoji opasnost da cure informacije o akcijama koje se sprovode prilikom potraga za Mladićem, kao što se to desilo u slučaju kasnije uhapšenog begunca Stojana Župljanina i Gorana Hadžića, koji je i dalje u bekstvu.

On je istakao da se čini "sve što se može da se preseku takvi tokovi", ali da za sad rezultata nema.

Vukčević je reči glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u holandskom parlamentu da na operativnom nivou i dalje ima prepreka da se uhapse Mladić i Hadžić ocenio kao "političku tvrdnju bez pokrića".

On je podsetio da je u Akcionom timu i šef Kancelarije Haškog tribunala u Beogradu Dejan Mihov, koji ima uvid u sve akcije koje se preduzimaju.

"On zna šta se radi, kako se radi i koje prepreke postoje da se uhapse preostala dvojica haških begunaca", rekao je tužilac i napomenuo da Bramerc svojim kritikama dovodi u sumnju i rad svojih saradnika koji su uključeni u sprske timove.

"Neka on umesto svog saradnika dođe u Beograd, pa neka nam pokaže šta to treba tačno da uradimo i kako da uhapsimo Mladića i Hadžića", rekao je Vukčević.
Pogledaj vesti o: BIA,   Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.