Mladić: Jel to počelo bombardovanje?

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladić: Jel' to počelo bombardovanje?

Suđenje Ratku Mladiću prekinuto tokom svedočenja veštaka Ričarda Batlera zbog vežbe evakuacije Haškog tribunala. Mladić je na to rekao da je Barak Obama "naredio bombardovanje Sirije". Batler pre prekida suđenja komentarisao brojne dokumente VRS iz vremena nakon zauzimanja Srebrenice.

Današnje suđenje Ratku Mladiću prekinuto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je zbog vežbe evakuacije Haškog tribunala, a Mladić je na to rekao da je američki predsednik Barak Obama "naredio bombardovanje Sirije".

Za vreme svedočenja vojnog veštaka optužbe Ričarda Batlera, u sudnici se začula sirena za uzbunu, a potom glas iz zvučnika koji je pozvao da se zgrada napusti kroz izlaze za vanredne situacije.

"Obama naredio bombardovanje Sirije", čuo se Mladićev glas, pre nego što je predsedavajući sudija Alfons Ori prekinuo zasedanje.

Sve osoblje napustilo je zgradu Tribunala na dvadesetak minuta, a zatim je saopšteno da je reč o vežbi, kakvih je i ranije bilo.

Suđenje Mladiću, međutim, nije nastavljeno, iako je do kraja uobičajenog zasedanja ostalo sat i po, zato što je optuženi već bio vraćen u sudski pritvor u Sheveningenu.

Tokom današnjeg ročišta, veštak Batler komentarisao je brojne dokumente Vojske Republike Srpske iz vremena posle zauzimanja Srebrenice, 11. jula 1995. godine.

Tadašnji komandant VRS general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima posle ulaska te vojske u enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Tužilac Piter Mekloski predočio je svedoku dokument tadašnjeg šefa policije u Zvorniku Dragomira Vasića, posle susreta sa Mladićem 13. jula 1995. godine, u kojem se navodi da je Mladić naredio da policija učestvuje u "likvidaciji 8.000 muslimanskih vojnika koje smo blokirali kod Konjević Polja", kao i da se "borbe nastavljaju".

Podsećajući da je u to vreme trajao proboj iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli kolone od 12.000 do 15.000 Muslimana, od kojih je trećina bila naoružana, svedok Batler je ocenio da Mladićevo naređenje znači da srpske snage "mogu nastaviti da, u vojnom smislu, ubijaju" tokom borbi sa kolonom.

U tim borbama, prema veštaku optužbe, bilo je, u različitim okolnostima, ubijeno između 1.000 i 2.000 muslimanskih muškaraca.

Dokumenti VRS potvrđuju zarobljavanje?

Veći deo današnjeg Batlerovog iskaza bio je posvećen dokumentima koji ukazuju na to da je 13. jula 1995. godine VRS zarobila veliki broj Muslimana iz kolone.

Kao dokaz za to, naveo je presretnuti razgovor u kojem je neimenovani srpski oficir rekao da je zarobljeno 6.000 muslimanskih boraca.

Svedok je potvrdio da je istraga u kojoj je učestvovao došla do slične procene.

Više od 2.000 tih zarobljenika, iste večeri, bilo je prebačeno u obližnji Bratunac, posvedočio je Batler, pozivajući se na presretnuti razgovor u kojem lokalni šef Srpske demokratske stranke Miroslav Deronjić to kaže predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

Tokom noći između 13. i 14. jula 1995. godine, prema veštakovim rečima, prvih 1.000 zarobljenika bilo je prebačeno u školu u selu Pilica kod Zvornika, gde su kasnije streljani.

I hiljade drugih Muslimana, VRS je 14. jula transportovala na druge lokacije u zvorničkoj opštini, gde ih je zadesila ista sudbina.

"Do 17. jula 1995. godine svi su bili pogubljeni", rekao je Batler.

Kao "ključnu, centralnu osobu" u organizaciji streljanja, svedok je označio pukovnika Ljubišu Bearu, načelnika sektora za bezbednost Glavnog štaba VRS.

Bearu je Tribunal 2010. godine nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, a on je na presudu uložio žalbu.

Nizom generalovih pisanih naređenja u vezi sa padom Srebrenice, izdatih 14, 15. i 16. jula 1995. godine, tužilac Mekloski je preko Batlera dokazivao da je Mladić imao efektivnu komandu nad VRS, iako je u to vreme bio u Beogradu, na sastancima sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i međunarodnim zvaničnicima. Batler je potvrdio da je to tačno.

Iz Mladićeve ratne beležnice, zastupnik optužbe je citirao da je tadašnji komandant Unprofora Rupert Smit, 15. jula 1995. godine, upozorio zapovednika VRS na "glasine o zločinima" nad muslimanskim zarobljenicima.

Prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, masovna streljanja muslimanskih zarobljenika trajala su od 13. do 17. jula 1995. godine.

Veštak Batler će iskaz nastaviti sutra.

General Mladić optužen je i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95. godine.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mladić: Jel' to počeo rat?

Izvor: RTS, 05.Sep.2013

Suđenje Ratku Mladiću prekinuto tokom svedočenja veštaka Ričarda Batlera zbog vežbe evakuacije Haškog tribunala. Mladić je na to rekao da je Barak Obama "naredio bombardovanje Sirije". Batler pre prekida suđenja komentarisao brojne dokumente VRS iz vremena nakon zauzimanja Srebrenice...Današnje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.