Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mehanizam preuzima posao Tribunala, još važnih predmeta

Presuda Ratku Mladiću već se naziva istorijskom, ali sa njom se ne zatvaraju vlata Haškog tribunala. Izricanje presude u slučaju "Prlić" zakazano je za 29. novembar, nakon čega će Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju, posle više od 24 godine rada, prestati da postoji.

Izvor: N1

Nezavršene procese, kao i neke od nadležnosti Tribunala, nasledio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Ujedinjenih nacija.

O funkcionisanju i zaduženjima tog tela, reporter N1 Nikola Radišić razgovarao je sa portparolkom Mehanizma, Helenom Eglston.

"Mehanizam je osnovan 2010. godine od strane saveta bezbednosti kao naslednik dva međunarodna kaznena suda - suda za bivšu Jugoslaviju i suda za Ruandu. Ogranak u Ruandi je počeo sa radom već 2012. godine, a ovde u Hagu ogranak je počeo sa radom prvog jula 2013. godine i bavi se preostalim poslom koji potiče iz rada Tribunala za bivšu Jugoslaviju. To uključuje određen broj sudskih predmeta i celi niz važnih funckija koje uključuju kontinuiranu podršku i zaštitu svedoka koji su svedočili pred ova dva suda i sada pred Mehanizmom, nadzor nad izvršenjem kazni osoba koje su osuđene od ova dva tribunala, očuvanje arhive dva tribunala i arhive mehanizma, pružanje pomoći nacionalnim pravosuđima i celi niz drugih sudskih funkcija", kaže Eglston za N1.

Kakve su u stvari sličnosti i razlike, s obzirom na to da se praktično bave istim stvarima? Zbog čega je uopšte bilo potrebe da se bilo šta menja u tom smislu?

Eglston: Pa mehanizam ima, eventualno možemo reći, suženiji mandat, znači novih optužnica neće biti, ali možda je bitno napomenuti da bilo koja buduća i ponovljena suđenja koja su vezana za rad ova dva suda, žalbeni procesi, procesi za nepoštovanje suda i tako dalje će se voditi pred Mehanizmom.

Šta je u fokusu suda što se suđenja tiče?

Eglston: Naš ogranak u Hagu trenutno ima nekoliko predmeta koji su u toku, koji potiču iz rada Tribunala, to su žalbeni procesi u predmetu Šešelj i Karadžić, te ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Kada možemo da očekujemo epilog tih slučajeva?

Eglston: U slučaju Šešelj, pretres je zakazan za 13. decembar ove godine, presuda se očekuje u prvoj polovini iduće godine, u predmetu Karadžić očekujemo žalbenu presudu 2019. godine.

Što se procesa protiv Vojislava Šešelja tiče, kakva je tu procedura, da li ona zahteva Šešeljevo prisustvo?

Eglston: Žalbeni pretres koji je zakazan za 13. decembar će se održati, u slučaju da gospodin Šešelj ne dođe na pretres njemu je veće odredilo branioca u pripravnosti.

Verujete li da će rad Mehanizma uspeti da doprinese pomirenju u regionu i ostvarenju pravde?

Eglston: Mehanizam naravno preuzima nasleđe Tribunala, postoji arhiva koja se sastoji od više od dva i po miliona dokumenata, arhiva koja je već velikim delom dostupna javnosti, naravno da može doprineti sa svojim utvrđenim činjenicama i informacijama da znamo šta se tačno to desilo u konfliktima u bivšoj Jugoslaviji, takođe još nekoliko važnih predmeta je u toku, žalbenih procesa, no velika je odgovornost takođe i na lokalnim pravosuđima i u tom smislu Mehanizam pruža svu pomoć koja nam je dostupna u tom smislu.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hag: Presuda u žalbenom postupku protiv Šešelja u prvoj polovini 2018.

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2017

Presuda po žalbi haškog tužilaštva na oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju očekuje se u prvoj polovini iduće godine, izjavila je portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove UN Helen Eglston...Ona je za televiziju N1 potvrdila da je rasprava o žalbi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.