Ljajić: Velika potraga za Mladićem

Izvor: B92, 25.Nov.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Velika potraga za Mladićem

Rasim Ljajić (Beta, arhiv)

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da se čini sve da se dođe do haškog begunca Ratka Mladića.

"Nikada više, nikada ozbiljnije, nikada sveobuhvatnije nismo tražili Ratka Mladića", rekao je Ljajić "Večernjim novostima", ali je dodao da trenutno ne postoji trag koji bi vodio do najtraženijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << haškog optuženika.

Na pitanje da li će posle pretresa u Valjevu biti nastavljeno ispitivanje mogućih finansijera Mladićevog skrivanja, Ljajić je rekao da će te akcije biti nastavljene i "narednih dana i narednih nedelja, i neće biti prekinute sve dok ne dođemo do Mladića".

Ljajić je rekao da veruje da će glavni haški tužilac Serž Bramerc podneti "krajnje objektivan izveštaj" Savetu bezbednosti UN.

"Verujem da će Bramerc konstatovati da postoji politička volja u Srbiji za završetak saradnje s Tribunalom, jer se uverio u ozbiljnost akcija koje sprovodimo", rekao je on.

Ljajić je dodao da "misli da (Bramerc) u izveštaju neće koristiti termine ni pozitivan ni negativan kada je reč o saradnji Srbije s Tribunalom".

"Bramerc nije neko od koga će zavisiti stav EU iz razloga što neće davati politički izveštaj niti želi da ocena ima političke implikacije", dodao je on.

Ljajić je rekao da "problem ostaje Holandija koja više ne insistira na pozitivnom izveštaju haškog tužioca već na punoj saradnji Srbije sa Hagom", što, kako je naveo, za Holandiju "znači samo Mladić u Hagu".

"Postoje samo dva načina da Srbija nastavi evropski put - ili da Holandija promeni stav, što je manje verovatno, ili da pronađemo i izručimo Mladića", rekao je on.

Na pitanje da li bi eventualno izručenje haškog optuženika Gorana Hadžića umirilo Holanđane, Ljajić je rekao da se traga i za Hadžićem, ali je naveo da nije "siguran da bi to bilo dovoljno da Holandija promeni stav".
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.