Ljajić: Cela Srbija Mladićev talac

Izvor: B92, 29.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Cela Srbija Mladićev talac

Rasim Ljajić (Tanjug, arhiva)

Beograd -- Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je za Vladu Srbije prioritetno pitanje hapšenje Ratka Mladića.

"To je realno najveći problem za ovu vladu. Sada je i bukvalno cela Srbija talac Ratka Mladića", kazao je Lajić za Večernje novosti.

Na pitanje šta će se desiti ako Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uskoro ne izruči Mladića, Ljajić je rekao: "Ako uskoro ne izručimo Mladića u Hag, praktično bi bio zaustavljen put Srbije prema EU, a to bi izazvalo i unutrašnjopolitičke probleme. To bi bio veliki neuspeh za vladu, koji bi opozicija mogla da koristi da je politički ugrozi".

Ljajić je naveo da glavni haški tužilac Serž Bramerc dolazi u posetu Beogradu 17. i 18. novembra.

"To je tri nedelje pre nego što će 10. decembra podneti izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom. Predstoji nam period velikih aktivnosti i potraga za preostalim haškim optuženicima", rekao je on.

Na pitanje da li očekuje da će preostali optuženi, Goran Hadžić i Ratko Mladić biti uhapšeni pre Bramercovog dolaska, Ljajić je rekao: "Iako je pogrešno licitirati sa datumima bili bismo zadovoljni da to bude i do kraja godine. Činimo sve da Mladić i Hadžić budu locirani".

On je naveo da je slučaj Mladića "tehničko pitanje", s obzirom na to da se dobro skriva.

"Teoretske su šanse da će se dobrovoljno predati, ako se već do sada nije predao. Mada bi to bila najbolja opcija za sve - i za njega i za državu", kazao je Ljajić.

On je naveo da nema bojazni da bi Mladićevo izručenje moglo da izazove nemire.

"Čak ne očekujem ni veća okupljanja. Prvi put imamo malu promenu raspoloženja javnog mnjenja u odnosu na poslednje istraživanje. Za četiri odsto je porastao broj onih koji su za izručenje Mladića u Hag - sa 34 odsto taj broj je sada 'skočio' na oko 38 odsto građana. Sada je 44 odsto protiv, a bilo je 45", kazao je on.

Ljajić je rekao da nema informacija kako bi Mladić sada mogao da izgleda, ali da je zbog "specifičnog izgleda teško očekivati da je doživeo veću transformaciju, kao što je to bio slučaj sa Radovanom Karadžićem".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.