Lekari otišli da pregledaju Mladića

Izvor: B92, 15.Nov.2011, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari otišli da pregledaju Mladića

Hag -- Ekipa lekara iz Srbije otputovala je u Hag, gde bi trebalo da pregleda Ratka Mladića, koji se u više navrata žalio na loše zdravstveno stanje.

Predstavnica za štampu Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je Tanjugu da će tim lekara iz Beograda pregledati Mladića, ali je napomenula da, prema pravilima pritvorske jedinice, oni nemaju ovlašćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prepisuju tretman haškom optuženiku.

"Specijalisti dolaze u skladu s pravilima pritvorske jedinice. Ali po tim istim pravilima, oni nisu u mogućnosti da propisuju tretman za optužene, što isključivo čine holandski lekari i specijalisti koji su zaposleni u pritvorskoj jedinici", rekla je Jelačićeva.

Ona je podsetila da su Mladić i njegova odbrana izrazili želju da optuženog pregledaju lekari iz Srbije i dodala da "nije ni prvi ni poslednji put da lekari (iz zemalja bivše Jugoslavije) dolaze da pregledaju neke od optuženih".

Na pitanje da li će Tribunal obelodaniti zaključke srpskog lekarskog tima, Jelačićeva je odgovorila da taj sud, po pravilu, ne iznosi detalje o zdravstvenom stanju optuženika, pošto su lekarski pregledi poverljive prirode. Istakla je da ni sam Mladić nikada nije dao saglasnost za objavljivanje informacija o njegovom zdravlju.

Mladić se 10. novembra nije pojavio na statusnoj konferenciji zbog bolesti, o čemu je pravovremeno obavestio Sudsko veće i dao odobrenje da se sudijama daju informacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Predsedavajući sudija Alfons Ori je izjavio da Veće, zbog zdravstvenih problema optuženika proteklih dana razmišlja o tome da izda nalog za sastavljanje sveobuhvatnog lekarskog izveštaja o Mladićevoj zdravstvenoj situaciji.

Mladić se prilikom svakog dosadašnjeg pojavljivanja pred sudom žalio na zdravstvene probleme, a glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc ocenio je, prošlog meseca, da je Mladićevo zdravstveno stanje "razlog za zabrinutost."
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski lekari stižu kod Mladića

Izvor: Vesti-online.com, 15.Nov.2011

Ekipa lekara iz Srbije otputovala je u Hag, gde bi trebalo da pregleda Ratka Mladića, koji se u više navrata žalio na loše zdravstveno stanje...Predstavnica za štampu Haškog tribunala Nerma Jelačić potvrdila je da će tim lekara iz Beograda pregledati Mladića, ali je napomenula da, prema pravilima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Lekari iz Srbije kod Mladića

Izvor: RTS, 15.Nov.2011

Ekipa lekara iz Srbije otputovala u Hag, gde bi trebalo da pregledaju Ratka Mladića. Podaci o njegovom zdravlju su poverljivi i neće biti saopšteni javno, rekla portparolka suda Nerma Jelačić...Lekarska ekipa iz Srbije otputovala je u Hag, po zahtevu Ratka Mladića. Predstavnica za štampu Haškog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.