Izvor: B92, 28.Mar.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP o deklaraciji o Srebrenici

Beograd, Jagodina -- LDP će predložiti da deklaracija o Srebrenici bude dopunjena citatom iz presude MSP-a kojom je "utvrđeno da se na teritoriji Srebrenice dogodio genocid".

Kako se navodi u izjavi lidera LDP-a Čedomira Jovanovića, LDP će zatražiti i uvođenje 11. jula kao Dana sećanja na Srebrenicu, navođenje zločina za koje je Ratko Mladić optužen, garantovanje prava i položaja Republike Srpske, kao i poštovanje za sve žrtve nasilja tokom ratova u bivšoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jugoslaviji.

"LDP podnosi amandmane na predlog Deklaracije o Srebrenici, i to je naš pokušaj da ispravimo greške i nespremnost njenih autora da jasno izraze stav Srbije o dogadajima u Srebrenici i omogućimo saopštavanje pune istine, što je uslov za normalnu budućnost Srbije, odnose u regionu, zajedničko i što brže uključivanje u Evropsku uniju", navodi Jovanović.

On je precizirao da se amandmanima, koje poslanička grupa LDP podnosi parlamentu, trazi dopuna teksta Deklaracije, i to tako što će se dopuniti i preambula i tekst pojedinih predloženih članova.

Prema rečima Jovanovića, LDP predlaže i da se se istakne da je presudom Međunarodnog suda pravde "utvrđeno da Srbija nije odgovorna za izvršenje genocida, ali da je prekršila Konvenciju o sprecavanju i kažnjavanju zlocina genocida time što nije učinila sve da ga spreči i kazni odgovorne".

"LDP predlaže da se u samom tekstu Deklaracije saopšti istina o tome za koja je sve najteže dela optuzen odbegli general Ratko Mladić tako što će se, pored isticanja važnosti njegovog hapšenja i izručenja, navesti da je "optužen za genocid, zločine protiv čovecnosti i teške ratne zločine", navodi lider LDP-a.

Marković: JS neće glasati za deklaraciju

Predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković-Palm, izjavio je da poslanici te stranke u srpskom parlamentu neće glasati za predloženu deklaraciju o Srebrenici, "zato što se u njoj ne osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, već samo u Srebrenici".

"Ukoliko istoga dana na sednici Skupštine Srbije ne vidimo i drugu deklaraciju u kojoj će se jasno deklarisati, da se osuđuju svi zločini koji su vršeni na prostoru bivše Jugoslavije, nećemo glasati za predlog deklaracije o Srebrenici, koji će u utorak biti na dnevnom redu", rekao je Marković.

Marković je kazao da "JS nije potpisnik zakazivanja sednice Skupštine Srbije sa tačkom dnevnog reda o Rezoluciji o Srebrenici niti je među 114 poslanika koji su podneli predlog".

JS je u koaliciji sa SPS i PUPS, koja je u vladi Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LDP: Rezolucija o Srebrenici treba biti dopunjena stavom MSP

Izvor: Blic, 28.Mar.2010

Liberalno-demokratska partija (LDP) predložiće da Deklaracija o Srebrenici o kojoj će se izjasniti Skupština Srbije bude dopunjena citatom iz presude Međunarodnog suda pravde kojom je "utvrđeno da se na teritoriji Srebrenice dogodio genocid", izjavio je danas lider LDP-a Čedomir Jovanović...Kako...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.