Kritika Bramerca je veoma loša vest

Izvor: Blic, 21.Sep.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kritika Bramerca je veoma loša vest"

Kritika glavnog haškog tužioca Serža Bramerca da Srbija ne sarađuje dovoljno s Tribunalom, veoma je loša vest, izjavila je za B92 Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Smajlovićeva, koja je dobar poznavlac Haškog Tribunala, podseća da je ovo najžešća kritika Serža Bramerca od kada je postao glavni haški tužilac.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je u ponedeljak da nije zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradnjom Srbije u pronalaženju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da Beograd mora učiniti više.

Uz podsećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju".

Smajlovićeva, međutim, kaže da joj nije jasno zašto je tužilac Bramerc sada toliko oštar, naročito nakon spremnosti Srbije koju je pokazala u dogovru sa Briselom oko rezolucije o Kosovu, dodaje B92.

Serž Bramerc izveštaj o saradnji Srbije sa Hagom Ujedinjenim nacijama podnosi dva puta godišnje – u junu i decembru. Uoči podnošenja sledećeg izveštaja, glavni haški tužilac bi trebalo da poseti Srbiju, što se očekuje sredinom novembra.

"Ova vlast je upravo pokazala da je spremna da napravi ogromne ustupke čak i oko Kosova, pa zašto onda ne bi izručila Mladića da može. Ova vlast je upravo odustala od čitave svoje spoljnopolitičke strategije na pritisak iz Brisela, kada je reč o Kosovu, tako da mi se čini da je ovo dodatno zavrtanje ruku, dodatni žestok pritisak. Ključ je u ovoj poruci Bramerca da je politika uslovljavanja nešto najbolje sa Srbijom", rekla je Smajlovićeva.

Pitanje je koliko bi ova Bramercova ocena mogla da ugrozi ono što je već najavljeno i u Birselu i pre par dana u Beogradu, tokom boravka evrospkog komesara za proširenje Štefana Filea –da će Savet ministara EU na sastanku 26. oktobra najverovatnije Evropskoj komisiji dati zeleno svetlo da razmtra kandidaturu Srbije.

Domaći zvaničnici svesni su da bi eventualna prepreka mogla biti činjenica da Holandija, više meseci nakon izbora u toj zemlji, još uvek ima tehničku vladu, a Lijiljana Smajlović smatra da bi između ostalog ocena glavnog Haškogu tužioca za tu zemlju mogla biti dobar izgovor.

"Mislim da Bramerc može da posluži kao izgovor Holandiji da se 26. oktobra ne složi sa ovim što predlažu Velika Britanija, Nemačka, da se požuri, odnosno ono što su obećali Hejg i nemački ministar spoljnih poslova tokom poseta Beogradu, da se to i obistini. I sam File je rekao da nema gledanja kroz prste, da nema prečica u procesu pridruživanja", rekla je predsednica Udruženja novinara Srbije.

"A kada kažete da nema prečica - tu u pozadini uvek visi Ratko Mladić i uvek postoji ta nespremnost Holandije da nam progleda koz prste. Tako da se meni čini da je ovo veoma loša vest. Ako ništa drugo, onda zbog toga što je ovo onaj izgovor koji Holandiji treba", zaključila je Smajlovićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.