Ispunjavamo sve preporuke Haga

Izvor: B92, 22.Jan.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ispunjavamo sve preporuke Haga"

Beograd -- Nedoumice o oceni Tribunala o saradnji Srbije biće razjašnjene u februaru kada će Serž Bramerc posetiti Beograd, kaže zamenik specijalnog tužioca Bruno Vekarić.

Specijalno tužilaštvo za ratne zločine je u stalnom kontaktu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, kaže on.

Vekarić je rekao da se sve Bramercove preporuke ispunjavaju i da su njegovi predstavnici u Akcionom timu za lociranje i hapšenje preostale dvojice haških optuženika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Sa Bramercom smo u stalnom kontaktu, ispunjavamo sve preporuke koje on sugeriše, a eventualne nedoumice razjasnićemo u februaru, kada se očekuje njegov dolazak u Beograd", rekao je Vekarić.

Iz Bramercove kancelarije saopšteno je ranije da se "od Srbije očekuje da intenzivira napore u potrazi za optuženima".

Bramerc je prošle sedmice govorio u Spoljnopolitičkom komitetu Evropske komisije i tom prilikom izneo mnoge konkretne primedbe na rad srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom haških optuženika.

Glavni tužilac je tada najavio i da će njegov naredni junski izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom biti negativan ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Da njegovo strpljenje ima granice i da ima sve manje razumevanja za Srbiji, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc preneo je evropskim parlamentarcima. Kako prenose mediji, Bramerc je u razgovoru su poslanicima Evropskog parlamenta, koji je bio zatvoren za javnost, izneo niz konkretnih primedaba na račun srpskih službi koje tragaju za preostalom dvojicom optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Potraga za preostalim optuženicima je i dalje problematična i od Srbije se očekuje da "intenzivira napore u potrazi za optuženima". Čulo se i da će njegov naredni junski izveštaj biti negativan, ukoliko saradnja ne bude unapređena.

Direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović kaže da je previše rano da bi se govorilo o tome kakav će biti junski izveštaj Bramerca. On navodi da sigurno neće biti potpuno negativan, jer se u najvećem delu predaje dokumenata, pristupu svedocima i arhivama ništa nije promenilo.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić,   Uhapšen Goran Hadžić,   Goran Hadžić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.