Hoking: Suđenja u Hagu do 2011, žalbeni postupci do 2013.

Izvor: Blic, Beta, 01.Sep.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoking: Suđenja u Hagu do 2011, žalbeni postupci do 2013.

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking pozvao je danas u Sarajevu međunarodnu zajednicu da pomogne da se pred taj sud izvedu dvojica preostalih optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić.

Hoking je na regionalnom skupu "Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija" rekao da će započeti postupci pred Tribuanalom biti završeni 2011. godine, a žalbeni do 2013.

"Taj plan ne uključuje procese >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji će se voditi protiv Hadžića i Mladića", rekao je Hoking i je dodao da je bsaradnja sa nacionalanim sudstvima ključna za završetak rada Haškog tribunala.

Pred tim sudom do sada je osuđena 161 osoba, precizirao je Hoking.

Ambasador Misije OEBS u BiH Geri Robins ocenio je da pravosudne institucije i mediji moraju raditi koordinirano na utvrđivanju istine i odgovornosti učesnika u zločinima.

"Kroz adekvatnu saradnju mediji i pravosudne institucije treba da podrže i pomognu bolan i dugoročan proces suočavanja sa prošlošću", kazao je Robins.

On je istakao da je potrebno još truda kako bi se u regionu ostvario odgovarajući nivo za transparentan rad sudova i odgovorne medije.

Prema oceni predsednice suda BiH Medžide Kreso, pravosuđe BiH dostiglo je taj veći stepen otvorenosti prema medijima i javnosti.

Kako je rekla, taj sud ove godine dostavio je medijima i drugim zainteresovanim strankama 354 video i audio snimaka sa suđenja.

"U javnosti ne postoje opšteprihvaćene činjenice o ratnim zločinima, ali je važno da se o tome ne ćuti", rekla je Kreso.

Predsednik Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić izjavio je da bi nekritičko i neograničeno prenošenje sudskih postupaka u medijima moglo ugroziti suđenja i uticati na iskaze svedoka.

"Problem je i moguća reakcija javnosti ili pojedinca na iskaze saslušanih svedoka, jer to može dovesti do odustajanja pojedinih osoba od sevdočenja", objasnio je Važić.

Na trodnevnom skupu o radu medija i pravosuđa koji je organizovalaa Balkanska istraživačka mreža (BIRN) učestvuju predstavnici Haškog tužilaštava, medija i pravosuđa BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.