Haški optuženici na sniženju

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 10.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haški optuženici na sniženju

Nagrade za hvatanje Mladića(1.000.000 evra)i Hadžića (250.000 evra) date u neto iznosima, sve dažbine na te cifre platiće država, poručio Rasim Ljajić

Zgrade policijskih stanica u Srbiji i granični prelazi juče su oblepljeni poternicama sa likovima dvojice preostalih haških optuženika, Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Na njima su objavljeni iznosi nagrada koje država Srbija nudi za informacije o Mladiću (1.000.000 evra) i Hadžiću (250.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra), a navodi se i broj telefona 9191 na koji se informacije mogu dostaviti, kao i da su „tajnost podataka i identiteta lica” zagarantovani. Kako je Tanjugu rekao predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, novina je da su iznosi nagrada za pronalaženje Mladića i Hadžića dati u neto iznosima, a sve dažbine na te cifre platiće država.

Podsetimo, odluku o raspisivanju nagrade za lociranje i hapšenje haških optuženika doneo je oktobra 2007. godine Savet za nacionalnu bezbednost,a pored Mladića i Hadžića, nagrada je tada nuđena i za informacije o Stojanu Župljaninu, koji je uhapšen 11. juna prošle godine. Za informaciju o tome gde se krio Radovan Karadžić, uhapšen 21. jula 2008. godine, nagrada zvanično nije bila ponuđena, jer, kako su svojevremeno izjavljivali državni funkcioneri, bivši predsednik Republike Srpske nije bio državljanin Srbije, a „nije ni bilo informacija da se krije na našoj teritoriji”. Međutim, srpske vlasti su uprkos tome bile spremne da isplate 1.000.000 evra za informacije koje bi mogle da dovedu do Karadžićevog hapšenja.

Pored toga, za informacije o Karadžiću, Mladiću ili Hadžiću, Sjedinjene Američke Države su ponudile nagradu od pet miliona dolara. Taj novac posle hapšenja Karadžića, kako je tada tvrdio ataše za štampu ambasade SAD u Beogradu Rajan Haris, nikome nije isplaćen.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je za „Politiku” da ne zna kakav će efekat imati nove poternice, budući da nijednu nagradu za pružanje informacija o haškim optuženicima država Srbija još nije isplatila.

– Tačno je da te nagrade još nikome nisu isplaćene, jer je do hapšenja Župljanina došlo operativnim radom srpskih bezbednosnih službi. Videćemo kako će biti ovog puta. Daj Bože da napori Akcionog tima urode plodom i konačno završimo hašku priču – rekao je Vekarić.

Sa druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za „Politiku” da nema mesta uverenju da će poternice, same po sebi, dovesti do hapšenja preostale dvojice haških optuženika.

– To je samo jedan od koraka ka njihovom hapšenju i na to se ne bi smelo osloniti. Mnogo više bi trebalo očekivati od obaveštajnog delovanja Bezbednosno-informativne agencije – kazao je Radić. On ipak smatra da bi nagrade za hvatanje Mladića i Hadžića mogle u Srbiju da privuku „lovce na glave”, jer suma novca koju država nudi nije mala.

– Međutim, lovaca na glave u Srbiji bilo je i do sada, ali se nisu pokazali naročito uspešnim – rekao je Radić.

M. Albunović

[objavljeno: 11/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve poternice u svim stanicama

Izvor: Večernje novosti, 10.Jan.2009

Na svim istaknutim mestima u policijskim stanicama širom zemlje oblepljuju se poternice sa likovima haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, na kojima su objavljeni iznosi nagrada koje se nude i broj telefona na koji se mogu dostaviti informacije

Nastavak na Večernje novosti...

Poternice u svim stanicama policije

Izvor: Kurir, 11.Jan.2009, 11:37

BEOGRAD - Zgrade policijskih stanica u Srbiji i granični prelazi oblepljeni su poternicama za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, potvrđeno je juče agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Poternice za Mladićem i Hadžićem prosleđene su po nalogu Akcionog tima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.