Fotografije kao dokaz zločina

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografije kao dokaz zločina

Na suđenju Ratku Mladiću svedok Žan-Rene Ruez opisao je nalaženje više poprišta streljanja Muslimana i masovnih grobnica. Ruez, bivši glavni istražitelj Tribunala, predočio je kao dokaz i niz fotografija i filmova snimljenih u toku istrage.

U nastavku svedočenja na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, bivši glavni istražitelj tužilaštva Žan-Rene Ruez opisao je kako je u okolini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zvornika pronađeno više poprišta streljanja Muslimana iz Srebrenice i masovnih grobnica u koje su žrtve pokopane.

Ruez je sugerisao da su tela hiljada Muslimana koje su snage bosanskih Srba, po optužnici i ranijim presudama Tribunala, u julu 1995. ubile na više lokacija u zvorničkom kraju naknadno bila premeštena iz primarnih u sekundarne grobnice, u pokušaju da se prikriju tragovi zločina.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice, u danima posle zauzimanja te enkave 11. jula 1995.

Ubistvo oko 1.200 Muslimana na vojnoj farmi Branjevo i kod škole u selu Ročevići otkriveno je na osnovu informacija koje je 1996.

istražiteljima dao Dražen Erdemović, koga su u Hag izručile vlasti Srbije, posvedočio je Ruez.

Erdemović je priznao da je bio jedan od počinilaca streljanja zarobljenika koje je na farmi trajalo od 10 ujutro do tri sata popodne 16. jula 1995. On je istražiteljima, po Ruezovim rečima, otkrio i da je potom oko 500 Muslimana bilo ubijeno u Domu kulture u obližnjem selu Pilica.

Na poljima zasejanog kukuruza u Branjevu, Ruez i njegov tim, u martu 1996, pronašli su puščane čaure, ostatke jednog tela, cipele s ljudskim kostima i druge predmete. Svedok je naznačio da je tada na poprištu zločina bila i američka državna sekretarka Madlen Olbrajt.

Tužilac Piter Mekloski zatim je u sudnici prikazao zapis iz Mladićeve ratne beležnice, sačinjen dan posle posete Olbrajtove.

Mladić je 22. marta 1996. zapisao reči predsednika RS Radovana Karadžića: "Priredili su veliki šou za Olbrajtovu. Očekivala je da će naći 1.200 tela, a našli su samo pet". Mladić je zapisao i Karadžićeve reči da će "ona dvojica prodati priču Haškom tribunalu", a Ruez je prokomentarisao da se to verovatno odnosilo na Erdemovića i s njim uhapšenog Radoslava Kremenovića.

Tokom kratkog boravka u piličkom Domu kulture, 1996, istražitelji su, prema rečima svedoka i fotografijama koje je prikazao, na zidovima uočili brojne rupe od metaka i tragove krvi i eksplozija. 

Ruiz je opisao i kako je mesto streljanja u Kozluku, na kojem je bila i primarna grobnica, otkriveno zahvaljujući krhotinama od staklenih boca i etiketama na njima, koje su pronađene u sekundarnoj grobnici na lokaciji u Ccančarima. Etikete i boce poticale su iz fabrike sokova Vitinka u Kozluku, u čijoj je neposrednoj blizini zatim pronađena lokacija na kojoj su zarobljenici ubijeni.

Svedok: Nađeno više od 20 sekundarnih grobnica 

Na kraju trodnevnog glavnog iskaza, Ruez je izjavio da je 1996-97. pronađeno više od 20 sekundarnih masovnih grobnica sa žrtvama streljanja u selu Orahovac, na farmi Branjevo i u Kozluku.

Prema optužnici protiv Mladića, na farmi Branjevo ubijeno je oko 1.200 zarobljenika, a u Orahovcu oko 1.000 Bošnjaka. Isti broj žrtava streljan je u Kozluku, kod škole u Ročevićima, kao i kod brane u Karakaju.

Na osnovu svedočenja preživelih, posvedočio je Ruez, istražitelji haškog tužilaštva 1997. su otkrili i mesto na kojem su u blizini brane kod Karakaja ubijeni srebrenički Muslimani prethodno zatočeni u školi u selu Petkovci. Na površini su tada pronađene ljudske kosti i lobanje i "oko 1.000 čaura", koje su posle analizom povezane sa zrnima i čaruama pronađenim u sekundarnim grobnicama na drugim lokacijama.

Ruez je svedočenje propratio brojnim fotografijama i filmovima snimljenim tokom istrage, kao i satelitskim snimcima koje su dostavile SAD, a koji su, prema njegovim rečima, imali ključnu ulogu u pronalaženju većeg dela masovnih grobnica.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je svedoku da, posle zauzimanja Srebrenice, VRS nije zarobila više od "4.050" Muslimana. Ruez je odgovorio da je "zadovoljan što iz usta branioca čuje da je zarobljeno 4.050" muslimanskih muškaraca. Lukić je uzvratio da to nije tvrdnja odbrane, već zbir zarobljenih iz iskaza svedoka.

Suđenje Mladiću - optuženom i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN 1992-95, biće nastavljeno 15. aprila.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.