Bramerc: Tužilaštvo će ubrzati postupak protiv Mladića

Izvor: S media, 28.Jun.2011, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Tužilaštvo će ubrzati postupak protiv Mladića

Tužilaštvo preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv Ratka Mladića, izjavio glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Optužnica protiv bivšeg zapovednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića čvrsto je uteljemena, a Tužilaštvo preduzima sve kako bi ubrzalo postupak protiv njega, izjavio je glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Bramerc je, u intervjuu za današnji sarajevski "Dnevni avaz", istakao da će Tužilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << učiniti sve da u narednom periodu dokaže Mladićevu individualnu odgovornost za brojne zločine.

"Imamo vrlo čvrst temelj za predmet Mladić. Ali, naravno da moramo da utvrdimo njegovu individualnu krivičnu odgovornost za te zločine i oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predstavljeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", kazao je Bramerc.

On je istakao da je optužnica protiv Mladića već organizovana i usklađena sa optužnicom protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, i da će biti koncentrisana na kampanju etničkog čišćenja, maltretiranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Bramerc je posebno naglasio da je Tužilaštvo u Hagu u proteklih 17 godina mnogo naučilo o kaznenom postupku u velikim i složenim predmetima ratnih zločina, što će biti od velike koristi u slučaju protiv Mladića.

Glavni haški tužilac smatra da bi u Mladićevom slučaju bilo najbolje kada bi ga branio advokat, a ne da to čini sam optuženik, kao u Karadžićevom slučaju.

On je ponovo izrazio zadovoljstvo što je Mladić uhapšen, ističući da ipak ostaje pitanje kako je bilo moguće da se on skriva toliko godina.

Hapšenje Mladića, cirkus uživo!

Tužilaštvo priprema slučaj Mladić

Tribunal: Mladić nije postavio advokate

"Imamo informacije gde se Mladić skrivao do 2006. godine, ali ne i gde je bio od tada do trenutka hapšenja", rekao je Bramerc.

On je dodao da i dalje očekuje od vlasti Srbije da uhapse Gorana Hadžića, ali i Radovana Stankovića koji je u Srbiju pobegao iz zatvora u BiH gde je zbog ratnih zločina osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevu kod Zrenjanina, a Haškom tribunalu izručen je 31. maja.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.