Bramerc: Nisam zadovoljan saradnjom Srbije

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc: Nisam zadovoljan saradnjom Srbije

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je danas da "nije zadovoljan" saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da vlasti u Beogradu "moraju učiniti više".

"U pogledu potrage za beguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više", rekao je Bramerc tokom razgovora sa stranim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dopisnicima iz Haga.

Napominjući da ovoj temi njegovi saradnici imaju redovne dvonedeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji, Bramerc je ocenio da je "situacija daleko od savršene".

Uz podsećanje da je "ozbiljnu zabrinutost" zbog slabosti u potrazi izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo "ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju" i neophodnost "više resursa i profesionalizma".

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni kako su naše preporuke primenjene... Ali naši razgovori su u toku", kazao je Bramerc.

Tužilac je naglasio da u Srbiji "postoji jaz između izražene političke spremnosti" za hapšenje begunaca, toka same potrage i "onoga što je neophodno učiniti" da bi ona bila uspešna.

"Taj jaz se mora zatvoriti", podvukao je Bramerc.

Rekavši da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, Bramerc je naglasio da je politika uslovljavanja koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije "bila najvredniji alat za postizanje hapsenja" optuženih.

"Mi nemamo vremena jer se Haški tribunal zatvara... Stoga su nam hapšenja neophodna sada, kako bismo imali suđenja koja će odraziti razmere zločina... Za mene je teško da poverujem da bi neko geopolitička pitanja stavio ispred zadovoljavanja međunarodne pravde", upozorio je glavni tužilac, uz opasku da bi to vodilo nekažnjivosti počinilaca teških zločina.

Bramerc je napomenuo da će uoči podnošenja sledećeg pisanog izveštaja Savetu bezbednosti, verovatno sredinom novembra, posetiti Srbiju i ostale zemlje regiona i razmotriti tok saradnje.

Prema rečima glavnog tužioca, krajem prošle godine vlasti Srbije su došle "do interesantnih informacija" koje su bile "razlog za optimizam" da bi Mladić mogao biti brzo uhapšen.

"Nažalost, ti tragovi su završili u ćorsokaku", naznačio je Bramerc.

On je ocenio i da će, ako general Mladić ne bude uhapšen, "to biti vrlo negativno za Tribunal", ali da "Tribunal neće biti odgovoran".

"To bi bila sramota za međunarodnu zajednicu i stavilo pod znak pitanja njenu verodostojnost... Tribunal je i stvoren da bi sudio odgovornima za masakr u Srebrenici, pa bi bila katastrofa za žrtve ako se to ne bi desilo, a šteta bi bila naneta i pomirenju u regionu", rekao je Bramerc.

Kako je rekao, i posle zatvaranja Tribunala ostaće "Tribunal u pripravnosti" koji bi sudio Mladiću, ukoliko on ne bude uhapšen u dogledno vreme.

Ukoliko bude uskoro uhapšen, Mladiću bi se sudilo u posebnom procesu, zato što je suđenje Radovanu Karadžiću, takođe optuženom za genocid u Srebrenici i etničko čišćenje nesrba, suviše odmaklo, kazao je Bramerc.

Glavni tužilac odbacio je mogućnost daljeg smanjivanja optužnice protiv Karadžića, iako će, kako je priznao, prvostepeno suđenje trajati duže nego što je bilo predviđeno i završiti se 2013. godine.

Na pitanje da li će moći da na ponovljenom suđenju bivšem zapovedniku OVK Ramušu Haradinaju izvede svedoke koji su na prvom procesu odbili da svedoče zato što su bili uznemiravani, Bramerc je odgovorio da je "to namera" tužilaštva.

"Činimo sve što možemo i radimo naporno da dovedemo neke ključne svedoke i u tome sarađujemo sa posrednicima u Srbiji i na Kosovu... Činimo sve što možemo da uradimo bolji posao nego na prvom suđenju", izjavio je tužilac.

Upitan da li je "srećan" zbog stanja u postupku protiv Vojislava Šešelja, Bramerc je uzvratio da "ne bi upotrebio reč srećan", rekavši da o nekim podnescima optužbe sudsko veće još nije donelo odluke.

"Na sudijama je da odluče o sledećim koracima u postupku, mi smo uradili šta smo mogli", rekao je Bramerc.

Podovom istrage o Šešeljevim tvrdnjama da su tužioci i istražitelji pretili nekim svedocima, Bramerc je izrazio uverenje da su te optužbe bez osnova i da su istrage bile obavljene "profesionalno", a podsetio je i da je za nepoštovanje suda osuđen sam Šešelj.
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.