BG: Privedeno više od 100 osoba

Izvor: B92, 29.Maj.2011, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BG: Privedeno više od 100 osoba

Beograd -- Nekoliko desetina osoba, koje su bile na mitingu SRS, izazvale su incident u centru Beograda. Preko deset povređenih primljeno u Urgentni centar, 100 privedeno.

Direktor policije Milorad Veljović kaže za B92 da su među 100 privedenih uglavnom mladi ljudi, među njima i 34 maloletnika.

On ističe da je policija garant mira i stabilnosti i da "u potpunosti kontroliše situaciju" nakon nereda koji su izbili na kraju mitinga podrške Ratku Mladiću koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizovala SRS.

Veljović kaže da je u interesu policije da utvrdi šta se desilo na mitingu Srpske radikalne stranke i da će biti ispitani izgrednici kako bi se saznali njihovi motivi.

"Državu svi moraju poštovati i niko ne sme rušiti ni Beograd ni Srbiju", rekao je direktor policije i ukazao da je u neredima povređeno više od 10 policajaca.

U Kliničkom centru Srbije agenciji Beta je rečeno da je povredjeno 13 policajaca i četvoro građana.

Neredi na kraju mitinga SRSa počeli su u nedelju uveče oko 20.45. Kako su javljali reporteri B92 sa lica mesta, grupa od nekoliko desetina osoba je kamenicama gađala policiju na početku Ulice kneza Miloša nakon čega je usledela intervencija.

Ranije je grupa demonstranata počela da gađa policiju flašama i drugim predmetima, palili su baklje, bacali petarde i uzvikivali policiji "Idite na Kosovo". Demonstranti, njih više desetina, napali su policiju na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša.

(Tanjug)

Oni nisu prestali da gađaju policajce iako su ih organizatori sa bine u više navrata pozvali na mir i da prestanu da se sukobljavaju. Policija je demonstrante potisnula u Pionirski park gde je u jednom trenutku izbila opšta tuča, a pored petardi čule su se i druge jače eksplozije. SRS je u tom trenutku, nekoliko minuta posle 21.00 završio miting sa porukom "Živeo Ratko Mladić".

Policija je demonstrante razbila na nekoliko grupa, a do sukoba je došlo i na Trgu Nikole Pašića u blizini Gradske skupštine i na Terazijama.

U centru grada su u nedelju uveče bile prisutne jake policijske snage, od kojih su neki bili i na konjima, koje sa opremom za razbijanje demonstracija rasteruju huligane iz centra grada.

Sa mitinga je nekoliko puta poručeno da je Mladićeve poruka da ne dođe do sukoba.

Zbog tuče miting je prekinut i na binu je izašao potpredsednik SRS Dragan Todorović koji je pozvao okupljene na mir i da svi sednu na pod dok se situacija ne smiri.

Poveđeno više od 10 osoba

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je Tanjugu da je devet policajaca i šest civila lakše povređeno u nemirima posle mitinga SRS-a. Prema njenim rečima, u pitanju su uglavnom povrede glave, ekstremiteta i slične povrede koje nisu teške.

Dvojica policajaca povređeni su u sukobima na uglu ulica Brankova i Pop Lukina u centru Beograda, rekla je Macura i navela da su ekipe Hitne pomoć ukazale nešto ranije i jednom lakše povređenom policajcu koji je odbio da bude prevezen u Urgentni centar.

Takođe, Hitna pomoć je zbrinula i dva učesnika mitinga zbog kolapsa.

Po završetku protesta Srpske radikalne stranke zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića došlo je do sukoba demonstranata sa policijom, najpre na platou ispred Doma Narodne skupštine, a potom i u okolnim ulicama kada je policija počela da potiskuje izgrednike.

Portparol Kliničkog centra Drago Jovanović objasnio je za B92 da je lakše povređeno 13 policajaca i četvoro građana. Svi imaju lakše povrede.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.