Zvaničnici Srbije o Plavšićevoj

Izvor: B92, Tanjug, 27.Okt.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnici Srbije o Plavšićevoj

Beograd -- Vlast mora oprezno da kontaktira sa Biljanom Plavšić zbog međunarodne zajednice, kaže predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.

Niko od zvaničnika Srbije nije dočekao Plavšićevu na aerodromu, a prema rečima Rasima Ljajića, zvanični Beograd mora da bude oprezan u kontaktima sa bivšom predsednicom Republike Srpske, jer bi neko iz međunarodne zajednice to mogao da zloupotrebi. Snaha Biljane Plavišić, Vasilija, kaže da je izvesno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će ona u prvo vreme živeti u svom beogradskom stanu.

Biljana Plavšić ima državljanstvo i Srbije i Bosne i Hercegovine, a izvesno je da će za prvo vreme živeti u svom stanu na Vračaru, kaže za B92 snaha Biljane Plavšić, Vasilija.

Bivšu predsednicu Republike Srpske danas su, kako kaže, dočekali samo članovi uže porodice, a ni danas ni proteklih godina nije bilo mnogo poziva od bivših saradnika Biljane Plavšić.

Biljanu Plavšić nije dočekao niko od zvaničnika Srbije. Iako je ministar policije Ivica Dačić nedavno izjavio da MUP nije dobio zahtev da obezbeđuje Plavšićevu, nezvanično se saznaje da će ona ipak imati simbolično obezbeđenje.

Predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kaže da su sve obaveze države Srbije prema Plavšićevoj prestale onoga trenutka kada je ona osuđena u Hagu.

Biljana Plavšić se Hagu dobovoljno predala 2001. godine i priznala krivicu za progon Muslimana i Hrvata u 37 opština u BiH 1992.

Predstavnici političkih partija u Skupštini Srbije različito su reagovali na puštanje Plavšićeve na slobodu.

"Biljana Plavšić je nanela nemerljivu štetu Republici Srpskoj i sprskom narodu, posebno onima koji su bili optuženi pred Haškim tribunalom i koji su zbog njenog svedočenja osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora", smatra potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović.

"Ja sam sa Biljanom bio dobar prijatelj i sigurno ću je posetiti kad bude došla, biće mi drago da je vidim", rekao je Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije.

"Tu nema šta da se kaže, ja sam protivnik komentarisanja sudskih odluka i presuda, sud je odlučio da ona bude osuđena i puštena", kaže Jelena Trivan, poslanica Demokratske stranke.

Na njen izlazak iz zatvora u Sarajevu se ne gleda sa odobravanjem. Delimično objašnjenje za takav stav možda može da bude i to što je protiv nje odbačena optužnica za genocid, a zauzvrat je Plavišićeva odgovornost prebacila na prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.