Župljanin pao za vladu?

Izvor: Glas javnosti, 12.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Župljanin pao za vladu?

BEOGRAD - Stojan Župljanin uhapšen je u stambenoj zgradi u Pančevu - saopštili su juče Tužilaštvo za ratne zločine, policija, vođa akcije, tužilac Vladimir Vukčević, šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim LJajić. Hapšenje je pozdravio svet i Evropa, a sam optuženi je na prvom saslušanju negirao taj identitet tvrdeći da je on Branislav Vukadin, na šta je istražni sudija Dragan Plazinić >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << naredio da policija utvrdi identitet uhapšenog. Izvori Glasa tvrde da je uhapŠena osoba Stojan Župljanin.

I sve se to događalo na dan kada je konstituisan novi saziv Skupštine Srbije i u jeku pregovora o formiranju vlade.

Ovim hapšenjem, na slobodi su ostala još tri optuženika koje Hag traži: Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić.

Portparol Okružnog suda Ivana Ramić neposredno pred zaključenje ovog izdanja Glasa izjavila je da utvrđivanje identiteta nije završeno, „pošto je optuženi negirao da je Župljnin, a postoji osnovana sumnja da to jeste on. Rok za dostavljanje rezultata analize je 24 sata. A toliki je i rok za odlučivanje o pritvoru.

- Uhapšeni haški begunac Stojan Župljanin negirao je taj identitet i predstavio se kao Branislav Vukadin. Uzeti su mu otisci prstiju, kao i krv koja će biti poslata na DNK analizu - izjavio je sinoć advokat Igor Pantelić koji je, po službenoj dužnosti, određen Župljaninu i dodao da bi analize danas trebalo da budu gotove.

Pantelić je rekao da se „ta osoba“ istražnom sudiji predstavila kao Vukadin i da je on, kao branilac po službenoj dužnosti, sa njim obavio razgovor i „ta se osoba i njemu tako predstavila“.

A potpredsednica SPS-a Slavica Đukić-Dejanović izjavila je sinoć da hapšenje Župljanina neće bitno uticati na pregovore o formiranju nove vlade.

- To je jedna rana za građane Srbije kao i za političare. Razgovori o vladi će, ipak, ići svojim tokom, i ovo hapšenje mislim da neće imati bitnog uticaja na dalje pregovore - kazala je ona na TV B92.

Rekla je i da je stav SPS-a da je Tribunal u Hagu ustanova političkog, a ne pravnog karaktera, ali da je saradnja Srbije sa tim sudom ipak „realnost“. Takođe, kazala je i da će koalicija oko socijalista učiniti sve da ne bude novih izbora i navela da „nije isključena mogućnost“ početka razgovora sa DS-om o formiranju vlade.

Haški optuženik uhapšen je, prema nezvaničnim saznanjima Glasa, u stanu u potkrovlju zgrade u Dunavskoj ulici 5 u Pančevu. Stan je vlasništvo Nikole Tepića (56), poznatog Pančevca, poreklom iz Bosne, koji se, inače, bavio trgovinom na veliko i malo. Izvori Glasa tvrde da nije imao veze sa ratištem. Tepić je, inače, i lovac, pa su prilikom hapšenja u stanu pronađene lovačka puška i karabin. Policija je Župljanina pratila još od njegovog prelaska iz Niša u Pančevo, a otkriven je presretanjem njegovih razgovora sa porodicom. Inače, u istom stanu gde se smestio Župljanin, Tepić je živeo sa suprugom i troje dece. Župljanin je bio sam u trenutku hapšenja.

BELEŽNICA

Advokat Igor Pantelić, koji je dodeljen Župljaninu, rekao je za Glas da ga je Sud pozvao da dođe na saslušanje jer je u beležnici optuženog pronađeno njegovo ime i broj telefona.

OPTUŽEN ZA GENOCID

Hag je podigao optužnicu protiv Župljanina 14. marta 1999, a otpečatio je 18. jula 2001. Optužen je za genocid, zločin protiv čovečnosti i ratne zločine 1992. nad muslimanima i Hrvatima Bosanske Krajine, odnosno tzv. Autonomne regije Krajina, koja je stvorena septembra 1991. i koja je obuhvatala 16 opština BiH.

Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad opštinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore. Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, lično i sa drugima, učestvovao u ostvarenju plana etničkog čišćenja ARK, te je 10.000 muslimana i Hrvata deportovao iz Bosanske Krajine, a hiljade su ubijene u napadima na mesta u kojima su živeli i u logorima na tim prostorima.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da je akcija hapšenja Župljanina počela juče, rano ujutro, da je uhapšen oko 12.30 sati i da je njome rukovodio specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je i koordinator Akcionog plana.

- Dobro je što nema žrtava - kazao je Vekarić i dodao da procedura nalaže da u roku od 72 sata bude prebačen u pritvor u Sheveningenu.

Vukčević je potvrdio da je posle lociranja u stanu u Nišu u martu, policija bila na tragu Župljaninu, što je rezultiralo jučerašnjim hapšenjem. Župljanin se proteklih meseci krio u Srbiji i prilikom hapšenja nije pružao otpor.

- Župljanin je bio u Srbiji od poslednjeg pokušaja hapšenja u Nišu (26. marta 2008), kada nam je za dlaku izbegao. Od tog momenta bili smo stalno na terenu i to je rezultovalo hapšenjem - rekao je Vukčević i napomenuo da je on lično, putem radio veze, koordinirao rad policije i BIA.

Ocenio je da je hapšenje Župljanina od velikog značaja za Srbiju.

- Ovo hapšenje znači da ozbiljno radimo posao i da postoji politička volja da se to uradi - rekao je Vukčević.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim LJajić ocenio je da je hapšenje Župljanina još jedna potvrda da Srbija čini sve što je u njenoj moći da ispuni obavezu pune saradnje sa Hagom.

- Župljanin je lociran pre tri-četiri dana, akcija hapšenja, kojom je rukovodio Vukčević, veoma pažljivo je pripremana. Ovim je pokazana i odlična saradnja službi bezbednosti i MUP-a - rekao je LJajić.

A MUP Republike Srpske sarađivao je sa organima Srbije na hapšenju, izjavio je direktor Sekretarijata za istraživanje ratnih zločina i odnose sa Haškim tribunalom RS Jovan Spaić i dodao da je krajnji rezultat ostvaren na području Srbije i ostvarile su ga institucije Srbije, a ne RS.

Župljanin je juče je oko 13 sati, pola sata posle hapšenja, prošao dvorišnu kapiju zdanja u Ustaničkoj ulici, u kojem je Veće za ratne zločine beogradskog Okružnog suda, čiji istražni sudija je po Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom dužan da ispita da li su ispunjeni uslovi za izručenje . Prema proceduri, najpre se utvrđuje identitet privedene osobe i ako je ta osoba ona koja se traži saopštava joj se zašto je uhapšena i uručuje optužnica haškog Tužilaštva. Istražni sudija privedenog dalje pita za zdravstveno stanje, koje, ako je loše, može da predstavlja prepreku za izručenje, zatim da li želi da vidi članove porodice, i na kraju da li se slaže ili ne sa izručenjem.

U slučaju da prepreka nema, istražni sudija donosi rešenje o izručenju i uhapšeni se u roku od 72 sata prebacuje u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Inače, vojnici NATO 11. aprila su pretresli porodičnu kuću Župljanina u Banjaluci, gde su njegova supruga Divna i sinovi Mladen i Pavle. Oni juče nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima. A nedavno su, putem medija, pozvali Župljanina da se preda, jer trpe velike pritisk.

PRETNJA SMRĆU I BOMBOM

Nedugo pošto je objavljena informacija da je Župljanin uhapšen i sproveden u Specijalni sud, zaposlenima u Tužilaštu za ratne zločine, čije je sedište u ovom zdanju, telefonom je stigla pretnja smrću. NJu je uputio muški glas koji se predstavio kao „Manojlo, nezavisni novinar“. Ubrzo potom stigla je anonimna dojava da je u jednom od toaleta u zgradi postavljena bomba, ali se za nju, proverom, ispostavilo da je lažna.

TAKO JE GOVORIO DAČIĆ...

Glas podseća na izjave lidera SPS u poslednjih nekoliko godina u vezi sa izručenjem naših državljana Haškom sudu.

- Suđenjima srpskim i jugoslovenskim političkim liderima pred Međunarodnim sudom u Hagu kolektivna krivica bila bi stavljena na pleća čitavog srpskog naroda. Izručenja su u direktnoj suprotnosti sa srpskim nacionalnim i državnim interesima. Oko saradnje sa haškim sudom treba da postoji nacionalni i narodni konsenzus - rekao je Dačić februara 2001. Iste godine prvi čovek socijalista objasnio je da je „najveći istorijski greh ovog režima izručenje Slobodana Miloševića Haškom tribunalu i najavljeni nastavak ovog procesa s nepredvidivim brojem optužnica i s jasnim ciljem da se potpuno amnestiraju od odgovornosti za raspad prethodne Jugoslavije oni sa Zapada“.

Tri godine kasnije za podgoričku Pobjedu Dačić je rekao da „SPS sigurno ne može da podržava bilo koju vladu koja će izručivati bilo kog građanina Srbije Haškom tribunalu“.

- Ako do toga dođe, to je kraj naše podrške vladi, poručio je tada Dačić.

Već sledeće 2005. godine, on je tvrdio da se SPS protivi nasilnom izručenju naših građana Tribunalu.

- SPS će prestati da podržava vladu ako četiri vojna i policijska generala ili bilo koji građanin Srbije budu izručeni Tribunalu, rekao je tada Dačić. Pre samo mesec dana Ivica Dačić rekao je da „od saradnje s Haškim tribunalom nema ništa.“ Mi nikad nećemo pristati na to da se naši građani i dalje izručuju Hagu! Više puta sam rekao da smo spremni na razne kompromise, ali ne i na taj - poručio je tada Dačić.

BIOGRAFIJA

Karadžićev savetnik

Stojan Župljanin rođen je 28. septembra 1951. u selu Maslovare, opština Kotor Varoš, Bosna i Hercegovina.

Završio je Pravni fakultet u Sarajevu i 1975. započeo dugu karijeru u Sekretarijatu unutrašnjih poslova u Banjaluci. Za komandira stanice milicije Mejdan u Banjaluci postavljen je 1978, a 1981. za komandira stanice milicije Centar u Banjaluci, da bi četiri godine kasnije postao načelnik Odeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta u opštinskom SUP-u u Banjaluci. Od 1991. godine, pa nadalje, bio je načelnik regionalnog Centra službi bezbednosti u Banjaluci, a od maja 1992. do jula te godine, bio je član Kriznog štaba Autonomne Regije Krajine. Dve godine kasnije postaje savetnik predsednika Republike Srpske za unutrašnje poslove Radovana Karadžića.

Pocinjem da se stidim sto sam Srpkinja. Pitam se za koliko para ce prodati Mladica i Rasu?

Главу горе сестро,није српство једна мала капља росе.Људи нису имуни на шаку Јудиних сребрењака.Када се Јуда хтео обесити,дрво се три пута савијало да би се издајник покајао.Ко се с црним завешта ђаволом,остаје му робом до века.

MOGU ONI DA UVATE MLADICA ZA KARADJICA!

Хапшење овога српског борца је последица укидања права Србима на одбрану. Из укидања тога права истиче и "право" Америке да прогони сваког Србина, а то је могуће јер је Србија у ропском положају, као и сви Срби.

O čemu ti pričaš Petronije???Amerika progoni one koji su činili zlodela što je i normalno.Ne progone oni svakog srbina,dosta je više nametanja kolektivne odgovornosti jednom narodu,neka svako odgovara za ono što je činio,a dotični je činio zlodela.

Jako me interesuje zasto se stidis sto si Srpkinja? Da li se stidis zbog ovog gore bradonje, za zlodjela za koja ga terete, ili mozda zbog dogadjaja iz Banja Luke, Doboja, Prijedora, Kozarca, Manjace, Brckog, Bijeljine, Batkovica, Visegrada iz maja i juna 1992 ili mozda zbog dogadjaja iz Srebrenice iz jula 1995.

SLUSAJ TI ANONIMNA BALIJO

Sta je sa 6000 poubijanih Srba u Sarajevu,staje sa 3000 poubijanih Srba u Podrinju,sta je sa 3000 poubijanih civila tokom NATO bombardovanja?

Ti ces nesta da mi pricas,a ja ti porucujem evo ja licno znam gde je Mladic,neka idu na Zlatibor i nek pokusaju da ga uhapse svako ko mu se priblizi na trista metara a dolazi iz Beograda od fasiste Tadica dobice metak.

Evo ja javno ti kazem da izdvajam veliku sumu novca iz meseca u mesec za njegovu sigurnost i njegove troskeove,a nisam jedini ima nas podosta.

Idi kod fasiste Tadica pa mu reci neka dodje da ga hapsi.Srbija i Srpski narod nece imati mira dok je taj fasista na vlasti.U Austriji i Svajcarskoj tokom ovog EP u fudbalu imamo akcije lepljenje plakata po svim gradovima gde se odrzavaju utakmice,i to cemo raditi celog toka prvenstva.Pogledaj na YOUTUBE -UKUCAJ SAMO RADIC NA EP.Sutra ce uslediti novi snimci iz Bazela,Ziriha itd.

Mi javno pozivamo Srpski narod da se digne na noge i poubija fasiste koji su nam napravili vise zla za ovuh 8 godina nego Turci za 500 godina.

Danas vasi vizionari cute dok u Vranju strajkuju radnici koji su primili plate,a evo koliko 3000 dinara,plata,a za 19 sati preko vremena 500 dinara.

To je ta vasa Evropska Srbija,to su fasisti na celu sa Tadicem koji ce nas dovesti do istrebljenja.Zakoni se ne postuju,vise nema demokratije to je diktatura.

Kada krenu prvi veci skupovi protiv vlasti nece ostati kamen na kamenu u Beogradu,dosta bre vi ponizavate nas Srbe.Srbija Srbima,dosta su ustase vodile nasu zemlju,poturice i komunisti.

Ti si jedna frustrirana budala i nemoj da se dereš,nisi na livadi.Kom baliji se ti obraćaš ( prvo mi objasni šta znači ta reč,ja ne znam ).Mene su roditelji vaspitavali da ljude ne delim po nacionalnosti.

Po čemu smo to mi srbi bolji od ostalih naroda,jeste da smo "nebeski narod",ali nam to ne daje za pravo da se ponašamo primitivno i ne civilizovano.

Iz tvojih komentara izbija mržnja,šovinizam,želja za obračunavanjem sa ne istomišljenicima.Tvoji komentari govore samo o tebi,ti si u stvari slabić,samo slabići mrze tako kao ti.Moj ti je savet da potražiš sebi leka u nekoj od psihijatrijskih ustanova,nemoj da se ustručavaš i to je za ljude.

Ovo nije smelo da se dogodi! Kome smo to mi isporučili Srbina? Dželatima, ološima... koje je samo nakazna Evropa mogla da porodi. Ko je odgovarao za bombardovanje? Neki skotovi povlače tužbu, a narod umire od posledica bombardovanja! Bože, oprosti mi, i ti nećeš pravo!?

Kao šumadinac, veoma sam "srećan" što mi je BRUNO VEKARIĆ pojasnio hapšenje! Ej, Srbijo, j.... te!!!

Opet ga vi sa ijekavicom tupite! Pa koliko vas je?

Na hiljade dokaza je vec izneto o tome da su zlocini pripisani srbima ili izmisljeni ili preuvelicani. Ameri su sve smislili i isplanirali pre nego smo i slutili da ce nas rat zadesiti. Citajte izjave i knjige ocevidaca iz Srebrenice, Bratunca i dr. mesta sta je radjeno Srbima i kako je poneka odmazda za muslimanske i hrvatske zlocine morala da se desi. Zanaci - stvar je obrnuta. Pa i srpski borci su stitili svoj narod kako se za borce drugih nacija govori. Zasto primati sve zdravo za gotovo kako napisu, bez provere, neki autor. Budimo i mi nekad RODOLJUBI, kako to jesu narodi oko nas, A NE VECITE IZDAJICE RODA SVOG kakav je takav je!!!!

Verovatno se stidi zbog ovog lova na ljudske glave , a u pravu si sto se tice dogadjaja iz pomenutih mesta. Napadi srba na goloruk do zuba naoruzani muslimanski narod je sramotan dogadjaj. Takvih desavanja nije bilo u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i drugim tolerantnim, vecinskim musliomanskim sredinama. Mozda zbog toga sto nije bilo prezivelih Srba da o tome svedoce.

Zbog odroda koji zive po pravilu -za sto lira,u sto vira- Neko za dobru njivu pored reke u muhamedizam,drugi za kantu masti u papizam,treci za vizu u europeizam,cetvrti i rodjenog oca na pijacu za mundijalizam.Rat u Bosni je poceo ubistvom srpskog svata u Sarajevu a vi i dalje zivite u ubedjenju da vam je nena-Aljo cistih ruku.

Одавно је већ све јасно! Само не разумем овај народ како може да дозволи да буде оволико заведен, изодоктриниран? Пре него што је г-дин Жуљанин "киднапован" од стране хашких "послушника" илити "жуте-демонократске" власти, стигло нам је из те "пријатељске" Европске Уније обавештење да ССП неће прво ратификовати Холандија у свом парламенту а затим је напоменуто ни да остали парламенти држава чланица ЕУ неће ратификовати ССП ако се оптужени за наводне ратне злочине ускоро не нађу иза врата хашког казамата. Да би наша послушничка, издајничка и несрбска власт брже боље добила позитиван одговор у циљу приближавања ЕУ од својих налогодаваца-господара, одмах је спремно ухватила г-дин Жупљанина. И, шта је био одговор њихових господара? ""Честитамо. Али то није довољно. Помак је направљен, али још то није довољно за даљи наставак интеграција". А јел знате када ће се десити фамозни наставак ЕУ интеграција? Никад. Увек ће помоћу штапа и шаргарепе тражити и немогуће од нас а ми савијени, ( не сви, част честитим Србима и Србкињама) све би смо урадили да се додворимо да би нас пустили у ЕУ. Србске хероје Младића и Караџића никада неће ухватити, а с обзиром да се то никада неће десити, следи опет негативна оцена у погледу сарадње са хашким казамтом, а онда и негативан одговор од стране ЕУ господара. Тако да, само себи радимо о глави. Не поштујемо сами себе, народ су поделили на "евросрбе" и националисте ( које узгред изједначују са шовинистима а притом није исто), немамо развијену националну свест, заједнички став, клањамо се уместо да заузмемо гард, уместо оштре и јаке реторике на снази је реторика даљег клечања и понижавања, да не причам за отето Косово и Метохију за које имау такође посебне планове, независне од Србије јер су скоро и у ЕУ парламенту примили делегацију квазидржаве Косово као легалну, легитимну и признату. Из ЕУ нам стижу и поруке од највиших званичника да ЕУ признаје Косово а наши и даље срљају у ЕУ. Докле? Докле понижавања! Треба извести народ на улице и скинути издајничку власт и извести пред народни суд да се суди велеиздајницима! ВОСТАНИ СЕРБИЕ!

anonimnom,

da li mislite na period 1941-1945

banja luku, kozaru, jasenovac, i sve jame u hercegovini, i na nikad naplacenu odstetu za genocid?

trebalo bi vi da se stidite.

hrvat imaš neke sajtove u hrvatskoj pa tamo komentarisi. A OVO JE TUŽAN DAN ZA SVE SRBE. ali nažolost na ovakve vesti smo svi ogoglali!

Sta ti trabunjas,o kojim zlodelima je rec.kao sto primecujem ostao si ziv,zato suti i ne izmisljaj gluposti.Ja da sam bio umesto "bradonje" veruj mi da bi slika bila sasvim drugacija.dakle "bradonja je maciji kasalj prema mene"bre.

Anonimni,

ja se stidim tebe sto ne napises...

Inace,MOGU ONI DA UVATE MLADICA ZA KARADJICA!

Pa i ti nijesi Srbin normalno da se stidi.Srbi nijesu počeli rat nego najprije Slovenci pa Hrvati onda Muslimani a mi smo se samo branili.To je najveća sramota izručivati svoje ljde koji su branili naš narod od pokolja.Moglo nam je biti kau u drugom ratu to je njihova želja bila.

Ocito da si pobrkao loncice i ne shvatas da za KRIVICU treba imati DOKAZE. Ovo sto se radi je totalno POLITICKA igra da se JEDAN narod OCRNI. Pazi da li si se ti zapitao koliko je tvojih ISTOMISLJENIKA napravilo KLANICE i KONC LOGORE drugima koji nisu TVOJE vere ?

13.41

I treba da se stidiš,svaki normalan srbin treba da se stidi svojih sunarodnika koji su činili zlodela,a jedan od njih je i Stojan Župljanin.Davno je on trebao biti u Hagu."Junačina" koja se krila tolike godine, ali je dolijao.Do kada srbima nametati kolektivnu krivicu za zločine koje su činili pojedini ekstremi.

Марш бре билмезу.

Видим знаш све о злочинима у Босни. Брате ако си толико згрожен оним што се десили а ти лепо пут под ноге па у еуропско Сарајево, дочекаћете раширених руку.

...а да поведи и оног мазгова коме су Американци утувили у главу да је председник.

Stidim se što sam srpkinja. Sramota je šta radimo. Sve bivše republike SRJ svoje generale i borce u "oslobodilačkim" ratovima veličaju i brane, a mi naše izručujemo Hagu. Stidećemo se pokolenja, ako ga uopšte budemo imali. Sram te bilo Srbijo!!!

Ovo je vreme kada se svi sveti srbi na nebesima stide nas na zemlji.

Boris, Djelic,Dinkic DA KROJE SUDBINU NASEG NARODA-strasno,sramota,ponizenje koje ce uci u istoriju kao jedno od najmracnijih u istoriji!

Obratite pažnju na prezimena onih koji rade u Tužilaštvu.za ratne zločine. Tamo nema nijednog Srbina.

Zuta fukara je gora od Tacija i ostalih. Pa sto ovaj turcin Ljajic ne ganja one ubice iz Raske sto ubijase Srbe po Bosni.

''Hapšenje je pozdravio svet i Evropa?''

Pa je u tom slucaju SVE u redu?

SRAMNO! SRAMNO! SRAMNO!!!

I sta ako je zaista Branislav Vukadin, dvojnik je zajebali su Haag nije to taj .

Zaista je vise diskutbilno govoriti o predaji ljudi koji uopste nisu krivi jer su radili tad svoj posao kao sto ih danas svi rade, po nalogu...

Mislim da ce Srbija kao drzava NESTATI zahvaljujuci samoj sebi tj ljudima koji budu izabrani za novu vladu. Nas 51 % koji nisu glasali za PROEVROPSKU vladu, niko i ne pita nista, za EU mi i ne postojimo... Da li ce Tadic i kompanija nas preko 2 miliona ljudi da preda Haskome sudu i tako zadovolji Solanu i ostale slicne njemu. Gospodo EUropejci Srbija UMIRE...

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.