Vlada želi konsenzus sa crkvama

Izvor: B92, Beta, 06.Mar.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada želi konsenzus sa crkvama

Beograd, Brisel -- Vlada Srbije odlučila je da narednih dana pokuša da usaglasi različita mišljenja oko spornih članova Predloga zakona protiv diskriminacije.

Zakon protiv diskriminacije biće vrlo brzo vraćen u skupštinsku proceduru, kaže ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. Dok Čiplić veruje da će se postići dogovor sa verskim zajednicama o spornim članovima Zakona, njegov kolega iz Vlade Rasim Ljajić smatra da je za verske zajednice sporan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ceo Zakon i da se radi o nameri političkog uticaja.

Prema pisanju pojedinih medija i prema informacijama koje kruže u krugovima upućenih, na intervenciju vladike bačkog Irineja Bulovića na brzinu je sazvana telefonska sednica Vlade i Predlog zakona je povučen.

Javnost je burno reagovala ukazujući na nedopustivo mešanje crkve u poslove sekularne države, pa je sada nova strategija Vlade da se o ovom zakonu postigne konsenzus.

Vlada Srbije odlučila je da narednih dana pokuša da usaglasi različita mišljenja oko spornih članova Predloga zakona protiv diskriminacije. Ukoliko se u tom roku razlike ne usaglase, predloženi zakon biće vraćen u skupštinsku proceduru u neizmenjenom obliku.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić kaže da će Zakon biti veoma brzo usvojen, čim se postigne konsenzus.

On kaže da Vlada nije povukla Predlog zakona o zabrani diskiminacije da ga ne bi donela, već da bi se, što je moguće u većoj meri, postigao konsenzus oko konkretnih zakonskih rešenja.

"Kada je u pitanju bitan zakon, kao što je ovaj, koji je novina u ustavno-pravnom poretku, koji je jedna od ključnih pretpostavki za 'belu šengensku listu' i za toleranciju, konsenzus mora da postoji", rekao je Čiplić.

Čiplić je objasnio da je kod tako važnih zakona konzenzus potreban. "Vlada nije uradila ništa drugo osim što je pokušala da jednu situaciju reši na način dogovora", kaže on.

"A zakon će se ponovo, vrlo brzo, naći u skupštinskoj proceduri posle dogovora sa grupom 'tradicionalnih' crkava, koje su izrazile dilemu oko dva zakonska člana", kaže on.

Čiplić je dodao da veruje da niko, pa ni crkve i verske zajednice koje su izrazile nerazumevanje pojedinih članova, nisu protiv toga da se ovakav zakon donese.

Slično objašnjava i Božidar Đelić. "Veoma su jednostavne stvari. Važne institucije u našoj zemlji su zatražile da se raspravlja o nekoliko aspekata i daću primer onoga što smo u četvrtak čuli na Vladi, a to je da pokuša, u nekoliko dana, da uspostavi potpuni konsenzus oko ovog pitanja", rekao je potpredsednik Vlade u emisiji "Replika" na B92.

"Ukoliko se ne dođe do tog konsenzusa, ovaj nacrt, kakav je usvojen i prosleđen parlamentu, biće taj koji će biti prosleđen parlamentu za usvajanje koliko već sledeće nedelje", dodao je Đelić.

"Politički uticaj na državu"

Međutim, ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić smatra da je za neke ceo zakon problem, a ne dva sporna člana.

Ljajić kaže da je jedan od spornih članova potpuno prepisan onako kako je stigao iz Ministarstva vera, a da član 21 navodi da je zabranjena bilo kakva diskiminacija po bilo kom osnovu, i zato ne razume ko može biti protiv takve formulacije.

"Po mom dubokom sudu, ja se plašim da se iza ovoga krije pre svega namera da se politički utiče na dešavanja u zemlji i da je, s druge strane, za ove verske zajednice sporan ceo zakon i to je mnogo opasnije nego ove dve odredbe", kaže Ljajić.

"Za njih je javna rasprava trajala ne šest meseci, to je opet bilo reči u štampi, rasprava traje godinama. Ovo je najbolji zakon koji bi mogao biti donet i koji je uvažio mišljenja i struke i javnosti", rekao je on.

"Ako se ovaj zakon izmeni, u tom slučaju će otvoriti, uslovno rečeno, politički front i imaćemo proteste i reakcije političkih stranaka, nevladinih organizacija", rekao je Ljajić.

On je kazao da ne zna kada bi Predlog zakona ponovo mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri. "Mislim da ima pokušaja pojedinih medija, političkih stranaka, da manipulišu sa odredbama dva sporna člana", smatra on.

"Plašim da se ne radi o ta dva sporna člana jer oni ni po čemu ne mogu biti sporni", rekao je Ljajić.

Karadžić: Podrška EU predlogu zakona

Evropska komisija dala je podršku nastojanju srpske vlade da Skupština Srbije usvoji zakon protiv diskriminacije, koji je jedan od bitnih elemenata za to da Srbija izdejstvuje ukidanje viza Evropske unije za srpske građane, a suština tog privremeno povučenog predloga zakona neće se menjati, kaže državni sekretar u ministarstvu za manjine i ljudska parava Marko Karadžić.

On je s funkcionerima Direkcije za pravosuđe, unutrašnje poslove i slobode u Evropskoj komisiji razgovarao o napretku koji su srpske vlasti ostvarile u ostvarivanju uslova za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" EU.

Karadžić je rekao da je sagovornicima u Evropskoj komisiji predočio da je privremeno povlačenje zakona protiv diskriminacije iz postupka usvajanja u srpskom parlamentu pojava kakva se dešava u zemljama tranzicije.

"Tradicionalne" crkve pozdravile povlačenje

"Tradicionalne" crkve i verske zajednice pozdravljaju mudru odluku Vlade da Predlog zakona o zabrani diskriminacije bude povučen na doradu, piše u zajedničkom saopštenju predstavnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica povodom poboljšanja Predloga zakona o zabrani diskriminacije.

Kako se navodi, u dosadašnjem stanju Predlog je neprimenljiv, ugrožava Ustavom i državnim vrednostima garantovane slobode i prava i protivreči samom sebi.

Prema saopštenju "tradicionalnih" verskih zajednica, iz teksta Predloga nije jasno da li se nekim od njegovih odredbi ograničava pravo crkava i verskih zajednica da u okviru svoje aktivnosti propovedaju tradicionalne vrednosti, poput tradicionalnih porodičnih vrednosti i braka upravo onakvog kako je on definisan u članu 12. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Javno se oglasila i Adventistička crkva, koja u Srbiji ne spada u takozvane tradicionalne verske zajednice.

Oni su zatražili da se javnosti obrazloži šta je to sporno u odredbama Predloga zakona o zabrani diskriminacije što bi trebalo promeniti i kakve se promene predlažu.

"Niko do danas nije tražio naše mišljenje o predloženom zakonu", navodi se u saopštenju i dodaje da se ne skriva činjenica da su o zakonu konsultovane samo "tradicionalne" crkve.

"Hoće li neko imati smelosti da zaštiti manjinske crkve, prava manjina od diskriminacije koju bi mogao iznedriti Zakon o zabrani diskriminacije", navodi se u pismu dostavljenom republičkim ministrima, ambasadama i medijima.

Naglo povlačenje

Šest meseci, koliko je trajala javna raspava, niko iz verskih zajednica nije uputio primedbe na Predlog zakona o sprečavanju diskriminacije. To su učinili noć uoči usvajanja teksta u Skupštini. Crkveni zahtev je hitno prihvaćen, a da o tome nije bio obavešten ni sam predlagač.

Profesorka prava Vesna Rakić-Vodinelić takođe kaže da je javna rasprava trajala dovoljno i da verske zajednice nisu ni bile zainteresovane da učestvuju, a sada traže dodatno vreme.

"Verske zajednice tvrde da one nisu učestvovale u javnoj rasprvai. Jedna sekularna država nikada ne organizuje javne rasprave kada donosi zakon da bi se ta javna rasprava obratila samo verskim zajednicama", kaže ona.

"Meni je poznato da je održano šest ili sedam debata o tome zakonu. Svi koji su zainteresovani mogli su da dođu", podseća ona.

"Samim ovim činom predstavnici tih verskih zajednica već za sebe traže neke privilegije, već na na neki način diskiminišu sve nas ostale zato što tvrde da oni imaju nekakva posebna prava na vođenje debate u tom slučaju", kaže ona.

Građani su pomalo zbunjeni i smatraju da će Zakon legalizovati gej-brakove iako se taj zakon time uopšte ne bavi. Ipak, ima i onih koji su za to da se crkva ne meša u državne poslove.

Usvajanje Zakona protiv diskriminacije jeste uslov za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu" i uopšte približavanje EU. Srbija nema objedinjujući zakon protiv diskriminacije.

Šta o povlačenju Zakona i zahtevima verskih zajednica misle poslanici Skupštine Srbije, na kojima je i konačna odluka o donošenju ovog zakona, možete čitati u posebnoj vesti, a o ovoj temi možete čitati više i na Blogu B92, kao i na Forumu.

91 NVO: Smesta doneti zakon

Koalicija protiv diskriminacije uputila je zahtev Vladi Srbije da smesta vrati u skupštinsku proceduru predlog Zakona protiv diskriminacije, a Skupštini da ga odmah prihvati.

U saopštenju koje je potpisala 91 nevladina organizacija, ocenjeno je da je svaka promena predloga tog zakona neprihvatljiva i da Vlada Srbije "mora stati iza (prvobitnog) predloga koji je sasvim usaglašen sa svim relevantnim akterima".

Potpisnici smatraju da pokušaji da se rešenja u predlogu zakona predstave kao ekstremna ili kao rešenja kojima je potrebno dodatno usaglašavanje, predstavljaju obmanu javnosti.

Cilj je, smatraju potpisnici, da se "prikrije odgovornost za povlačenje zakona samo 15 sati pre početka rasprave u Skupštini Srbije".

"Očekujemo da umesto obećanja, Vlada Srbije zakon odmah vrati u proceduru bez izmena, a od Skupštine da bez odlaganja usvoji predloženi tekst", piše u saopštenju.

Podseća se da nevladine organizacije još od 2001. godine, kada je izrađen prvi predlog, zahtevaju donošenje opšteg Zakona protiv diskriminacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spor oko zakona

Izvor: RTS, 05.Mar.2009, 18:37

Predlog zakona biće vraćen u skupštinsku proceduru, ali će Vlada i zainteresovane strane, u narednih nedelju dana, pokušati da usklade sporne članove. Ljajić tražio objašnjenje. Verske zajednice potvrdile da su iznele primedbe na tekst zakona. ..Vlada Srbije će u narednih nedelju dana pokušati...

Nastavak na RTS...

Opstrukcija ili dorada zakona?

Izvor: Mondo, 06.Mar.2009

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić smatraju da polačenje zakona o diskriminaciji ima za cilj, pre svega, doradu, dok ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić smatra da crkva želi da politički utiče na dešavanja u zemlji i da želi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.