Vlada sa SPS nije brak iz ljubavi

Izvor: Blic, 15.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada sa SPS nije brak iz ljubavi

Vlada koju će činiti koalicija Liste za evropsku Srbiju i SPS biće formirana vrlo brzo, a najkasnije do kraja meseca. Ministarska mesta još nisu precizno raspoređena jer nije bilo zvaničnih pregovora sa SPS, ali jasno je da će DS dati premijera, imati većinu značajnih ministarstava, nekoliko G17, Bošnjačka lista i mi po jedno, izjavio je za „Blic" ministar Rasim Ljajić, predsednik Sandžačke demokratske partije i šef Nacionalnog tima za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Rasim Ljajić kaže da ako ne postoji mogućnost koalicije sa politički srodnim grupacijama, raste nivo političkih kompromisa. On, međutim, ne misli da je pređena crvena linija kako bi se došlo do cilja - nastavka socijalnih i ekonomskih reformi i puta ka EU.



Kako ste vi i Ugljanin našli zajednički jezik, s obzirom na brojne nesuglasice koje su se ogledale čak i u oružanim sukobima članova vaših partija?


- Mi nismo ni razgovarali niti smo se dogovarali, ali nismo za opstruiranje dogovora i pravljenja problema. Sve razlike koje su postojale ranije postoje i sada, ali nismo hteli uslovljavanja. Da je neko bio na našem mestu, to bi sigurno učinio i ucenjivao.



Koliko je tačno da su tajkuni i tajne službe ucenjivali pojedine partijske lidere i da su zapravo oni ti koji kreiraju vladu?


- Ne mogu da se bavim spekulacijama. Ne znam više od onoga što je objavljeno u medijima. Ne bih hteo da verujem u ono što za zemlju ne bi bilo dobro - da na bilo koji način tajne službe učestvuju u kreiranju vlade. Prosto, u to ne želim da verujem.



Da li znate ko će biti premijer?


- Vrlo brzo će ta dilema biti razrešena. Premijer će svakako biti neko iz DS.



Prema istraživanjima, veoma ste popularni. Da li je Tadić razmišljao o vama kao kandidatu?

- To nije bilo ozbiljno. Bila bi to politička greška jer premijer treba da bude iz najjače stranke.



Kako lično doživljavate SPS i ulazak u koaliciju sa SPS? Smatrate li to kao davanje alibija za pranje biografija?


- Imate drugu mogućnost? Vladu SPS sa radikalima? Vlada sa SPS je posledica izbornih rezultata i politički pragmatizam i interesi zemlje nas rukovode ka formiranju ove koalicije. To nije preterana platonska ljubav niti brak iz ljubavi, ali nije ni pranje biografija za članove SPS. Ovo jeste šansa za njih, naravno, ali i za DS i celu zemlju da se približi evropskim integracijama.



Da li je prvi ustupak oslobađanje odgovornosti Marka Miloševića za premlaćivanje „otporaša"?

- Apsolutno ne! Ne mogu ni da zamislim da bi neko iz naše liste mogao da pozove sudiju i kaže: „Oslobodite ovog čoveka da bi mi formirali našu vladu"!



Da li je SPS tražio povlačenje poternice i obustavljanje postupka koji se vode protiv Mire Marković? Ili će tek tražiti?

- Iako nije bilo zvaničnih razgovora, to svakako nisu bila pitanja političkih uslovljavanja na kojima će se buduća vlada formirati, niti će to biti. To je linija preko koje se neće preći, jer i da hoćemo, ne možemo to da činimo. To je stvar pravosudnih organa i bila bi katastrofa da dođe do prožimanja sudske i izvršne vlasti na taj način i da to bude temelj na kojem će se vlada formirati. Ta vlada ne bi imala svetlu budućnost niti perspektivu.



Čuli smo reakcije vaših budućih partnera na hapšenje Župljanina. Da li je on uhapšen, po prećutnom dogovoru sa SPS, pre nego što formirate koaliciju?


- SPS je podržavao manjinsku vladu koja je napravila odličan rezultat sa Tribunalom. Do sada je 18 ljudi izručeno i ne mislim da će biti problema sa koalicionim partnerima u vezi s izvršenjem međunarodne obaveze.



Umesto pohvale, od tužioca Serža Bramerca stigla je poruka da hapšenje Župljanina samo potvrđuje da su vam begunci na dohvat ruke?

- Izjava je nekorektna, nedopustiva! I, šta ona uopšte znači? Da nije trebalo da uhapsimo Župljanina?! To je nagrada za sva hapšenja poslednje tri godine?! A do njih smo došli zahvaljujući isključivo našim informacijama. Samo u dva slučaja Tribunal je dao informacije - značajno vezanu za jednog od optuženika, a druga je samo detalj.

Ne znamo gde je Mladić

Šta ste otkrili o skrivanju Župljanina?

Župljanin se poslednje dve godine skrivao u Srbiji u sedam gradova. Pre Niša, bio je u Kruševcu. Koristio je lažna dokumenta. Nije raspolagao velikim finansijskim sredstvima. Uglavnom je radio. U jednom gradu izdržavao se okopavajući vinograd.



Da li je, nakon Župljanina, moguće hapšenje Mladića do kraja meseca?

- Mi to moramo da uradimo. Zbog nas, ne Haga ili ma koga trećeg. Zakon je donet i mora da se poštuje. Ali najobičnija je spekulacija da ćemo izručiti Mladića pre formiranja vlade sa SPS. Niti je to njihov zahtev, niti za to postoji realna šansa. Bilo bi dobro kada bi to mogli da uradimo, ali je to na današnji dan potpuno nerealno. Ne možete praviti prognoze ako ne znate gde se taj čovek nalazi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Premijer svakako iz DS-a

Izvor: B92, 16.Jun.2008, 03:37

Rasim Ljajić (FoNet, arhiva)..Beograd -- Lider SDP-a Rasim Ljajić izjavio je da će vlada koju će činiti koalicija liste Za evropsku Srbiju i SPS-a biti formirana vrlo brzo, najkasnije do kraja meseca... Ministarska mesta još nisu precizno raspoređena, jer nije bilo zvaničnih pregovora sa SPS-om,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.