Ujedinili se Ljajić i Ugljanin

Izvor: S media, 04.Jul.2009, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ujedinili se Ljajić i Ugljanin

Stranke Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina prvi put su se ujedinile sa ciljem da unaprede položaj Sandžaka u Srbiji. Ipak, Ljajić i Ugljanin nastavljaju odvojeno političko takmičenje na izborima.

Deceniju i po suprotstavljene, dve bošnjačke partije su se prvi put ujedinile sa ciljem da unaprede položaj Sandžaka u Srbiji.

Stranke Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina osnovale su Forum sandžačkih poslanika, koji od Vlade traži da šest sandžačkih opština >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << budu jedan statistički region.

Ipak, stranke ostaju konkurenti u političkoj borbi. Poslanici Ljajićeve Sandžačko demokratske partije biće i dalje u klubu Za evropsku Srbiju, dok će dva Ugljaninova predstavnika nastaviti rad u okviru poslaničkog kluba manjina.

Početkom devedesetih, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin bili su stranački partneri, međutim, od rascepa, 1996. godine, dve vodeće bošnjačke partije nikada nisu sarađivale. Od prošle godine, i jedan i drugi lider deo su kabineta Mirka Cvetkovića, a za sve ove godine, jedino ih je ujedinila podrška Borisu Tadiću na predsedničkim izborima.

Sastanak Ljajića i Ugljanina inicirao je turski ambasador, jer Turska želi da ulaže u politički stabilan sandžački region. Smatraju da je prvi korak ka uspostavljanju povoljne klime, ispravljanje greške bivšeg režima, kada su opštine Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Prijepolje i Priboj, podeljene. Traže da šest opština budu jedan region.

Ipak, Ljajić i Ugljanin nastavljaju odvojeno političko takmičenje na izborima.

"Želimo da stvorimo jedan normalan politički ambijent, da omogućimo političku stabilnost, koja je preko potrebna Sandžaku, kao preduslov za strane investitore koji su spremni da ulože u Sandžak, ali su uvek ukazivali na tu vrstu političke nestabilnosti", objašnjava Rasim Ljajić.

Ljajić i Ugljanin su saglasni da ne žele da ruše Vladu, ali poručuju da, ukoliko se odbije njihov predlog da šest sandžačkih opština budu jedan region, Zakon o regionalnom razvoju neće imati podršku 126 poslanika. Epilog ćemo čuti već naredne nedelje, kada se očekuje izjašnjavanje parlamentaraca o tom aktu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.