Tehnički timovi bez dogovora

Izvor: B92, 17.Maj.2013, 09:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnički timovi bez dogovora

Beograd, Brisel -- U Briselu nakon četiri sata završen sastanak srpskog i kosovskog tehničkog tima. Razgovaralo se o telekomunikacijama i energetici. Dogovor nije postignut.

Kako prenosi Tanjug, ni posle četiri sata razgovora konkretan dogovor nije postignut, ali jeste određeni pomak u približavanju stavova o ovim pitanjima.

Posle sastanka s kosovskom delegacijom, Pavićević je, prenosi Beta, rekao da je to bio konstruktivan razgovor i da će predstavljati podstrek za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << očekivani dogovor na najvišoj političkoj ravni.

On je dodao da je cilj tehničkih pregovora u sklopu dijaloga Beograda i Prištine da se obezbedi snabdevanje elektroenergijom i rad telekomunikacione mreže u srpskim opštinama na Kosovu.

Pavićević je sa članovima tima, u kome su i ministarka za energetiku Zorana Mihajlović i zamenik premijera Rasim Ljajić, ušao u zgradu Evropske spoljne službe za spoljne poslove malo posle devet sati. Na čelu prištinskog tima je Edita Tahiri, a Evropsku komisiju predstavlja Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u kabinetu komesara za proširenje Štefana Filea.

Nakon sastanka tehničkih timova, u Briselu će se u utorak 21. maja sastati i premijeri Ivica Dačić i Hašim Tači, koji će takođe razgovarati o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji su obojica parafirali 19. aprila u Briselu.

Podsetimo, nakon potpisivanja sporazuma, održano je nekoliko sastanaka timova za implementaciju ali oni nisu postigli nikakakav napredak, zbog čega je srpska strana optužila kosovsku da opstruira taj proces, kao što je i prištinska optužila srpsku za istu stvar.

Istovremeno, iz sveta konstantno dolaze poruke da se briselski sporazum mora primeniti i da od toga zavisi da li će Srbija dobiti datum za početak pristupnih pregovora za članstvo u EU, na šta je juče upozorila i potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić.

U svetlu obe teme, primene sporazuma i dobijanje datuma, tumači se i poseta nemačkog šefa diplomatije Beogradu Gvida Vestervelea, koji, kako piše Blic, stiže već u nedelju uveče u Beograd.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uvertira pred susret Dačić – Tači

Izvor: Večernje novosti, 17.Maj.2013

TEHNIČKI timovi Beograda i Prištine raspravljali su u petak u Briselu o struji i telefonu, a najteža tema bila je pozivni broj za Kosovo i Metohiju. Posle četiri sata razgovora konkretan dogovor nije postignut, ali jeste određeni pomak u približavanju stavova o ovim pitanjima: - Nadam se skorom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.