Slučaj KiM: 9. septembar nije Dan D

Izvor: Vesti-online.com, 02.Sep.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj KiM: 9. septembar nije ''Dan D''

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao je da je zasedanje Generalne skupštine UN na kojem će se raspravljati o rezoluciji o Kosmetu koju je podnela naša zemlja "samo jedna stepenica u diplomatskoj borbi koja tek predstoji", pišu beogradski mediji.

"Nema mesta za trijumfalizam ako rezolucija prođe, ni za očaj i jadikovanje ako ne dobijemo podršku. Suština je da posle tog dana sprečimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da se nastave priznavanja kosovske nezavisnoti", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".

On je istakao da "pritisak spolja na našu zemlju i kosovski epilog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 9. septembra neće srušiti Vladu Srbije", ali i da "vlast pre može da uzdrma socijalno nezadovoljstvo građana".

Lajić je kazao da je Srbija u teškoj poziciji i da joj je manevarski prostor za delovanje ''izuzetno skučen''. Prema njegovim rečima, Srbija vodi politiku ''srednjeg puta'', koja nosi najmanji mogući rizik.

"Hodamo po tankoj žici da zaštitimo teritorijalni integritet, sačuvamo stabilnost u državi, ne ugrozimo evropske integracije i nastavimo reforme. Do sada na tom putu nije napravljena nijedna teška greška. Istina, nemamo ni ''široko polje'' za delovanje",

Ljajić, koji je i lider Socijaldemokratske stranke Srbije, kazao je da se ta partija priprema za izbore kad god da budu.

"Imamo 69 odbora i povereništava po Srbiji. Ako ne bude izbora do maja 2012. imaćemo pokrivenu celu zemlju. To nam omogućava samostalan izlazak, a ne isključujem ni koaliciju", rekao je on.

kazao je on.

Ljajić je istakao da "ne očekuje da 9. septembar bude dan D''.

"Nije nam nimalo lagodna pozicija. Evropskim zemljama koje su priznale Kosovo ne prija da ovako mala Srbija ne korespondira sa njihovim interesima. ''Crvene linije'' u tim razgovorima ne prelazimo", istakao je on.

"Dokle god strategija - i EU i Kosovo - nije suštinski ugrožena, treba da insistiramo na tom srednjem putu, da ne ugrozimo evropske integracije, a da ne povueemo nijedan potez koji bi implicitno znaeio priznavanje Kosova", istakao je Ljajić.

On je naveo da se o Kosmetu samo od DSS čuje nekakav drugačiji predlog, ali da nosi mnogo više rizika.

Ljajić je kazao da je upozorenje sindikata najozbiljnije sam shvatio, da će se razgovarati sa sindikalnim vođama i važno je da zaključimo što više kolektivnih ugovora.

"To bi pojačalo socijalni dijalog i amortizovalo proteste.

Ne smemo da gledamo kako se to nezadovoljstvo izliva na ulice", istakao je ministar.

"Moramo da mu idemo u susret i da ga predupredimo. Da vidimo šta je realno od zahteva koji se ispostavljaju i da ih ispunimo u meri u kojoj je to moguće.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.