Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati čekaju poziv vlade

BEOGRAD - Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS „Nezavisnost“ juče do zaključenja ovog broja nisu dobili poziv za novu rundu razgovora o najavljenoj racionalizaciji u republičkoj i lokalnoj upravi, izjavili su predsednici dva sindikata LJubisav Orbović i Branislav Čanak.

Orbović je kazao da bi bilo logično da se razgovori održe pre sednice Vlade Srbije, ali da poziva, i pored preksinoćne najave ministra rada i socijalne politike Rasima LJajića, još nema.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
- Resorni ministri trebalo bi da sa predstavnicima granskih sindikata preciziraju načine racionalizacije, a predsednici centrala biće pozvani ukoliko taj dogovor ne bude moguć - kazao je Čanak.

Ministar rada i socijalne politike LJajić preksinoć je kazao da nakon primedbi koje su sindikati dostavili na nacrte zakona kojim se reguliše smanjivanje broja zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi predstoji još razgovora sa predstavnicima radnika.

Sindikati su vladi u ponedeljak, 5. oktobra, dostavili primedbe i predloge za izmenu tog predloga koji smatraju neprihvatljivim zbog nepostojanja sistematizacije radnih mesta i jasnih kriterijuma i merila na osnovu kojih bi neko mogao da se nađe na spisku za otpuštanje. Predsednici sindikalnih centrala upozorili su na moguću diskriminaciju u procesu utvrđivanja tehnološkog viška, a neprihvatljivim smatraju i nepostojanje socijalnih programa za one koji bi bili otpušteni.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.