S kim će manjine u Vladu?

Izvor: B92, 14.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S kim će manjine u Vladu?

Esad Džudžević (FoNet, arhiv)

Novi Pazar, Beograd -- Predstavnik Bošnjačke liste "Za evropski Sandžak" Esad Džudžević kaže da, uprkos sukobima na lokalnom nivou, ne bi imao problema da bude u vladi sa Rasimom Ljajićem.

Predsednik Bošnjačke demokratske stranke Sandžaka i jedan od dvojice budućih poslanika "Bošnjačke liste za evropski Sandžak" Esad Džudžević izjavio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ta lista dobila od Demokratske stranke Srbije predlog za nastavak koalicione saradnje, i da očekuje da poziv stigne i od liste "Za evropsku Srbiju".

Iako je "Bošnjačka lista za evropski Sandžak" okupljena oko Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina na lokalnom nivou u lošim odnosima sa Ljajićevom SDP koja je u koaliciji Za evropsku Srbiju, Džudžević je istakao da ne bi imao nikakvog problema da bude u istoj vladi sa Ljajićem.

Ljajić: Da se Ugljaninovi odmah izjasne

Lider Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da ta stranka nema ništa protiv da predstavnici Bošnjačke liste za evropski sandžak Sulejmana Ugljanina uđu u vladu koju bi formirala Lista za evropsku Srbiju, ali da očekuje da se oni odmah izjasne, a ne da trguju.

Njihovi razgovori prvo sa jednom, pa sa drugom stranom govore o tome da "oni očito imaju problem s političkim principima", kazao je Ljajić, koji je iministar rada i socijalne politike.

"Nemamo ništa protiv da Ugljaninovi ljudi uđu u vladu koju bi formirala Demokratska stranka, ali oni moraju odmah da se izjasne, a ne da čekaju ishod toga ko će formirati vladu, pa da se tek onda priklanjaju", rekao je Ljajić.

Naglasivši da vladu treba brzo formirati i da za to nema puno vremena, Ljajić je kazao da su tu stvari "savršeno jasne" i da su na jednoj strani oni koji, kako je rekao, već do kraja godine mogu Srbiju da uvedu u EU, a na drugoj oni koji te integracije jednostavno ne žele.

Ljajić je ukazao da je "trgovina" u kojoj sada učestvuju predstavnici Bošnjačke liste suprotna i njihovom nazivu - Bošnjačka lista za evropski Sandžak.

"Zamislite samo... zovete se tako, a idete na pregovore sa onima koji su protiv ulaska Srbije u Evropu", naveo je on.

Upitan da li kojim slučajem postoji mogućnost formiranja koalicije njegove stranke sa Bošnjačkom listom čiju okosnicu čini Ugljaninova Stranka demokratske akcije u Novom Pazaru, Ljajić je odgovorio da je "to pitanje lako rešiti, ako se oni ovde, ali odmah, izjasne čiju će vladu podržati".

"Sve zavisi od toga kako će se ovde stvari razvijati i ukoliko DS formira većinu, a dva poslanika sa Bošnjačke liste odmah kažu da li su na strani onih koji Srbiju vide u Evropi možemo da razgovarmao o svemu drugom", poručio je Ljajić.

Ljajićeva SDP je u Novom Pazaru osvojila 23 odbornička manda, a Bošnjačka lista za evropski Sandžak 18, što je nedovoljno za formiranje lokalne vlasti, pa će odluka zavisiti od toga kome će se prikloniti Jedinstvena srpska lista koja ima šest odborničkih mandata.

Halimi: Podržaćemo vladu DS-a

Nosilac liste Koalicija Albanaca Preševske doline Riza Halimi izjavio je danas Fonetu da će ta koalicija podržati vladu na čijem će čelu biti Demokratska stranka.

Halimi će biti jedini albanski poslanik u parlamentu i tvrdi da će "biti mali problem objasniti ljudima ovde zašto podržavamo vladu ako u njoj bude i Socijalistička partija Srbije, zbog svega što se dešavalo ranije".

"Verujem da će Albanci iz Preševske doline shvatiti koliko je i za njih važno da Srbija dobije demokratsku i proevropsku vladu", rekao je Halimi.

On je izjavio da će, u zavisnosti od vladinog angažovanja na jugu Srbije i njene spremnosti da rešava probleme Albanaca, biti ponuđeno učešće i predstavnika Srba u lokalnoj vlasti u opštinama Preševo i Bujanovac, gde je Halimijeva Partija demokratskog delovanja osvojila većinu odborničkih mesta.

SVM: Samo sa proevropskim strankama

Član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je danas Tanjugu da ta stranka može da formira postizbornu koaliciju samo sa strankama proevropske opcije čiji je prioritet ubrzani ulazak Srbije u Evropsku uniju.

On je dodao da "jedino sa strankom Borisa Tadića i listom 'Za evropsku Srbiju' SVM može da razgovara o koaliciji" naglasivši da je moguć ulazak samo u onu vladu koja će raditi na ostvarenju tih ciljeva.

Pastor je precizirao da je među tim bitnim ciljevima i položaj Vojvodine i nacionalnih manjina, kao i poljoprivredne teme koje su, prema njegovoj oceni, bile zapostavljene u prethodnoj vladi.

Pastor je naglasio da nije bilo nikakvih razgovora o eventualnim ministarskim mestima i dodao da očekuje Tadićev poziv za razgovore.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tadić danas sa Džudževićem i Omeragićem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2008

BEOGRAD - Predstavnici Bošnjačke liste "Za evropski Sandžak" Esad Džudžević i Bajram Omeragić sastaju se danas u 16 sati sa predsednikom Srbije i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem..."Dobili smo poziv predsednika Tadića i to će biti neformalan razgovor i saslušaćemo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.