Robne rezerve opljačkane za 20 miliona evra

Izvor: Politika, 13.Jun.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robne rezerve opljačkane za 20 miliona evra

Vlasnici privatnih silosa preprodali državno žito i napravili manjak od 10.000 tona

U robnim rezervama utvrđen je manjak pšenice i kukuruza u vrednosti od 20 miliona evra, odnosno 30 odsto od ukupne količine koja bi, prema stanju u knjigama, trebalo da postoji u silosima skladištara širom Srbije. Prema rečima Rasima Ljajića, ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu i telekomunikacije, protiv vlasnika silosa već su podnete krivične prijave.

Kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << silosa u kojima se čuvaju rezerve pšenice i Srbije trebalo bi da bude okončana do petka, kada će se znati i konačna količina robe koju su privatni skladištari zloupotrebili. Reč je o vlasnicima silosa kojima država plaća zakup kako bi u njihovim skladištima čuvala zalihe žita.

„Oni su pratili cene pšenice i kukuruza i koristili trenutak kada su cene najviše da tom robom trguju i da je prodaju dok je skupa, pa da zatim sve nadoknade posle žetve, kupujući žito kada je najjeftinije, u nadi da u međuvremenu neće biti kontrole. Zbog toga sada imamo stanje koje je za 30 odsto manje nego u knjigama u ukupno 77 kontrolisanih silosa. Utvrđen je manjak od oko 10.000 tona žita i kukuruza. U nekim silosima nije bilo ni kilogram žita, iako je stanje u knjigama prikazivalo da su puni državne robe”, rekao je ministar Ljajić za „Politiku”.

On je dodao da je nekoliko krivičnih prijava već podneto protiv vlasnika silosa. Kada u petak stigne konačan izveštaj, o ovome će biti raspravljano i na sednici Vlade Srbije. Ministar je naveo da država zloupotrebama skladištara neće biti oštećena, jer su za žito izdate hipoteke i menice koje će sada biti aktivirane.

Država će takođe, prema rečima ministra, vlasnicima silosa dati rok od mesec dana da nadoknade svu proneverenu robu. Ovo je prva kontrola stanja u robnim rezervama posle više decenija, kazao je ministar. Upravo ta činjenica omogućila je skladištarima da zloupotrebljavaju robu koja im je poverena, zbog čega će odgovarati.

D. Čarnić

objavljeno: 13.06.2013.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ljajić: U 17 skladišta uopšte nema žita ni kukuruza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2013

Radna grupa za vanredno utvrđivanje stanja zaliha pšenice i kukuruza kod ovlašćenih skladištara Republičke direkcije za robne rezerve ustanovila je da u 17 silosa, od 77 kontrolisanih, uopšte nema ili nedostaju velike količine pšenice i kukuruza, a u još dva su uočene nepravilnosti u skladištenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.