Prijave DRI protiv četiri ministra

Izvor: B92, 09.Feb.2011, 01:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave DRI protiv četiri ministra

Beograd -- Državni revizor podneo 12 prekršajnih prijava protiv državnih funkcionera, među kojima su i ministri Ljajić, Dragin, Obradović i Mrkonjić.

Državna revizorska institucija (DRI) podnela je prekršajne prijave protiv 14 funkcionera Vlade Srbije, koji su kršili propise o raspolaganju budžetom za 2009.

Među njima su i ministri poljoprivrede Saša Dragin, infrastrukture Milutin Mrkonjić, rada Rasim Ljajić i prosvete Žarko Obradović. Ovo je druga godina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da revizor podnosi prijave, ali za sada nema pravosnažnih presuda.

Tako će ministri opet na sud, ali ovog puta u manjem broju. U Gradski sud za prekršaje stigle su revizorove prijave za četvoricu ministara i još deset funkcionera, potvrdio je v.d. predsednika suda, Milan Marinović.

"Konkretno ćemo videti koja se radnja minsitrima stavlja na teret ali je u vezi sa korišćenjem iz budžeta. To znači da je neka od odredbi javne nabavke prekršena, na koji način utvrdiće se tek po uvidu u predmet", objašnjava on.

Pored ministara, revizor tereti i državne sekretare, pomoćnike ministara i direktore nekoliko uparva, među kojima su sadašnja direktorka Uprave za trezor Svetlana Ljubičić i njen prethodnik Ivan Maričić koji je prošle godine bio rekorder po broju otrkrivenih prekršaja.

Ministri: Poštovaćemo odluke suda

U prvim reakcijama, minsitri su jednoglasni u stavu da će poštovati sve odluke suda i da već ispravljaju ono što su njihovi resori zgrešili.

Ministar rada Rasim Ljajić kaže da je spreman da sarađuje s državnim institucijama u ispravljanju grešaka u raspolaganju republičkim budžetom.

"Verujem u svoje saradnike, ali po sistemu komandne odgovornosti, snosim posledice za sve greške", kazao je Ljajić novinarima.

On je rekao da poštuje i rad Državne revizorske institucije i da se nezakonitosti u trošenju budžeta za 2009. godinu ne odnose na zloupotrebe, već se radi o greškama u proceduri i različitom tumačenju Zakona o javnim nabavkama.

"DRI je i prošle godine imao primedbe zbog propusta u ministarstvima. Moramo da menjamo stvari na bolje", ocenio je on.

Obradović kaže da će poštovati odluku suda kakva god ona bila (Tanjug, arhiva)

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je da će sudiji za prekšaje podneti svu dokumentaciju o radu svog ministarstva i da će poštovati odluku suda kakva god da bude.

"Sudiji za prekšaje dostavićemo brojnu dokumentaciju ministarstva. Naravno da ću se odazvati pozivu iz suda i obavestiti sudiju o stavovima ministarstva", rekao je Obradović.

On je rekao da nema primedaba na rad DRI, već da naprotiv ima dobru saradnju s tom institucijom.

"Neke od primedbi DRI-ja vezane za normativu i način rada ministarstvo prosvete je već prihvatilo i izmenilo", kazao je Obradović.

Ministar infrastruture Milutin Mrkonjić takođe je najavio da će sudu predočiti svu potrebnu dokumentaciju.

On je naveo da je Ministarstvo prošle godine imalo česte kontakte sa Državnom revizorskom institucijom i da su prihvatili sve njihove sugestije.

"DRI je ukazala na niz grešaka koje su u hodu ispravljene", kazao je Mrkonjić.

Oglasilo se i Ministrstvo poljoprivrede koje je saopštilo da izveštaj Državne revizorske institucije pokazuje da nijedan ugovor tog ministarstva nije oštetio budžet i da nije bilo nenamenskog trošenja sredstava.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je izveštaj potvrdio verodostojnost završnog računa tog ministarstva.

Predviđene kazne od 5.000 do milion dinara

Iako je ranije najavio mogućnost da bi prijave protiv odgovornih u ministarstvima koji su kršili propise prilikom trošenja novca iz budžeta za 2009. godinu mogle da budu krivične, državni revizor se i ove godine odlučio samo za prekršajne.

Dragomir Janković iz Evropskog ekonomskog instituta veruje da je za uspostavljanje prave kontrole nad trošenjem državnog novca potrebno uvesti ozbiljne zakonske i moralne kazne za prekršioce.

"Mislim da Srbi nikada neće uvesti red u trošenje budžetskih sredstava ukoliko revizor ne pokrene ozbiljnu odgovornost za one koji nezakonito troše budžet. Ono što bi sve zadovoljilo jeste jedan ozbiljan izveštaj revizora u kom smislu je kršen zakon o budžetu. Da li su to samo površne knjigovodstvene greške, ili su to nezakonito trošenje sredstava, odnosno trošenje za poslove koje ministarstvo nije ovlašćeno ili ih nije predvidelo budžetom", kaže Janković.

Državna revizorska institucija je prošle godine već podnela prekršajne prijave zbog kršenja propisa o trošenju sredstava iz budžeta za 2008. protiv šest aktuelnih i pet bivših ministara.

Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda za prekršaje u Beogradu Zoran Pašalić kaže da su postupci po prijavama koje je DRI ranije podneo u toku.

"Ima postupaka o kojima se odlučuje po žalbama, a neki su još u toku", rekao je Pašalić.

On nije mogao da kaže da li je neki od ranije pokrenutih postupaka u završnoj fazi i kada bi mogla biti doneta prva presuda, jer bi se time, kako je dodao, prejudicirala presuda. Do sada nije doneta nijedna pravosnažna presuda u postupcima pokrenutim na osnovu tih prijava.

Međutim, ukoliko sud utvrdi da prekršaj postoji, ministrima i ostalima protiv kojih su podnete prijave, sledi kazna od 5.000 do milion dinara. Jer, 25. jula 2009. godine sankcije su pooštrene, a dotad je ”najskuplji” prekršaj bio 50.000 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.