Pretres kuće Gorana Hadžića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Okt.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretres kuće Gorana Hadžića

Novi Sad -- Policija je nekoliko sati u Novom Sadu pretresala porodičnu kuću haškog optuženika Gorana Hadžića. Rasim Ljajić kaže da je reč o redovnim aktivnostima.

Akcija pretresa je okončana nešto pre 13 sati, a posle gotovo šest sati pretresa, policijske ekipe i desetak osoba u civilu napustili su kuću noseći sa sobom kutije sa, kako se veruje, zaplenjenom dokumentacijom. Akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izvedena u okviru potrage za haškim optuženikom Hadžićem.

Pretres Hadžićeve kuće je, prema nezvaničnim informacijama, počeo u ranim jutarnjim satima, a trajao je oko šest časova.

Nekoliko policajaca je sve vreme dežuralo pored kuće tako da je tokom pretresa prilaz kući bio onemogućen. Osim Hadžićeve kuće, pretresene su i kuće Hadžićevog zeta i kuće Hadžićeve sestre Goranke.

Ostalo je nepoznato da li je i šta tokom samog pretresa pronađeno u Hadžićevoj kući.

Desetak osoba u civilu je naime nakon pretresa iz kuće iznelo kutije, kofere i dokumente, ali pošto niko od njih nije davao izjave nepoznanica je da li je reč o dokumentima i predmetima korišćenim tokom pretresa ili su oni zaplenjeni u kući.

Šef Nacionalnog komiteta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je, osim Hadžićeve kuće, izvršen i pretres radnog mesta Hadžićevog zeta i kuće Hadžićeve sestre Goranke.

"Reč je o redovnim aktivnostima koje Akcioni tim sprovodi na hapšenju preostalih (haških) optuženika", rekao je Ljajić.

Hadžić je u pomenutoj kući živeo do 2004. kada je neposredno pre objavljivanja naloga za njegovo hapšenje pobegao, od kada mu se gubi svaki trag.

Jedan od dva preostala begunca

Goran Hadžić je jedan od dvojice haških optuženika čije se izručivanje očekuje u Hagu.

U bekstvu je i Ratko Mladić, za koga su predstavnici Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika najavljivali da će biti izručen Hagu do kraja ove godine.

Rasim Ljajić je nedavno izjavio da će, ukoliko Mladić ne bude izručen Hagu do tada, podneti ostavku na mesto člana u tom timu.

Bekstvo Mladića i Hadžića usporava evropske integracije Srbije, a prema zahtevima Holandije isporučivanje Mladića bi značilo punu saradnju naše zemlje sa Hagom što bi, između ostalog, automatski odblokiralo i omogućilo primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije u Evropsku uniju.

Hadžić, predsednik nekadašnje Republike Srpske Krajine, rođen je 1958. godine u okolini Vinkovaca, a pre sukoba u Hrvatskoj radio je kao magacioner u Vupikovom magacinu u Pačetinu.

Optužnica protiv Hadžića je podneta maja 2004. godine i u njoj se navodi da je kao "predsednik Vlade Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i Zapadnog Srema, a zatim i kao predsednik Republike Srpske Krajine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u svojstvu saizvršioca".

Svrha ovog udruženog zločinačkog poduhvata bila je, kako se navodi, da se većina Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva silom trajno ukloni sa približno jedne trećine teritorije Republike Hrvatske s ciljem da ta teritorija postane deo nove države pod srpskom dominacijom.

Navodi se da je ovaj udruženi zločinački poduhvat nastao najkasnije 25. juna 1991. i trajao barem do decembra 1993. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.