Poseta Bramerca: Ništa bez hapšenja

Izvor: B92, Beta, 14.Nov.2010, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Bramerca: Ništa bez hapšenja

Beograd -- Uoči sutrašnje posete Serža Bramerca Srbiji, analitičari ocenjuju da Beograd nema značajnih novosti za haškog tužioca. Hapšenje begunaca glavna tema razgovora.

Serž Bramerc je doputovao u Beograd, gde će razgovarati sa najvišim državnim funkcionerima o saradnji sa tribunalom.

"Bramerc je u Beograd doputovao danas posle 15 časova", rekao je direktor Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović.

Bramerc će razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i šefom Akcionog tima Vladimirom Vukčevićem.

Bramercova poseta Srbiji je u sklopu priprema izveštaja o saradnji država bivše Jugoslavije sa Haškim sudom.

Analitičar Zoran Dragišić kaže za B92 da zvanični Beograd nema puno novosti za Serža Bramerca.

"Očekuju se hapšenja, sve ostalo su priče koje manje-više nikoga ne zanimaju. Do sada nema nikakvih dokaza da su naše vlasti Ratku Mladiću bliže ni za milimetar. Bilo je tih nekoliko performansa, restoran ’Bajka’ itd, gde ništa nije pronađeno", podseća on.

"Dakle, što je sve više rađeno zbog toga da bi se Bramercu nešto ponudilo. Tako da se ja plašim da će njegov izveštaj biti veoma nepovoljan jer prosto nije se dogodilo ništa od onoga što se očekuje", ocenjuje Dragišić.

On kaže da se posle posete Bramerca Beogradu ništa bitno neće promeniti i da saradnja sa Haškim sudom, odnosno hapšenje i izručenje Mladića i Hadžića, ostaje suštinski uslov daljeg napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

"Mi smo dobili ovo pozitivno mišljenje ministara spoljnih poslova vezano za priključenje Evropskoj uniji. Mislim da naravno Srbiji niko neće uvesti sankcije zbog toga, ali mislim da će naš evropski put i ona očekivanja koja su prisutna među našim građanima, ali i podrivana od strane nosilaca naših vlasti, morati da sačekaju vremena nakon završene saradnje sa Haškim tribunalom", ocenjuje Dragišić.

"Mislim da će još jednom biti potvrđeno da se očekuju konkretni rezultati, ali ne očekujem da ćemo sada imati neke konkretne negativne posledice posle ove posete", kaže on.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, izveštaj o saradnji zemalja bivše Jugoslavije sa tim sudom podneće Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija 6. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.